İncelemelerManşetler

Oppo Reno 2Z İncelemesi

Oppo Reno 2Z inceleme yazısında Oppo'nun orta segment Android telefonu ile ilgili detaylar, yorumlar, fotoğraflar ve video yer alıyor.
oppo reno 2z inceleme

Oppo Reno 2Z
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Oppo’nun 2019 yılının başlarında çıkardığı Reno serisi yıl içinde hızlı ve dikkat çekici şekilde ilerliyor. Ekim ayında Londra’da düzenlenen ve bizim de yerinde takip ettiğimiz etkinlikle birlikte Oppo Reno 2 ve Reno 2Z modellerinin dünya çapında lansmanı yapılmıştı. Daha önce Oppo Reno 2’yi detaylı bir incelemeden geçirmiştik. Şimdi sıra onun daha uygun fiyatlı kardeşi Reno 2Z’ye geldi. Şık tasarımı kaliteli, üstelik çentik veya delikle bölünmeyen bir ekranla buluşturan bu akıllı telefonla ilgili bilmek istedikleriniz Oppo Reno 2Z inceleme yazısı ve videosunda.

Oppo Reno 2Z inceleme: Tasarım

Oppo’nun Android telefonlarına baktığımızda, hangi fiyat segmentinde olursa olsun, şık bir tasarım dilini ve kaliteli malzemeleri görüyoruz. Oppo Reno 2Z de bu çizgiyi bozmuyor. Telefonun orta segmente mensup olsa da, malzeme kalitesi, tasarımı ve verdiği hisle üst sınıf akıllı telefonların kitabından sayfalar aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Telefonun gövdesi 8.7 milimetrelik kalınlığa sahip, ancak arkada kenarlara doğru kavis yapan tasarım nedeniyle telefon olduğundan daha inceymiş gibi görünüyor. Daha ince tutulan kenarları büyük ekranlı telefonu daha rahat şekilde kavramaya da olanak sağlıyor. Cam ve metal birleşimi bir tasarıma sahip olan Reno 2Z’nin önü ve arkası sağlam Corning Gorilla Glass 5 camlar kaplıyor. Bunları da kenarları saran alüminyum çerçeve buluşturuyor.

Hem ön hem de arka cam oldukça sağlam, ancak Oppo daha en baştan Reno 2Z’nin ekranına sağlam bir koruyucu film yerleştirmiş. Ustalıkla yerleştirilen bu filmin varlığını anlamak bile zorlaşıyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca bunu kaldırmadık ve görsel açıdan da herhangi bir eksiklik hissetmediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

6.53 inç ekran telefonun ön yüzünün büyük bir kısmını kaplıyor. Yüzde 85’lik ekran-gövde oranı epey yüksek. Uzun kenarlarda ve üst kenarda epey sınırlara doğru yayılan ekran, sadece alt kısımda ince bir çerçeveye izin veriyor. Ahize hoparlörü ekranın üstünde, ince ve uzun bir ızgara içinde bulunuyor. Normalde bunu ayırt etmek oldukça zor.

Reno 2Z’nin selfie kamerası telefonun üst kenarında bulunan açılır mekanizmaya yerleştirilmiş. Reno 2’deki gibi köpek balığı yüzgeci şeklinde bir yapı yok, bunun yerine küçük bir kare selfie kamerayı açmak istediğinizde yerinden çıkıyor. Oppo, bu modülün her iki kenarına yerleştirdiği LED lambayla onu daha eğlenceli hâle getirmiş. Işığın rengini değiştirebilirsiniz. Ayrıca selfie kamera açıldığında bir ses efekti de duyuluyor. Bu da işin içine biraz daha eğlence katıyor.

Arka tasarım Oppo Reno 2’ninkine benziyor. İnce ve uzun bir elips şekli ışıldayan görünüm oluşturuyor. Eğer telefonu ışığa doğru tutup yavaşça hareket ettirirseniz, yansımanın bu elips üzerinde etkileyici biçimde hareket ettiğini göreceksiniz. Dört arka kamera, telefonun ortaya doğru kalınlaşan yapısı sayesinde dışa doğru çıkıntı yapmadan duruyor. Oppo, bu kameraların telefon masaya veya herhangi bir yüzeye konulduğunda çizilmesini engellemek için küçük bir yarım küre şekili camı çıkıntı olarak telefonun arkasına eklemiş. Dörtlü kamera grubunun altında çift LED flaşı görüyoruz.

Reno 2Z’nin tek bir hoparlörü var ve o da alt kenarda yer alıyor. Burada USB-C portu, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı bulunuyor. Üst kenarda açılır selfie kameranın yanında ikinci mikrofon mevcut. Ses tuşları sol kenarda ve biraz daha ortaya doğru yerleştirilmiş. Belki biraz daha üstte olsa iyi olabilirdi. Güç düğmesi ise sağ kenarda ve o da aynı şekilde neredeyse tam ortaya yerleştirilmiş. Güç düğmesinin üstünde yeşil renkli küçük bir çizgi var, bu sayede ayırt edebilirsiniz. Tuşların derinlikleri iyi ve rahatlıkla basılıyor. Bu arada sağ kenarda, düğmenin hemen üstünde nanoSIM ve microSD kart yuvalarını görüyoruz.

Tıpkı Reno 2 gibi Oppo Reno 2Z de suya ve toza dayanıklı bir gövdeye sahip değil. Bunu da bir not olarak vermeden geçmeyelim. Kutudan çıkan suni deri kılıf da oldukça kaliteli. Her ne kadar 2Z’nin etkileyici tasarımını gölgelese de, içinizin rahat etmesi için o kılıfı kullanmayı düşünebilirsiniz.

Oppo Reno 2Z inceleme: Ekran ve Ses

Reno 2Z’nin 6.53 inç ekranı 1080 x 2340 piksel çözünürlüğe sahip. Herhangi bir delik veya çentikle kesintiye uğramıyor ve tam ekran deneyimini sunuyor. 19.5:9 görüntü oranlı ekran özellikle web sitelerinde gezinirken veya oyun oynarken tam ekranın tadını iyi şekilde çıkarmayı sağlıyor. Ancak genellikle 16:9 görüntü oranındaki videoları izlerken genel görünüme bağlı kaldığımızı söylemeliyiz. Eğer sinema filmleri izliyorsanız, bunlar genel olarak 21:9 görüntü oranında olduğu için tadını daha iyi şekilde çıkarabilirsiniz. 395 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Ekrana baktığımızda yazıların ve grafiklerin yeteri kadar keskin olduğunu görüyoruz. Bu açıdan herhangi bir sıkıntı hissetmedik.

Oppo AMOLED ekranı bu telefonda da kullanmış. Telefonda bizi en çok etkileyen noktalardan bir tanesi bu ekran oldu. Derin siyahlara ve yüksek kontrasta sahip olan bu ekran renkleri oldukça canlı biçimde gösteriyor. Ekranın renk sıcaklığı dengeli, ancak isterseniz daha soğuk veya sıcak tarafa doğru ayarlama yapabilirsiniz. Ekran parlaklığı ortalamanın üstünde bir seviyede, öyle ki HDR desteğini de sunuyor. YouTube’daki HDR destekli videoları Reno 2Z ile rahatlıkla izleyebilirsiniz. Netflix’te ise bu destek şu an için sunulmuyor.

Ekrandan sözü açmışken Reno 2Z’de ekran içi parmak izi okuyucusunun bulunduğunu da belirtelim. Reno 2’de olduğu gibi, 2Z’de de bu birim oldukça hızlı şekilde işliyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca hem parmak izi hem de yüz tanıma etkin durumdaydı. Ancak çoğunlukla parmak izi okuyucusu bize yetti ve açılır selfie kamera mekanizmasının 200 binlik garantisinden de tüketmemiş olduk.

Ses tarafına baktığımızda ise, ilginçtir ki, Oppo daha düşük fiyatlı A serisi telefonlarında bir şekilde iki kameraya yer verirken, Reno 2’de olduğu gibi Reno 2Z’de de tek bir hoparlöre yer veriyor. Neyse ki, alt kenardaki tek hoparlör iyi bir ses çıkış şiddetine sahip. YouTube videolarını veya internetteki diğer videoları izlerken veya müzik dinlerken başka bir hoparlöre ihtiyaç bıraktırmıyor. Kutudan çıkan kulaklık yeterli bir ses deneyimini sunuyor. 3.5mm kulaklık jakının bulunması sayesinde istediğiniz kulaklığı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kulaklık için Dolby Atmos desteği de var. Uygun bir kulaklığınız varsa, destekleyen filmleri seyretmek oldukça keyifli olur.

Oppo Reno 2Z inceleme: Performans ve Pil

Oppo Reno 2Z’nin kalbinde de selefi Reno Z’deki gibi MediaTek MT6779 Helio P90 işlemci var. Bu işlemci 2 adet 2.2 GHz Cortex-A75, 6 adet 2.0 GHz Cortex A55 CPU çekirdeği barındırıyor. İlk ikisi yüksek performans gerektiren işler için düşünülürken, diğerleri de tasarruf odaklı işlevlere odaklanıyor. Ancak bu çekirdeklerin gruplandırması 2+6 yerine 4+4 olarak yapılmış. PowerVR GM9446 GPU, 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza mevcut. Sistem dosyalarından geriye 108 GB’lık bir kapasite kalıyor. microSD kart yuvası ise 256 GB kapasiteye kadar kartları destekliyor.

Benchmark testlerine baktığımızda Oppo Reno 2Z’nin ortalamanın üstünde sonuçlar elde ettiğini görüyoruz. AnTuTu Benchmark testinde 218 bin civarında puanıyla kendisiyle aynı fiyat segmentindeki ürünlerle boy ölçüşüyor. GeekBench 5’teki sonuçların da AnTuTu’nunkiyle tutarlı olduğunu söyleyebiliriz. PCMark’ın Work 2.0 performans testinde elde ettiği 8778 puanlık sonuç ise onu bu yılın başlarında gördüğümüz amiral gemisi telefonlarla aynı sıralara getirmeyi başarıyor.

Testler bir yana, Oppo Reno 2Z’nin günlük işler için yeterli bir performansı sunduğunu görüyoruz. İnternette gezinme, sosyal ağlarda takılma, fotoğraf veya video çekme gibi işlerde bu telefon size ihtiyaç duyduğunuz performansı rahatlıkla sunacaktır. Oyun konusunda da iyi bir destek sunuyor. Özellikle Oyun Alanı olarak adlandırılan bölümü kullanmanızı, oyunlarınızı buradan başlatmanızı tavsiye ederiz. PUBG Mobile gibi oyunlarda yüksek grafik ayarlarda akıcı şekilde oyun oynayabilirsiniz. Genel olarak Reno 2Z’nin kullanıcılara yeterli bir oyun performansı sunacağını söyleyebiliriz.

Pil tarafına gelecek olursak, Oppo Reno 2Z’nin 4000 mAh kapasiteli pili bulunuyor. Pili tam dolu şekilde telefonu kullanmaya başladığınızda, bir günü rahatlıkla geçersiniz. İkinci günün önemli bir kısmını da doldurmanız mümkün olacaktır. 2Z’yi oyunlarla veya diğer işlerle yoğun şekilde kullansanız bile, sabahtan akşama bir günü tek bir şarjla geçirebileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu telefon aynı zamanda Oppo’nun özel hızlı şarj teknolojisini de destekliyor. VOOC Flash Charge 3.0 sayesinde pilin yarım saatte yüzde 50 doluluğa ulaşabildiği öne sürülüyor. Telefon kapalı şekildeyken şarj etmeye başladıktan yarım saat sonra baktığımızda pilin yüzde 48’lik kısmının dolduğunu gördük. Oppo’nun verdiği sözü yerine getirdiğini kabul edebiliriz.

Oppo Reno 2Z inceleme: Yazılım

Oppo Reno 2Z’de Android 9 Pie yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü ColorOS 6.1 çalışıyor. Oppo’nun Android 10 güncelleme takviminde Reno 2Z ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle 2Z sahiplerinin de güncelleme için çok fazla beklemeyeceklerini tahmin ediyoruz.

Daha önce Oppo Reno 2, Oppo A9 2020 gibi telefonların incelemelerinde ColorOS arayüzünden detaylı şekilde bahsetmiştik. Bu özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü saf Android’den epey farklı bir görünüme sahip. Buna rağmen dikkate değer ve hoşumuza giden yanları mevcut. Özellikle bildirim merkezi ve hızlı ayarları oldukça beğeniyoruz. Gradyan bir arka planın önünde kontroller rahat tıklatılabilir büyüklükte ve farklı renklerde kutularla gösteriliyor. Bildirimler de daha anlaşılır şekilde duruyor.

Smart Assistant olarak adlandırılan bir panel, ana ekranın en solunda duruyor. Burada hava durumu, takvim ve Adım İzleyici gibi bileşenleri görüyoruz. Hızlı Fonksiyonlar adlı kutuda ise sık kullandığınız araçları tutabilir, bunlara hızlıca erişebilirsiniz. Sık aradığınız kişileri barındıran Favori Kişiler kutusunu da bu sayfaya ekleyebilirsiniz. Öte yandan ekranın kenarında ince ve uzun bir çubuk göreceksiniz. Bunu ortaya doğru çektiğinizde ise küçük bir panel açılıyor. Burada da Dosya Konsolu, Kamera, Ekran Resmi, Ekran Kaydı gibi kestirmeleri göreceksiniz. Ayrıca sık kullandığınız ve hemen erişmek isteyeceğiniz dört farklı uygulamanın kısayolunu da buraya yerleştirebilirsiniz.

ColorOS gizliliğe de önem veriyor. Eğer isterseniz Fotoğraflar, Mesajlar, WhatsApp gibi özel içeriklerinizi sakladığınız alanlara girişe parola koyabilir, parmak iziyle kimlik doğrulamayı kullanabilirsiniz. Her seferinde bu uygulamaları açarken kimlik doğrulaması yapmak biraz zahmetli gibi görünse de, gizliliğine değer verenler buna katlanacaklardır.

Yüklü gelen uygulamalara baktığımızda Google’ın birçok uygulamasını görüyoruz. Ses kaydedici, pusula, FM radyo gibi araçlar da mevcut. Telefon Yöneticisi uygulaması saklama alanı temizleme, virüs tarama ve bunun gibi bakım işlerini üstleniyor. Oyun Alanı ise Reno 2Z’ye yüklediğiniz oyunların otomatik olarak eklendiği bir bölüm. Oyunun optimum şekilde başlaması için Performans Modu, Sessiz Zaman ve diğer ayarları sunuyor. Öte yandan oyun oynadığınız sırada çeşitli kontrolleri açarak oyundan çıkmadan gerekli ayarlamaları da yapabilirsiniz.

Oppo Reno 2Z inceleme: Kamera

Tıpkı Reno 2 gibi, Oppo Reno 2Z’nin de arkasında dört adet kamera bulunuyor. Ancak kameraların nitelikleri ve niceliklerinde değişimlerin olduğunu görüyoruz. Reno 2’deki 48 megapiksel, f/1.7 ana kamera 2Z’de de mevcut, ancak optik görüntü sabitleme özelliği bulunmuyor. 8 megapiksel, f/2.2 gibi değerler her iki telefonun ultra geniş açılı kamerasında ortak. Ayrıca 2 megapiksel çözünürlüklü monokrom lens de iki telefonun paylaştığı ortak birimler arasında. Ancak telefoto kamera taşıyan Reno 2’nin aksine, Reno 2Z’de 2 megapiksel derinlik sensörünü görüyoruz.

 

Reno 2Z ile çekilen fotoğraflar genel olarak memnun edici. Işığın yeterli olduğu koşullarda canlı ve parlak fotoğraflar çekebilirsiniz. Düşük ışıkta yaptığımız çekimlerde köşelerde hafif gürültü etkisini hissetsek de genel olarak iyi fotoğrafların ortaya çıktığını görüyoruz. Makro performansı da iyi seviyede. Portre fotoğraflarda hem derinlik sensörü hem de monokrom lens sayesinde ön plan ile arka planın ayrımı verimli şekilde yapılıyor. Elde edilen sonuçlar başarılı.

2Z’nin kamera sisteminin hoşumuza giden bir başka unsuru da HDR performansı oldu. Çok parlak ve gölgeli alanların bir arada olduğu fotoğraflarda bile pozlama iyi şekilde ayarlanabiliyor. Aynı zamanda renklerin daha dinamik ve canlı hâle getirilmesi işi de iyi şekilde yapılıyor. Yapay zekâ destekli sahne modları Reno 2Z’de de var. Bunun da genel olarak iyi şekilde işlediğini görüyoruz. Geri dönüşü ise biraz daha canlı hâle getirilmiş, özellikle sosyal medyada iyi beğeni toplayabilecek fotoğraflar oluyor.

TAM ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ FOTOĞRAFLAR

48 megapiksellik tam çözünürlükte fazla fotoğraf çekmedik, zaten varsayılan çözünürlükte bile detaylar oldukça iyi şekilde seçilebiliyor. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde bile detaylar anlaşılır düzeyde oluyor. Gece modu da profesyonel makinelerde gördüğümüz tarzda gece çekimlerinin oluşturulmasına izin veriyor. Bu modda çekilen fotoğraflar tam görünümde iyi görünse de, detaylara indiğimizde gürültü etkisi ve detaylarda yoksunluk dikkat çekiyor. Ultra geniş açılı lensle çektiğimiz fotoğraflar da memnun etmeyi başardı. Bulutlu bir havada dışarıda çektiğimiz fotoğraflarda bile detaylar ve dinamik aralık iyi seviyede bulunuyor.

Reno 2Z’nin Kamera uygulaması epey kullanışlı. Ekranda epey fazla miktarda kontrol var, ancak bunları iyi şekilde idare edebilirsiniz. Sol kenarda efekt, ultra geniş açıya geçiş, HDR gibi kısayollar var. Çekim tuşunun olduğu tarafta ise farklı modlar arasında geçiş yapmayı sağlayan bir çubuk göreceksiniz. Eğer bir başkasının fotoğrafını çekiyorsanız, yüz güzelleştirme uygulayabilirsiniz.

Reno 2Z, Reno 2 ile aynı selfie kamerayı paylaşıyor. 16 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası, işini iyi şekilde yapıyor. Düşük ışıkta çektiğimiz selfie fotoğrafları da iyi bulduk. Birçok farklı güzelleştirme ve düzenleme aracıyla görünümünüzü farklılaştırabilirsiniz.

Video tarafında ise Oppo Reno 2Z’nin 4K video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Optik görüntü sabitleme yok, çektiğimiz videolarda el hareketinin yol açtığı etkiyi görebiliyoruz. Ses kaydı ise kaliteli biçimde yapılıyor. Reno 2Z, günlük hayatta karşılaştığınız sahneleri ölümsüzleştirmek için yeterli olacaktır.

Oppo Reno 2Z inceleme: Sonuç

Oppo Reno 2Z’nin bulunduğu fiyat segmentinde rekabet epey çetin. Daha iyi bir işlemciye sahip olan telefonu daha düşük fiyattan bulmak mümkün. Ancak Reno 2Z’nin özellikle öne çıktığı iki alan var ve bunlarla fiyatının hakkını veriyor.

Bu alanlardan bir tanesi tasarım. Gerçekten de 2Z’nin etkileyici bir tasarımı var ve sahibine üst sınıf bir Android telefon kullanıyormuş hissini yaşatmayı başarıyor. Telefonun tasarımının ve malzeme kalitesinin neredeyse 2000 TL daha yüksek fiyata sahip olan kardeşi Reno 2’ninkinden geri kalmadığını görüyoruz.

Reno 2Z’nin öne çıktığı bir diğer alan da ekranı oluyor. Ekranın çentik veya delikle kesintiye uğramaması, tam ekran deneyiminin sunulması önemli bir artı. Ancak daha da ötesi, ekranı oldukça kaliteli. AMOLED ekran hem her koşul altında iyi bir görüş sunuyor, hem de daha canlı ve etkileyici bir görsel deneyim sağlıyor. Reno 2Z’yi daha deneyimlemeye başlar başlamaz, ekrandan fazlasıyla etkilendik. Keşke Oppo, bu telefona daha düşük fiyatlı modellerinde olduğu gibi ikinci bir hoparlörü ekleseydi. O zaman multimedya tarafında sunduğu deneyim daha üst sınıf telefonlara iyice kafa tutacak seviyede olurdu.

Pil ömrü, yazılım, kamera gibi diğer alanlarda da Reno 2Z’yi iyi bir telefon. Performans konusunda da günlük ihtiyaçları rahatlıkla karşılıyor, tatmin edici bir oyun deneyimi de sunuyor.

Oppo Reno 2Z
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER