Teknoloji

Rus şirket Yota’nın Android telefonu YotaPhone çift ekranıyla ilginç bir kullanıcı deneyiminin işaretlerini veriyor

Rus bilişim şirketi olan Yota, geliştirdiği çift ekranlı akıllı telefon konseptini CES’te sergiliyor. YotaPhone olarak adlandırılan telefona önden baktığınızda standart bir Android telefondan farklı bir şey görmüyorsunuz. Arkadaysa bir E Ink ekran yer alıyor ve işleri burası değiştiriyor.

YotaPhone Android 4.0 ile çalışıyor, ancak Android 4.0 ve üstü telefonlarda sıklıkla gördüğümüz ekran üstü sanal navigasyon tuşları yerine ekranın altına yerleştirilmiş bir dokunmatik hareket panelini navigasyon işleri için kullanıyor. Parmağınızı bu panel üzerinde sağdan sola doğru boylu boyunca hareket ettirdiğinizde ana ekrana geliyorsunuz, sadece yarısında sürükleme yaptığınızda da “geri” tuşunun yaptığı iş görülüyor. Panele uzun bir basış ise Android’in çoklu görev ekranını açıyor.

YotaPhone’da SIM tepsisi ve güç butonu tek bir birime entegre edilmiş, ayrıca bu telefon, her ne kadar henüz konsept aşamasında olsa da, Corning’in CES’te sergilediği Gorilla Cam 3 ekran camını barındıran ilk donanım olarak dikkat çekiyor.

YotaPhone’u farklı kılan şey, yukarıda da belirttiğimiz gibi, 4.3 inç’lik E Ink ekranı. Bu ekran sürekli açık kalacak şekilde tasarlanmış, düşük güç tüketimli olması da zaten pil ömrü bakımından herhangi bir sorun oluşturmuyor. E Ink ekran, sürekli açık kalarak, kullanıcıya ihtiyaç duyduğu bilgiye anında ulaşabilme fırsatı sunuyor. Bu ekran kitap okumak, ön ekrandan alınan görüntüleri muhafaza etmek, hava durumu bilgilerini görüntülemek, anımsatıcılara bakmak, sosyal medya üzerindeki güncellemeleri kontrol etmek, hatta sabit bir resmi veya mesajı sürekli açık tutmak için kullanılabilir. Örneğin ön ekrandan aldığınız bir harita görüntüsünü arkadaki E Ink ekrana kolaylıkla atabilir, böylelikle haritanın ön ekranda sürekli açık kalmasının ve gereksiz yere pil tüketmesinin önüne geçebilirsiniz.

Yota arka ekranı kullanan çeşitli uygulamalar geliştirmiş. Bu arada şirket yazılımcılara da yayınlayacağı SDK ile birlikte kendi uygulamalarını bu ekranla uyumlu şekilde çalışır hâle getirmeye yardımcı olacak. Üçüncü taraf uygulamalar da bu ekrana bilgi gönderiminde bulunma ve bu bilgiyi çeşitli aralıklarla güncelleme imkanına sahip olacak. Böylelikle ekranda sürekli yeni bildirimleri veya değişen, güncellenen bilgileri görmek mümkün olacak.

YotaPhone’un 2013 sonlarında gerçek bir ürün olarak piyasaya çıkacak. Aşağıdaki ilgili bağlantıda bu konsept ürünün nasıl çalıştığını gösteren güzel bir inceleme ve çeşitli fotoğraflar var. Onlar da ürün hakkında fikir edinme konusunda epey yardımcı olacaktır.

İlgili >> The Verge

[Görsel – The Verge]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER