Teknoloji

PRISM sunumundan sızan yeni slayt doğrudan sunucu üzerinden veri toplamayı doğruluyor

PRISM çerçevesinde ABD’de devlete veri tabanlarına erişim izni verdiği iddia edilen şirketlerin büyük bir kısmı bu iddiaları yalanlamıştı. Ancak The Guardian tarafından yayınlanan habere göre, PRISM sunumundan sızan bir slayt şirketler tarafından yayınlanan yalanlamaların aksini iddia ediyor. 41 slaytlık sunumun gazete tarafından yayınlanan yeni parçasında FISA Değişiklik Yasası’nın 702. kısmına bağlı olarak iki tür bilginin toplanabileceğini gösteriyor.

new prism slide

Birinci yöntem olarak fiber optik kablolar gibi altyapı unsurlarını toplayarak doğrudan veri toplamak gösterilirken, ikinci yöntem olarak da PRISM’in uyguladığı şirket sunucularından veri toplama yöntemi gösteriliyor. Slaytta veri tabanı kullanılabilecek şirketler olarak Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple’ın adı geçiyor. Slaytta bu iki yöntemin de kullanılması gerektiği tavsiye ediliyor.

Programda adı geçen şirketlerin neredeyse tamamı daha önce PRISM adını duymadıklarını iddia ederken; Yahoo, Facebook ve Google gibi şirketler bu tarz geniş kapsamlı veri toplama programlarına dahil oldukları yönündeki iddiaları kategorik olarak reddetmiş ve kendilerine bir taleple gelindiği zaman dahi mümkün olduğunca kısıtlı bir veri erişimine izin verdiklerinin altını çizmişlerdi.

İlgili >> The Guardian

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER