Manşetler

Meizu MX4 Ön İnceleme (video)

Batılı şirketlerin çoğunun akıllı telefon, tablet gibi mobil ürünleri Çin’de üretiliyor. Bu, büyük bir birikimin Çin sınırları içinde oluşması anlamına geliyor. Son yıllarda Çin’den birçok mobil cihaz markasının ismini duymaya başladık. Üstelik bunlar ürettikleri modellerle sektörün büyük oyuncularına kafa tutuyor. Meizu da onlardan bir tanesi. Son zamanlarda Teknoblog’da Meizu’nun yeni ürünlerinin duyurularına daha sık yer verir olduk. Android ekosistemini yakından takip eden kullanıcılar da Meizu markasını çok iyi biliyor. Şirketin geçtiğimiz sonbaharda tanıttığı ve en fazla ses getiren modellerinden biri olan Meizu MX4 Türkiye piyasasına giriş yapıyor.

Meizu-MX4-On-Inceleme-00025

Meizu-MX4-On-Inceleme-00027Meizu MX4 için İstanbul’da düzenlenen lansman toplantısında hem bu cihazı görme fırsatı elde ettik, hem de hakkında çeşitli bilgileri elde etme fırsatı bulduk. Meizu MX4’ü Türkiye’ye getiren şirket en geç önümüzdeki hafta içinde ürünün satışına başlamayı planlıyor. İnternet üzerinden yapılacak satışlarda mart ayına kadar ürün tedariğinde darboğazlar yaşanabilir. Ancak mart ayından sonra işler yoluna girecek, stok sıkıntısı yaşanmayacak. Üstelik Meizu’nun MX4 dışındaki modellerini de ilerleyen aylarda Türkiye piyasasında göreceğiz.

Meizu MX4’ün Türkiye satış fiyatı 999 TL’den başlıyor. Bu fiyat gri renkli modele ait. Gri’nin dışında gümüş ve altın renk modelleri mevcut. Bunların fiyatları da 1049 TL olarak belirlendi. Söz konusu fiyatlar 16 GB dahili hafızalı modellere ait. Zaten ilk olarak da bu kapasitedeki seçenekleri göreceğiz. İlerleyen haftalarda 16 GB’lığın yanına 32 GB’lık modeller de eklenecek.

Meizu MX4 teknik özellikler bakımından fiyatı 2000 TL civarında olan akıllı telefonlardan pek geri kalmıyor. 5.36 inç, 1152 x 1920 piksel IPS LCD ekran, MediaTek’in dört adet 2.2 GHz Cortex-A17 ve dört adet 1.7 GHz Cortex-A7 çekirdek barındıran işlemcisi MT6595, 2 GB RAM, 16/32/64 GB dahili hafıza gibi başlıca teknik özellikler mevcut. microSD kart yuvası yok. Bu da sunulan dahili hafızayla idare etmek gerektiğini gösteriyor. 16 GB’lık versiyonları satın alacaklara duyurulur. 3100 mAh bataryanın bulunduğunu da belirtelim.

Meizu-MX4-On-Inceleme-00017

Meizu-MX4-On-Inceleme-00012Meizu MX4’ün IPS LCD ekranı yüksek parlaklığa sahip ve rahat bir görüş sunuyor. 5.36 inç, pek sık karşılaşmadığımız bir ekran büyüklüğü, buna ek olarak 15:9 da pek görmediğimiz bir görüntü oranı. Bu değerlere bağlı olarak Meizu MX4 1152 x 1920 piksel çözünürlük sunuyor, bu da yatayda daha fazla pikselin bulunduğunu gösteriyor. Sonuç olarak Meizu MX 4, 16:9 görüntü oranlı, 1920 x 1080 piksel ekranlı bir telefona göre biraz daha büyütülmüş görseller ve grafikler sunuyor. Görüntü kalitesi bakımından diğerlerine göre pek fark olmadığını söylemek gerekiyor. 418 ppi piksel yoğunluğu da yeteri kadar keskin görüntülerin ve yazıların görüntülendiği anlamına geliyor.

Meizu MX4’ün performansını test etme fırsatı bulamadık, ancak gördüğümüz kadarıyla sekiz çekirdekli işlemci Meizu MX4’ün FlyMe kullanıcı arayüzünde düzgün şekilde dolaşmayı sağlıyor. 802.11b/g/n/ac Wi-Fi desteği de MX4’ün fiyat aralığındaki diğer modellerde pek görmediğimiz bir zenginlikç. Öte yandan çift 4G anteni sayesinde Meizu MX4, 4G LTE şebekeleri Türkiye’de faaliyete geçtiğinde yüksek hızlı veri iletişimi imkanı vadediyor.

Meizu-MX4-On-Inceleme-00040

Meizu-MX4-On-Inceleme-00031Kamera tarafında da Meizu MX4 yabana atılacak cinsten değil. 20.7 megapiksel Sony sensörlü kamera sistemi otomatik odak, çift renkli LED flaş gibi özelliklere sahip. Ayrıca 4K video kaydı da yapılabiliyor. Gayet sade görünümlü, rahat kullanılabilen bir kamera uygulaması bulunuyor. Hızlı şekilde açılan kamera uygulaması çekimleri de fena sayılmayacak bir hızda gerçekleştiriyor. Lansmanın yapıldığı salonda çektiğimiz birkaç fotoğrafı fena bulmadık, düşük ışık performansı beğenilebilir.

Meizu MX4’te Android 4.4 KitKat tabanlı FlyMe işletim sistemi bulunuyor. Deneyimlediğimiz telefonlar Çin versiyonuydu, üstünde Google Play Store ve Google uygulamaları yoktu. Ancak Türkiye’de satılacak uluslararası ve Türkçeleştirilmiş FlyMe sürümünde Google Play Store bulunacak. Bunun dışında FlyMe’nin ikonları ve pastel renkleri LG’nin G3 ile birlikte sunduğu kullanıcı arayüzünü andırıyor. Huawei’nin Emotion UI kullanıcı arayüzünde olduğu gibi, uygulama menüsü yok; uygulama kısayolları, klasörleri ve görsel bileşenler ana ekranlara serpiştiriliyor. Çeşitli dokunmatik hareketler sayesinde uygulamalar arasında geçiş, uygulamaları kapatma gibi işlevler de gerçekleştiriliyor.

1000 TL fiyat bandında da büyük bir rekabet yaşanıyor. Meizu MX4 sahip olduğu teknik özellikler ve çekici tasarımıyla iddialı bir model olarak nitelendirilebilir. Ne kadar başarılı olduğunu da birkaç ay sonra ortaya çıkan satış rakamlarına göre değerlendireceğiz.

İLGİLİ HABERLER