İncelemelerManşetler

Realme Watch İncelemesi

realme watch inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı saat pazarı son yıllarda istikrarlı biçimde büyümeye devam ediyor. Artık hemen hemen her akıllı telefon üreticisinin ürün portföyünde bir akıllı saat de mevcut. Akıllı telefon pazarının son zamanlardaki hızlı üreticilerinden biri olan Realme de kısa süre önce Realme Watch ile birlikte bu gruba katılmıştı. Realme Band’in bıraktığı noktadan biraz daha ileriye gitmeyi hedefleyen Realme Watch, tasarımıyla Apple Watch’u hatırlatıyor. Kullanışlı sağlık ve egzersiz takibi özellikleri sunan Realme Watch hakkındaki detaları ve yorumlarımızı inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

Realme Watch inceleme: Tasarım

Realme Watch’u görünce pek çok kişinin aklına ilk olarak Apple Watch geliyor. Ancak saatin tasarımı itibarıyla Fitbit Versa’yı da hatırlattığı söylenebilir. 36.5 mm büyüklüğünde bir kasaya sahip olan akıllı saatin kalınlığı 11.8 mm. Tartıda 31 gram çeken Realme Watch bilekte oldukça hafif bir hissiyat veriyor. Ancak bu hafifliğin saati ucuz hissettirecek seviyede olmadığını belirtmek gerekiyor. Kasanın parlak kaplaması üst sınıf bir görüntü sağlasa da, Realme Watch’un kasasının plastik olduğunun altını çizmekte fayda var.

Realme Watch’ta saatin ekranını uyandırmak için tek bir fiziksel buton bulunuyor. Ancak akıllı saatin menüsünde dolaşım büyük ölçüde dokunmatik ekran üzerinden yapılıyor. Bu ekranın şeklinin çok da iyi olmadığı söylenebilir.

Ekranın özellikle alt çerçevesinin bir hayli kalın olduğunu belirtmek gerekiyor. Eğer saat arayüzünün arka paneli siyahsa bu fark pek kolay anlaşılmıyor. Ancak arayüz değiştirildiğinde bu durum fark ediliyor. Saatte biraz daha fazla ekran alanının olmamasın üzücü olduğu söylenebilir.

Realme Watch’ta 20 mm. değiştirilebilir kayışlar mevcut. Saat IP68 suya dayanıklılık sertifikasına sahip. Saati bulaşık yıkarken takmak veya saatin üzerine yağmur damlalarının düşmesi pek fazla sorun teşkil etmiyor. Ancak yüzerken veya duşa girerken Realme Watch’u koldan çıkarmanın yerinde bir hareket olacağını söylemek gerekiyor.

Realme Watch inceleme: Ekran

Realme Watch 1.4 inç büyüklüğünde IPS LCD ekrana sahip. Bu ekran 320 x 320 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın kalite bakımından sınıfının en iyisi olmadığını belirtmek gerekiyor. Buna rağmen, ekran bütün olarak iyi bir performans sağlıyor. İç mekanlarda ekranı görme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Dış mekanda direkt güneş ışığı altında ekranı görebilmek içinse parlaklığı en yüksek seviyeye çıkarmak gerekiyor.

Parlaklıktan bahsederken Realme Watch’un Realme Band’de sunulan Gece Parlaklık Ayarı özelliğini desteklemediğini belirtmekte fayda var. Söz konusu özelliğin aktivasyonu Realme Link uygulaması üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla kullanıcıların akşamları parlaklığı kısma ve gündüzleri parlaklığı artırma işini manuel olarak yapması gerekiyor. Ancak Realme’nin önümüzdeki dönemde bir güncellemeyle bu özelliği Realme Watch’a getirebileceğini de söyleyelim.

Ekranın Gorilla Glass 3 ile korunması dayanıklılığı artıran bir faktör olarak öne çıkıyor. Ekran için bir “daima açık” mod seçeneğinin olmamasının ise üzücü olduğu söylenebilir.

Realme Watch’un ekranının temel sorununun tepkisellik olduğu söylenebilir. Ekranın dokunuşları algılama ve komutları yerine getirme süresi pek tatmin edici seviyede değil. Özellikle egzersiz yaparken kaydırma ve dokunuşların algılanması, parmakların terli olması nedeniyle biraz zor olabiliyor.

Realme Watch’un ekranı için şu anda 12 farklı saat arayüzü seçeneği mevcut. Ancak bunların 6 tanesi saat üzerinden erişilebilecek şekilde ayarlanıyor. Varsayılan seçenekte saat, tarih, atılan adım sayısı, kalp atış hızı ve yakılan kalori miktarı gibi bilgiler gösteriliyor. Ekranda sağa doğru bir sürükleme hareketi yapıldığında pil kapasitesini görmek mümkün oluyor. Bu ekran üzerinden rahatsız etme ve güç koruma modları aktif hâle getirilebiliyor, parlaklık ayarı yapılabiliyor.

Realme zaman içinde yayınlayacağı güncellemelerle arayüz seçeneklerini artıracağının sözünü de verdi. Bu güncellemelerle birlikte toplam arayüz seçeneklerinin sayısının 100’ü geçmesi hedefleniyor. Saat arayüzünün değişimi hem saatten hem de Realme Link uygulaması üzerinden yapılıyor. Saat arayüzünden değişim yapmak için parmağı ekrana basılı tutmak ve seçenekler arasında kaydırarak geçiş yapmak gerekiyor.

Realme Watch’ta saat arayüzlerini kişiselleştirmek mümkün olmuyor. Ancak bu özelliğin de önümüzdeki dönemde yayılanacak bir güncellemeyle saate eklenmesi bekleniyor.

Realme Watch inceleme: Özellikler ve Performans

Realme Watch’ta gerçek zamanlı kalp atış hızı ölçme, uyku takibi, adım sayar, su içme hatırlatıcısı, hareket hatırlatıcısı, spor modları, Akıllı Bildirimler gibi daha önce Realme Band’de sunulan özellikler bulunuyor. Bunların yanında kandaki oksijen seviyesinin ölçümü, meditasyon ve kamera kontrolü gibi özellikler de kullanıcılara sunuluyor. Realme Watch üzerinden hava durumu tahminini görmek, müzik kontrol etmek ve telefonu bulmak mümkün oluyor.

Realme Watch’un arkasında optik bir kalp atış hızı okuyucusu bulunuyor. Akıllı saatle manuel olarak ölçüm yapılabildiği gibi; 5, 10, 20 ve 30 dakikalık aralıklarla ölçümler de yapılabiliyor. Kullanıcılar minimum ve maksimum seviyeler belirleyebiliyor. Bu seviyelerin altına inildiğinde veya üstüne çıkıldığında 10 dakika boyunca bir değişim olmazsa kullanıcılara bildirim gidiyor. Günlük nabız verilerine Realme Link uygulaması üzerinden hızlıca bakılabiliyor.

Realme Watch ile kandaki oksijen seviyesi de ölçülebiliyor. Ancak kalp atış hızı ölçümünden farklı olarak bu özellik otomatik aralıklarla işleyecek şekilde ayarlanamıyor. Kullanıcıların bu işlemi manuel olarak yapması gerekiyor. Tüm veriler Realme Link uygulamasında gösteriliyor. Burada ortalama seviye ve ölçüm sayısı da görülebiliyor. Realme tüm bu verilerin sadece referans olarak kullanılması gerektiği uyarısında da bulunuyor.

Realme Watch, uyku süresini ve kalitesini otomatik olarak ölçüyor. Ölçülen veriler saat üzerinden hızlı biçimde görülebiliyor. Ancak daha detaylı analiz için Realme Link uygulamasını açmak gerekiyor. Burada kullanıcılar farklı grafikler görebiliyor. Bunlara ek olarak uykunun Derin Uyku, Hafif Uyku, REM uykusu gibi evrelerinin süreleri de Realme Watch ile ölçülebiliyor. Uyku takibi genellikle iyi işlese de, zaman zaman hatalı olarak tanımlanabilecek ölçümler yapabiliyor.

Realme Watch’ta Akıllı Bildirimler olarak adlandırılan bir özellik de mevcut. Bu özellik sayesinde kullanıcılar bağlı telefona gelen çağrıları, kısa mesajları ve uygulamalara gelen bildirimleri görebiliyor.

Realme Watch’ta 14 farklı antrenman modu bulunuyor. Bunlar arasında dış mekanda koşu, iç mekanda koşu, yürüyüş, dış mekanda bisiklet, futbol, basketbol, aerobik kapasite, yoga ve kriket gibi seçenekler yer alıyor.

Burada aerobik kapasite seçeneğinin aslında kandaki maksimum oksijen oranını ölçmeye yönelik bir test olduğunu belirtmek gerekiyor. Bunun için dış mekanda en az 12 dakika koşmak gerekiyor. Diğer antrenman modlarının ne oldukları ise isimlerinden anlaşılıyor.

Realme Watch’un adım sayma özelliği her zaman pürüzsüz biçimde işlemiyor. Egzersiz takip bilekliklerinde olduğu gibi, Realme Watch’ta da fazladan birkaç adım sayılabiliyor. Saatin akıllı telefon bağlantısının kesilmesi durumunda antrenman modlarında katedilen mesafeyi kaydedemediğini de belirtelim.

Realme Watch’ta sunulan bir diğer özellik ise meditasyon. Bu özellik, adından da anlaşılacağı üzere nefes alıp vererek rahatlamaya yardımcı oluyor. Meditasyon seansları için kullanıcılara 1, 3, 5 ve 10 dakika olmak üzere dört farklı seçenek sunuluyor. Oturumun sonunda akıllı saatte akıllı saat dakikadaki kalp atışı sayısını gösteriyor. Ancak bu özelliğin verileri Realme Link uygulamasına aktarılmıyor.

Realme Watch, kullanıcılarına su içmeleri ve düzenli olarak ayağa kalkmaları gerektiğini de hatırlatıyor. Kullanıcılar her iki hatırlatıcı için de sıklık ayarı yapabiliyor. Bu hatırlatmaların yapılacağı süre aralığı da kullanıcılar tarafından belirlenebiliyor.

Realme Watch, bağlı olduğu telefonu bulmak amacıyla kullanılabiliyor. Bu özellikle saatten telefona bir sinyal gönderiliyor ve telefon sessizde olsa bile bir ses yükseliyor. Realme Watch’tan telefonun kamera uygulamasında deklanşör olarak yararlanmak ve saat üzerinden telefonda çalan müziği kontrol etmek de mümkün.

Realme Watch inceleme: Yazılım

Realme Watch ve akıllı telefon arasındaki bağlantıyı Realme Link sağlıyor. Uygulama şu an için sadece Android’de mevcut. Dolayısıyla Realme Watch’u kullanabilmek için bir Android telefon sahibi olmak gerekiyor. Uygulamanın iOS’e ne zaman geleceği şu an için bilinmiyor.

Realme Link uygulaması üzerinden Realme Watch’un kaydettiği verilere hem hızlı hem de detaylı bir bakış atılabiliyor. Örneğin, yapılan egzersizlerin uzun süreli kayıtları ve spesifik detayları bu uygulama üzerinden görülüyor. Buna ek olarak, saatin çeşitli özelliklerini aktif hâle getirmek için de Realme Link uygulaması kullanılıyor. Arama anımsatıcı, kalkma anımsatıcı, su anımsatıcı, 24 saat kalp atış hızı takibi gibi özellikler Realme Link uygulaması içindeki cihaz ayarları menüsü üzerinden aktif hâle getirilebiliyor.

Realme Watch’un ana ekranında kullanıcılar sola veya sağa doğru sürükleme hareketleri yapıldığında kullanıcılar farklı bilgilerin ve araçların yer aldığı ekranlara hızla ulaşabiliyor. Örneğin sola doğru ilk sürükleme yapıldığında hava durumu gösteriliyor. Bir sonraki ekran üzerinden en güncel uyku kaydı görülüyor. Sonrasında ise sırasıyla nabız ve aktivite özetleri ve rahatsız etme ile  güç koruma modlarının görülebildiği ekranlar kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Realme Watch’ta verilerin eş zamanlamasını yapmak ve bildirimleri alabilmek için kimi zaman Realme Link uygulamasını birkaç defa yenilemek gerekebiliyor. Bunun saatin genel deneyimine biraz olumsuz etki yaptığı söylenebilir.

Realme Watch inceleme: Pil

Realme Watch’a ihtiyaç duyduğu enerjiyi 160 mAh kapasiteli pil veriyor. Realme’nin verdiği bilgiye göre, sürekli kalp atış hızı ölçme özelliği aktifken saat 7 gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Bu özellik kapatıldığında ise sürenin 9 güne çıktığı belirtiliyor.

Testlerimizde Realme Watch, maksimum parlaklık yüzde 70 seviyesindeyken, bildirim titreşimi maksimum noktadayken ve günde yaklaşık 30 bildirim gelirken 6 gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Bu deneyime yaklaşık 20 kilometrelik iki bisiklet yolculuğunun ve 5 kilometrelik bir yürüyüşün dahil olduğunu belirtmekte fayda var.

Realme Watch’un pil doluluk oranı yüzde 10’un altına indiğinde manuel olarak kalp atış hızı ölçülemiyor. Ancak otomatik ölçme özelliği aktifse çalışmaya devam ediyor. Pilin doluluk oranı yüzde 10’un altındayken kandaki oksijen seviyesi de yine ölçülebiliyor.

Realme Watch’u şarj etmek için akıllı saatin kutusundan çıkan küçük ve yuvarlak şarj cihazı kullanılıyor. Bu cihazla akıllı saatin pili, yaklaşık 3 saatlik bir süre içinde doluyor. Kısacası saati gece yatarken şarja takarsanız, sabah uyandığında pili dolu şekilde bulabilirsiniz.

Realme Watch inceleme: Sonuç

Realme Watch, hoş görünen ve hafif bir akıllı saat. IP68 suya ve toza dayanıklılık sertifikası, kandaki oksijen seviyesini ölçen SpO2 monitörü, müzik ve kamera kontrol edebilme özelliği Realme Watch’un öne çıkan yönleri arasında bulunuyor.

Realme Watch’un en çarpıcı eksiği olarak iOS desteğinin bulunmaması ön plana çıkıyor. Uyku takibinin her zaman doğru sonuçlar vermemesi ve bildirim desteğinin de ara ara geride kalması, saatin diğer sorunları arasında yer alıyor.

realme watch incelemeYine de, Realme Watch’un uygun fiyatıyla ilk akıllı saat deneyimini yaşamak isteyenler için değerlendirilmeye değer bir seçenek olduğu söylenebilir. Realme’nin de ilk nesil akıllı saatinin ardından cihazın yeni versiyonlarında daha gelişmiş özellikler sunması ve bunlardan bazılarını güncelleme yoluyla mevcut Realme Watch’a da getirmesi sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER