Manşetler

Microsoft Nokia macerasını sonlandırmaya hazırlanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft nokiaMicrosoft Nokia deneyinin sonuna yaklaştığına dair işaretler veriyor. Nokia’nın Cihazlar ve Servisler iki yıl önce 7.2 milyar dolar karşılığında satın alan Microsoft, bu satın almanın bedelini geçtiğimiz yılın bilançolarına 7.6 milyar dolar zarar olarak yansıtmış ve telefon birimini yeniden yapılandırma adına 7 bin 800 kişiyi işten çıkarmıştı.

Yazılım devi, satın almanın ardından 950 milyon doları daha zarar olarak bilançolarına yansıtırken, 1850 çalışanıyla daha yollarını ayıracağını açıkladı. Söz konusu 1850 çalışanın 1350’si Microsoft’un Finlandiya merkezli mobil bölümünde görev yapıyor. Geri kalan 500 kişi ise şirketin farklı küresel birimlerinde çalışıyor. Bilançoya işlenen 950 milyon dolar zararın 200 milyon dolarlık kısmını işten çıkarmalardan doğan tazminatlar oluşturuyor.

Son işten çıkarmalar, eski Nokia çalışanlarının büyük kısmının artık Microsoft’ta çalışmadığı anlamına geliyor. Bir grup çalışan, şirketin araştırma ve geliştirme biriminde görev yapmaya devam edecek. Microsoft’un ülkedeki satış şirketi de işten çıkarmalardan etkilenmeyecek. Satış sonrasında 25 bin Nokia çalışanı Microsoft’a transfer olmuştu. Microsoft, akıllı telefon birimindeki yeniden yapılanmadan kısa bir süre önce de cep telefonu birimini 350 milyon dolar karşılığında Foxconn’un alt şirketlerinden biri olan FIH Mobile’a satmıştı.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, telefon pazarındaki çalışmalarında fark yaratabilecekleri alanlara odaklanacaklarını ifade etti. Güvenliğe, yönetilebilirliğe ve Continuum özelliğine önem veren kurumların öncelikli hedef kitlesi olduğunu söyleyen Nadella, aynı değerleri savunan bireysel tüketicileri de kucaklamayı istediklerini belirtti. Microsoft CEO’su hem cihazlarda hem de farklı mobil platformlara yayılan bulut servislerinde inovasyon yapmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Nadella, Microsoft olarak daha efektif ve odaklı bir telefon portföyüne geçiş yapacaklarını yaklaşık bir yıl önce açıklamış ve kurumsal cihazlara, uygun fiyatlı telefonlara ve amiral gemisi cihazlara öncelik vereceklerini söylemişti. Bu açıklamanın üstünden bir yıl geçmeden bir kez daha yeniden yapılanmaya gidilmesi, Microsoft’un mobil cihaz pazarındaki hedeflerini iyiden iyiye küçülttüğünü gösteriyor. Şirketin Windows ve cihazlardan sorumlu yöneticisi Terry Myerson, küçüldüklerini kabul ederken mobil cihaz pazarından tamamen çıkmadıklarının altını çizdi. Myerson, şirketin mobil cihaz kategorisindeki başarısının güvenlik, yönetilebilirlik ve Continuum eksenli çalışmaları takdir eden kurumsal müşterilere bağlı olduğunu da belirtmeyi ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER