OpenAI, GPT-5’in lansmanından bir gün önce teknik ekiplerine milyonlarca dolar tutarında özel bonus vereceğini açıkladı. Şirketin CEO’su Sam Altman, bu kararın araştırmacı ve mühendislerin motivasyonunu artırmayı amaçladığını duyurdu.
Altman’ın şirket içi Slack üzerinden ilettiği mesajda, ödemenin “special one-time award” olarak tanımlandığı ve yalnızca belirli teknik birimlerdeki çalışanlara verileceği belirtildi. Bonuslar, uygulamalı mühendislik, ölçekleme ve güvenlik alanlarında görev yapan araştırmacılar ve yazılım mühendislerini kapsıyor. Yaklaşık 1.000 çalışan, yani OpenAI’in tam zamanlı personelinin üçte biri, bu ödemeden yararlanacak. Ödemeler iki yıl boyunca her çeyrekte yapılacak ve çalışanlar tutarı nakit, şirket hissesi veya ikisinin karışımı şeklinde alabilecek.
Bonus miktarı çalışanların rol ve kıdemine göre değişiyor. En yüksek ödemeler, yıllık gelirleri zaten milyon dolar seviyesinde olan kıdemli araştırmacılara verilecek ve birkaç milyon dolar tutarında olacak. Mühendisler için ise ortalama yüz binlerce dolar düzeyinde bir ödeme planlanıyor. Bu bonusların yanı sıra, OpenAI çalışanlarının, yıl başında 274 dolar değer biçilen şirket hisselerini daha yüksek fiyatlarla satabilmeleri için bir hisse satış programı da gündemde. Bloomberg’e göre, yeni değerleme 500 milyar dolara kadar çıkabilir.
Meta, son dönemde OpenAI’den birçok kıdemli ismi kadrosuna katmış durumda. Bunlar arasında ChatGPT’nin yaratıcı ekibinde yer alan Shengjia Zhao’nun, Meta’da baş bilim insanı olarak göreve başlaması da bulunuyor. OpenAI’in baş araştırma sorumlusu Mark Chen, Meta’nın bu yoğun işe alım girişimlerini “evimize giren hırsızlık” olarak tanımladı. Fakat OpenAI’in karşı karşıya kaldığı tek rakip Meta değil; Elon Musk’ın xAI girişimi de benzer şekilde agresif teklifler sunuyor.
OpenAI içindeki özel bonus programı rekabetin etkilerini yansıtıyor
Eski OpenAI CTO’su Mira Murati’nin kurduğu Thinking Machines de şirketin teknik kadrosundan bazı isimleri transfer etmiş durumda. Bu transferlerin artması, OpenAI yönetimini harekete geçirdi. Altman, çalışanlarına yaptığı konuşmada “missionaries will beat mercenaries” sözleriyle, şirketin hedef odaklı çalışmalara olan inancını vurguladı. Buna rağmen, özel bonus programı tüm çalışanları kapsamıyor. Lansman hazırlıkları sürecinde yoğun çalışan fakat bu ödeme kapsamına girmeyen bazı ekiplerin, durumdan memnun olmadığı belirtiliyor.
OpenAI, GPT-5 lansmanını ABD’nin San Francisco kentindeki Chase Center yakınlarında düzenlenen bir etkinlikle gerçekleştirecek. Lansman sonrasında Sam Altman, şirket çalışanlarıyla birlikte Splash adlı spor barında bir kutlama etkinliğine katıldı. Bu etkinlik, hem yeni ürün tanıtımının hem de özel bonus programının çalışanlar üzerindeki etkilerini pekiştiren bir organizasyon oldu.