İpucuManşetler

iOS 13: Koyu Mod nedir, nasıl açılır? – Video

ios 13.1.2
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iOS 13’ün en önemli yeniliklerinden bir tanesi Koyu Mod olacak. Son zamanlarda oldukça popüler olan koyu görünüş sayesinde özellikle karanlık veya loş ortamlarda akıllı telefonu daha rahat biçimde kullanmak mümkün oluyor. Bu yazıda iOS 13 dark mode nasıl açılır sorusunun cevabını veriyoruz.

Koyu Mod, ya da Karanlık Mod arka plan renk tonunun beyazdan siyah veya koyu gri tonlarına dönüştürülmesini sağlıyor. Metin rengi de kontrast sağlaması açısından beyaz veya açık tonlardan seçiliyor. Koyu Mod, geçen yıl macOS işletim sistemine gelmişti. Apple, iOS 13 ile birlikte Koyu Modu iPhone ve iPad’lere de getiriyor.

iOS 13 koyu mod nasıl açılır?

iOS 13 Karanlık Modu etkinleştirmek için iki farklı yol bulunuyor. Bunlardan ilki Denetim Merkezi üzerinden oluyor. iOS cihazınızda Denetim Merkezi’ni açın ve daha sonra ekran parlaklığı kontrolüne hafifçe bastırın. Bunu yaptığınızda tam ekranda parlaklık kontrolü açılacaktır. Altta ise üç farklı kontrol var, bunlardan ilki Koyu Moda ait. Buna tıklatarak koyu görünüme geçiş yapabilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise Ayarlar uygulaması üzerinden gerçekleştiriliyor. Ayarlar > Ekran ve Parlaklık yolunu takip edin. Daha sonra sayfanın en başında bulunan Görünüş başlığı altında yer alan Koyu seçeneğine tıklatarak Koyu görünüme geçiş yapabilirsiniz.

Otomatik seçeneğini etkinleştirdiğiniz takdirde, iOS cihazınızın koyu görünüme günün belirli saatleri arasında kendiliğinden geçmesini sağlayabilirsiniz. Seçenekler tercihine gittiğinizde, görünüş zamanlamasını belirleme imkanına sahip olacaksınız. Gün Batımından Gün Doğumuna seçeneği, gündüz vakti açık görünümü, gece vakti de koyu görünümü kullanmanızı sağlar. Eğer isterseniz, Özel Zamanlama tercihi üzerinden kendi zaman aralığınızı belirleyebilirsiniz.

Koyu Mod özelliğinin yararları

Ekranın anlamlı kısmı metin ve fotoğraflar ya da video olsa da, arka plan görsel deneyimde önemli bir rol oynuyor. Özellikle karanlık veya loş ortamlarda, beyaz renkli arka planın yoğun olduğu görüntüler gözde yorulmalara sebep olabiliyor. Bu nedenle ekran parlaklığını ister istemez kısma yoluna gidebilirsiniz. Halbuki koyu görünüm etkin olduğunda, ekran parlaklığını aza indirmeye gerek duymadan ve gözlerinizi de yormadan görsel deneyimini sürdürme imkanına sahipsiniz.

Öte yandan koyu görünüşte ekran daha az güç harcamasında bulunacaktır. Özellikle iPhone XS veya XS Max gibi, OLED ekranlı iPhone’larda bu tüketim daha da azalacaktır. Bu da sonuç olarak pil tasarrufu olarak geri dönecektir. Eğer pil tüketimi sizin için önemliyse, sadece geceleri değil, gündüzleri de koyu modu açık şekilde tutabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER