Manşetler

Qualcomm Snapdragon 820 daha kaliteli grafikler ve daha uzun pil ömrü sunacak

qualcomm-snapdragon-dragon-120815

Qualcomm Snapdragon 820 akıllı telefon ve tabletlerden üstün performans isteyenlerin beklediği mobil işlemci olabilir. Snapdragon 810 sistem yongasının bekleneni verememesi ve aşırı ısınma sorunlarından muzdarip olmasının ardından, Qualcomm yeni Snapdragon 820 işlemcisi için yoğun şekilde çalışıyor. Şirket yeni yongasetin grafik performansı ve yeni görüntü işaret işlemcisinin özellikleri bazı ipuçları verdi.

Ne var ki, Qualcomm henüz Snapdragon 820 yongaüstü sistemin içindeki CPU hakkında detayları açıklamıyor. Ancak bununla ilgili olarak ilerleyen haftalarda daha fazla detayın ortaya çıkacağından şüphemiz yok.

Adreno 530 GPU

Snapdragon 820’de yer alan Adreno 530 GPU ile grafik performansında yüzde 40’lık artış sağlanacak. Bu, en üst düzey grafik benchmark testlerinin ortalamasına bakıldığında, Snapdragon 410’da bulunan Adreno 430 GPU’ya göre elde edilen ortalama kazanca karşılık geliyor. Aynı zamanda bu yüzde 40’lık performans artışı, GPU’ya bekleme modlarına daha hızlı geçme izni veren ve enerjiden tasarruf etmesini sağlayan yeni güç kapısı sayesinde yüzde 40’lık performans düşüşüyle birlikte geliyor.

adreno-530-grafik-120815-1

API’lar bakımından, Adreno 530 OpenGL ES 3.1 ve Android Genişleme Paketi desteklenecek. Bazı platformlarda OpenGL ES 3.2 desteğinin bulunması da bekleniyor. Doğal olarak OpenGL 2.0 ve Renderscript için geriye dönük uyumluluk da bulunacak. İşlem yoğunluğunun en fazla olduğu uygulamalardan olan video işleme performans bakımından büyük bir iyileşme görecek.

adreno-530-grafik-120815-2

Video açısından, yeni yonganın 4K monitörlere, saniyede 60 çerçeveye varan hızlarda, HDMI 2.0 desteği ve kablo bağlantısı aracılığıyla görüntü çıkışı sağlayabileceğini belirtelim. Ayrıca 30 fps’de 4K videoların kablosuz yayını da desteklenecek.

Yeni Spectra görüntü işaret işlemcisi

Snapdragon 820 ile gelen yeni Spectra görüntü işaret işlemcisi daha iyi görüntü kalitesine olanak sağlıyor. Bu çok genel ve belirsiz bir tanımlama oldu, bu nedenle Qualcomm yeni işaret işlemcisinin bir sahneden daha fazla dinamiği nasıl yakalayıp çıkardığını özel bir görselle temsil ediyor. İşaret işlemcisi birden fazla kamera kurulumunu, aynı anda çalışan üç sensörle birlikte yönetebiliyor; en fazla 25 megapiksel çözünürlükte görüntü ve en yüksek çözünürlükte, saniyede 30 çerçeve hızında kaydedilen video destekleniyor.

qualcomm-spectra-isp-120815

Daha fazla detayın peşinde koşan fotoğraf meraklıları Spectra ISP’nin iyileştirilmiş otomatik odak çerçevesi, daha doğal cilt tonları ve bunun gibi yeteneklerinden memnun kalacaklardır.

Sonuç olarak, Snapdragon 820’nin TSMC’nin yeni 14 nm mimarisini temel alarak yapılması bekleniyor. 2016’nın başından itibaren çıkacak mobil cihazlarda bu yongaseti göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER