Teknoloji

İlk Jolla Sailfish OS telefonu The First One dağıtıma çıkıyor (video)

Eski Nokia çalışanları tarafından kurulan Jolla’nın üzerinde çalıştığı akıllı telefon projesi ilk meyvesini verdi. Yine Jolla adı verilen ve MeeGo’nun temelleri üstüne kurulu Sailfish OS ile çalışan bu telefonun lansmanı için geçtiğimiz haftasonuna girilirken Finlandiya’da bir etkinlik düzenlendi.

jolla-sailfish-os-141113Şirketin kurucularından Marc Dillon, BBC’ye verdiği bir röportajda dünya standartlarında bir platform oluşturduklarını ve kullanıcıların daha fazla seçenek elde edeceğini kaydetti. Jolla’nın The First One olarak da anılan akıllı telefonunda 4.5 inç qHD ekran, 1.4 GHz çift çekirdekli Qualcomm işlemci, 1 GB RAM, 16 GB dahili hafıza ve microSD kart yuvası bulunuyor. Ayrıca telefonun arkasında 8 megapiksel, önünde de 1.3 megapiksel kamera bulunuyor. 2100 mAh kapasiteli batarya da telefonu güçlendiriyor.

4G bağlantı desteğine sahip olan telefonda 802.11b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 desteği de bulunuyor. Yaklaşık 400 avroluk Avrupa satış fiyatına sahip olan telefonun gövdesi çeşitli özelleştirme seçenekleriyle sunuluyor. Türkçe’ye “Diğer Yarı” olarak çevirebileceğimiz “The Other Half” adlı kapaklar sayesinde telefonun rengini ve görünüşünü değiştirmek mümkün oluyor.

Jolla’nın telefonunu ilginç kılan en önemli nokta ise hiç şüphesiz Sailfish OS. Nokia’daki MeeGo çalışmalarının devamı olan bu açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi Android uygulamalarını da çalıştırabiliyor. Telefona bir Android mağazası kurup buradan Android uygulamalarını cihaza kurup çalıştırmak mümkün oluyor. Bu da Jolla telefonunun daha başlangıçta yüz binlerce uygulamayı kullanma fırsatı sunduğu anlamına geliyor. Tabii ki, dileyen yazılımcılar Jolla için yerel uygulamalar da geliştirebilecek.

Jolla, yeni telefonları için 130’dan fazla ülkeden sipariş aldıklarını, daha fazla ürün teslimatı yapmak ve talepleri karşılamak için hazırlandıklarını kaydetti.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER