Teknoloji

Qualcomm Avrupa Birliği tarafından 997 milyon avro cezaya çarptırıldı

qualcomm stable diffusion ai

qualcomm avrupa birligiQualcomm Avrupa Birliği tarafından Apple ile yaptığı anlaşmalarda tekelle mücadele yasalarını ihlâl ettiği gerekçesiyle 997 milyon avro cezaya çarptırıldı.

AB, mobil yonga üreticisini 2011 ve 2016 yılları arasında iPhone ve iPad’lerde sadece kendisine ait 4G yongalarının kullanılması için milyarlarca dolar ödemekle suçlamıştı. AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, “Bu anlaşma hiçbir rakibinin, ne kadar iyi ürünleri olursa olsun, ilgili pazarda Qualcomm ile rekabet etmesinin mümkün olmadığı anlamına geliyor.” ifadesini kullandı. Vestager, bu durumun AB’nin tekelle mücadele yasalarına aykırı olduğunu ve bu nedenle ceza kararı aldıklarını sözlerine ekledi.

Vestager, Qualcomm’a kesilen cezayla ilgili olarak Brüksel’de bir basın toplantısı düzenledi. AB komiseri, Qualcomm’un eylemlerinin 4G yongaları üreten Intel’in adil koşullarda rekabet etmesini engellediğini belirtti. Vestager, anlaşma yapıldıktan sonra tedarikçi değiştirmenin Apple’a çok pahalıya patlayabileceğini ifade etti. Cupertino merkezli şirket, Qualcomm ile anlaşmasının sona ermesinin ardından iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile birlikte telefonlarında Intel’in modemlerini kullanmaya başlamıştı.

AB’nin tekelle mücadele komisyonu konuyu soruşturmaya 2015’te başlamıştı. Vestager, kesilen ceza miktarının Qualcomm’un 2017’deki gelirinin yüzde 4.9’una tekabül ettiğini belirtti. Cezanın diğer teknoloji şirketlerine de bir uyarı niteliğini taşıdığını söyleyen Vestager, Qualcomm’a ceza kesilmesine yol açan anlaşmaların Apple adına bir tehdit yaratmadığının altını çizdi.

Qualcomm’un mobil yonga pazarındaki hakimiyeti, kesilen cezayı biraz daha dikkat çekici hâle getiriyor. Yaklaşık 1 yıldır yonga lisans ücretleri nedeniyle Apple ile bir hukuk savaşına giren Qualcomm, aynı zamanda kendisini “ele geçirmeye” çalışan rakibi Broadcom’a karşı koymaya çalışıyor.

Qualcomm Avrupa Birliği tarafından kesilen ceza yüzünden sıkıntı yaşar mı?

Qualcomm Avrupa Birliği tarafından kesilen ceza konusunda şimdilik bir açıklama yapmış değil. Şirketin karara itiraz etmesi oldukça muhtemel görünüyor. Mobil işlemci devi, hâli hazırda ciddi oranda düşen kârını artırmak için çalışıyor. Şirket bir yandan da NXP’yi satın almak için vardığı 47 milyar dolarlık anlaşmanın onaylanmasını bekliyor. Mevcut koşullar, cezanın Qualcomm için can sıkıcı faktörlere bir yenisini daha eklediğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER