Teknoloji

Microsoft veri merkezlerini su altına taşımaya hazırlanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft veri merkezleri

Dizüstü bilgisayarınız veya akıllı telefonun ısınması, cihazın o sırada yoğun bir veri işleme faaliyeti içinde olduğu anlamına gelir. Bu sıcaklık artışı, dünyanın dijital yaşamının saklandığı ve işlendiği sunuculardaki yoğun sıcaklığı bir nebze olsun anlaşılmasına yardım ediyor. Bu veri merkezlerini soğuk tutmak Facebook ve Google gibi teknoloji şirketleri için o kadar büyük bir problem ki, her iki şirket de soğutma faturasını ödemek yerine veri merkezlerini soğuk yerlere kurmayı tercih ediyor. Ancak Microsoft’un aklına tüm verileri saklamak için çok daha uygun bir adres gelmiş gibi gözüküyor. Bu adres, suyun altından başka bir yer değil.

Microsoft, “Project Natkick” adını taşıyan araştırma projesiyle su altına taşınmış veri merkezlerini test ediyor. Su altındaki veri merkezlerinin hem maliyet açısından daha hesaplı hem de çevre dostu olacağına dikkat çekiliyor. Microsoft veri merkezleri için su altına taşınma fikri, ilk olarak 2013’te gündeme geldi. Bir şirket çalışanının konsepte ilişkin olarak yazdığı makale, 2014 itibarıyla fiziksel bir prototipe dönüşmeye başladı. Microsoft, geçtiğimiz yılın ağustos ayında ilk su altı sunucusunu çelik bir kapsülün içinde Kaliforniya kıyılarından denize indirdi. 105 gün boyunca su altında çalışan sunucu, Microsoft mühendislerine göre beklenenden iyi bir performans sergiledi.

Microsoft’un proje ekibinde görev alan bilgisayar tasarımcılarından Ben Cutler, fikri ilk duyduğunda “Su…elektrik, neden bunu yapıyorsunuz?” şeklinde düşündüğünü; ancak biraz düşününce fikrin kulağa daha mantıklı gelmeye başladığını belirtti.

Veri merkezlerini su altına taşımak, hem içerikleri serin tutmayı sağlıyor hem de çeşitli lojistik avantajları beraberinde getiriyor. Dünya nüfusunun yarısının okyanuslara 200 kilometre mesafede yaşadığına dikkat çeken Microsoft, ekstra kapasiteye ihtiyaç duyulduğunda su altı sistemlerinin büyütülebileceğini belirtti. Şirket, veri merkezlerinin yerleştirileceği özel kapsüllerin yapımının ise 90 günde tamamlanabileceğini ve bu sürenin baştan aşağıya bir veri merkezi inşa etmeye kıyasla çok daha kısa olduğunun altını çizdi.

Microsoft’un su altına veri merkezi taşımak için geliştirdiği ilk prototip kapsül “Leona Philpot” adını taşıyor. İsmini bir Halo karakterinden alan kapsül, barındırdığı 100’den fazla sensörle hem içindeki hem de dışındaki koşulları gözlem altına alıyor. Proje henüz gelişme aşamasında olsa da, Microsoft veri merkezleri konusunda yeniden düşünmek için doğru zamanın geldiğine inanıyor.

İLGİLİ HABERLER