Qualcomm Avrupa Birliği tarafından Apple ile yaptığı anlaşmalarda tekelle mücadele yasalarını ihlâl ettiği gerekçesiyle 997 milyon avro cezaya çarptırıldı.
AB, mobil yonga üreticisini 2011 ve 2016 yılları arasında iPhone ve iPad’lerde sadece kendisine ait 4G yongalarının kullanılması için milyarlarca dolar ödemekle suçlamıştı. AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, “Bu anlaşma hiçbir rakibinin, ne kadar iyi ürünleri olursa olsun, ilgili pazarda Qualcomm ile rekabet etmesinin mümkün olmadığı anlamına geliyor.” ifadesini kullandı. Vestager, bu durumun AB’nin tekelle mücadele yasalarına aykırı olduğunu ve bu nedenle ceza kararı aldıklarını sözlerine ekledi.
Vestager, Qualcomm’a kesilen cezayla ilgili olarak Brüksel’de bir basın toplantısı düzenledi. AB komiseri, Qualcomm’un eylemlerinin 4G yongaları üreten Intel’in adil koşullarda rekabet etmesini engellediğini belirtti. Vestager, anlaşma yapıldıktan sonra tedarikçi değiştirmenin Apple’a çok pahalıya patlayabileceğini ifade etti. Cupertino merkezli şirket, Qualcomm ile anlaşmasının sona ermesinin ardından iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile birlikte telefonlarında Intel’in modemlerini kullanmaya başlamıştı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avrupa Birliği, Apple’ın App Store komisyonlarında yaptığı değişiklikten memnun

Avrupa telefon pazarı üç yılın dibini gördü, Apple Samsung’u yakaladı

Snapdragon 8 Elite Gen 6’nın iki modelinin adı ortaya çıktı

Apple OLED ekranı iPad mini ve MacBook Pro’ya taşıyor

Apple Vision Pro ekibinde en az 60 kişilik işten çıkarma iddiası
AB’nin tekelle mücadele komisyonu konuyu soruşturmaya 2015’te başlamıştı. Vestager, kesilen ceza miktarının Qualcomm’un 2017’deki gelirinin yüzde 4.9’una tekabül ettiğini belirtti. Cezanın diğer teknoloji şirketlerine de bir uyarı niteliğini taşıdığını söyleyen Vestager, Qualcomm’a ceza kesilmesine yol açan anlaşmaların Apple adına bir tehdit yaratmadığının altını çizdi.
Qualcomm’un mobil yonga pazarındaki hakimiyeti, kesilen cezayı biraz daha dikkat çekici hâle getiriyor. Yaklaşık 1 yıldır yonga lisans ücretleri nedeniyle Apple ile bir hukuk savaşına giren Qualcomm, aynı zamanda kendisini “ele geçirmeye” çalışan rakibi Broadcom’a karşı koymaya çalışıyor.
Günün Öne Çıkan Fırsatları

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.
Qualcomm Avrupa Birliği tarafından kesilen ceza yüzünden sıkıntı yaşar mı?
Qualcomm Avrupa Birliği tarafından kesilen ceza konusunda şimdilik bir açıklama yapmış değil. Şirketin karara itiraz etmesi oldukça muhtemel görünüyor. Mobil işlemci devi, hâli hazırda ciddi oranda düşen kârını artırmak için çalışıyor. Şirket bir yandan da NXP’yi satın almak için vardığı 47 milyar dolarlık anlaşmanın onaylanmasını bekliyor. Mevcut koşullar, cezanın Qualcomm için can sıkıcı faktörlere bir yenisini daha eklediğini gösteriyor.






