DosyaManşetler

iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ta 3D Touch özelliğini kullanan uygulamalar

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iphone-6s-3d-touch-251015

Yeni iPhone 6s veya iPhone 6s Plus’ınızı satın aldıktan sonra büyük bir heyecan ve mutlulukla kurdunuz, daha sonra karşınıza ana ekran çıktı. Muhtemelen yaptığınız ilk şey parmağınızı ekrana bastırıp 3D Touch’ı denemek olmuştur ve büyük ihtimalle de ilk seferde basmayı düzgün ayarlayamayıp uygulamaları silmeye veya sıralamasını değiştirmeyi sağlayan, ikonların titreştiği arayüzü açtınız. Daha sonra Mail uygulamasına girip Peek ve Pop özelliklerini iletilerinizde denediniz.

3D Touch özelliğini destekleyen uygulamalar sadece Apple’ın iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ta yüklü olarak sunduğu uygulamalar değil. Üçüncü taraf uygulamalar da yeni iPhone’lar yurt dışında piyasaya çıkmaya başladığı andan itibaren 3D Touch’ı desteklemeye başladı. iPhone 6s ve iPhone 6s Plus Türkiye’de satışa çıkıncaya kadar da hatırı sayılır miktarda uygulamanın 3D Touch’tan yararlanan özellikler sunduğunu görüyoruz. Bu yazıda yeni iPhone 6s veya iPhone 6s Plus’ınızda 3D Touch’tan yararlanmanızı sağlayacak uygulamalardan bazılarını listeliyoruz.

Instagram

Instagram 3D Touch’ın “peek” ve “pop” işlevlerini destekleyen ilk uygulamalardan bir tanesi oldu. Uygulama içinde herhangi bir profil sayfasında yer alan küçük fotoğraflara bastırarak bu fotoğrafların bir ön izlemesini görebilirsiniz. Bunun yanı sıra Quick Actions menüsü sayesinde ana ekrandaki Instagram ikonuna bastırarak yeni gönderi, hareketleri görme, arama ve Direct gibi sık kullanılan Instagram işlevlerine erişebilirsiniz.

instagram-3d-touch-251015

Pinterest

Pinterest uygulamasında 3D Touch’ı kullanarak doğrudan ana ekrandaki Pinterest ikonundan popüler panolarda gezinme ve yeni bir pano oluşturma gibi işlevlere geçiş yapabilirsiniz. Herhangi bir fotoğrafa bastırdığınızda Pinleyin, Beğen ve Gönder gibi araçlara erişebilirsiniz, ancak bunu 3D Touch özelliğine sahip olmayan iPhone 6 veya iPhone 6 Plus’ta da yapabilirsiniz.

Twitter

Twitter uygulaması 3D Touch’ın Quick Actions özelliği yardımıyla ana ekran ikonundan Twitter’da arama, yeni tweet ve yeni mesaj gibi işlevlere hızlı şekilde erişmenizi sağlıyor.

Dropbox

Dropbox uygulaması içinde bir fotoğrafın ön izlemesini o fotoğrafın küçük resmine bastırarak yapabileceğiniz gibi, benzer işlevi PDF ve benzeri dosyalar için de uygulayabilirsiniz. Ayrıca Files sekmesi içinde, herhangi bir klasörün içindekileri de Peek, yani hafif bir bastırma hareketiyle ön izleyebilirsiniz. Uygulama ikonundan da arama, en son eklenen dokümanı görüntüleme, fotoğraf yükleme veya çevrim dışı dosyalara erişme gibi işlevlere ulaşmak mümkün oluyor.

dropbox-3d-touch-251015

Facebook

Facebook uygulaması da ekim ayı ortalarında güncellenerek 3D Touch özelliğini desteklemeye başladı. Ancak Facebook’ta sunulan destek şu an için sadece ana ekrandaki ikondan erişilebilen Quick Actions seçenekleriyle sınırlı. Yeni gönderi yazma, fotoğraf veya video yükleme ya da fotoğraf veya video çekme gibi işlevlere doğrudan Facebook uygulama ikonundan hızlıca erişebilirsiniz.

WeChat

Çin’in en popüler mesajlaşma uygulaması olan ve Türkiye’de de belirli bir kullanıcı kitlesi bulunan WeChat, uygulama içinde herhangi bir sohbet satırına hafifçe basıldığında neler konuşulduğuna hızlı bir bakış atma fırsatı sunuyor. Uygulama ikonundan da yeni bir sohbet başlatmak veya QR kodunu hızlıca almak mümkün oluyor. Ayrıca WeChat sohbetleriyle işinizi bölmemek için 3D Touch’ı kullanarak WeChat’i bir saatliğine susturmanız da imkan dahilinde.

WhatsApp

WhatsApp uygulaması iPhone 6s ve iPhone 6s Plus Türkiye’de piyasaya çıkmadan hemen önce gelen güncellemeyle birlikte 3D Touch özelliğini desteklemeye başladı. Fotoğrafların, videoların, bağlantıların, kartvizitlerin veya konum paylaşımlarının üstüne hafifçe bastırarak onları ön izlemek, daha da fazla bastırarak tamamen açmak mümkün oluyor. Bu arada ana ekrandaki WhatsApp ikonundan da içerik araması yapılabiliyor veya yeni bir sohbet başlatılabiliyor.

whatsapp-3d-touch-251015

Swarm

Popüler yer bildirim uygulaması Swarm da, son günlerde gelen güncellemeyle birlikte iPhone 6s ve iPhone 6s Plus sahiplerine ana ekran ikonu üzerinden doğrudan yer bildirimi (check-in) yapma ekranına ulaşma imkanı sağladı.

Foursquare

Foursquare iOS uygulaması iPhone 6s ve iPhone 6s Plus Türkiye’de piyasaya çıkmadan hemen önce aldığı güncellemeyle birlikte bu akıllı telefonların 3D Touch ekranını desteklemeye başladı. Kullanıcılar Foursquare uygulama ikonuna hafifçe bastırarak açacakları Quick Actions menüsünden arama yapma, kaydedilen mekanları görme veya son görüntülenen mekana bakma fırsatı sunuyor.

Shazam

Shazam’da 3D Touch özelliği epey kullanışlı oluyor, çünkü açılması ve şarkı dinlemesi yapmak için geçen uzun zamandan bu şekilde kurtulmanız mümkün oluyor. Shazam ikonuna hafifçe bastırdığınız takdirde hemen Shazam’lama yapmanızı sağlayan “Shazam Now” seçeneğini en başta göreceksiniz.

shazam-3d-touch-251015

Evernote

En popüler not alma ve görev uygulamalarından olan Evernote da iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’larda 3D Touch’ın nimetlerinden yararlanıyor. Quick Actions özelliği yardımıyla Evernote ana ekran ikonuna hafifçe bastırarak yeni not yazabilir, hatırlayıcı kurabilir, fotoğraf çekebilirsiniz. Bu arada uygulama içinde de notlar, web sitesi bağlantıları, Work Chat’ler gibi içeriklerin ön izlemesini parmağınızı ekrana hafifçe bastırarak gerçekleştirebilirsiniz.

evernote-3d-touch-251015

Handle

E-posta, takvim ve yapılacaklar listesini bir araya getirerek bugün, yarın ve daha sonrasında neler yapmanız gerektiğini tam olarak bilmenizi sağlayan Handle uygulaması iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ta 3D Touch yardımıyla ana ekrandaki uygulama ikonu üzerinden yapılacaklar listesi, yeni etkinlik ya da e-posta yaratma imkanı veriyor.

Sky Guide

Arama menüsü içinde gezinirken, Peek ve Pop özelliklerini kullanarak herhangi bir yazının hızlı şekilde ön izlemesini yapabilirsiniz. Ana ekran ikonuna hafifçe bastırarak da Favoriler, Arama ve Uydular gibi uygulama bölümlerine hemen atlayabilirsiniz.

Genius Scan

iPhone 6s ve iPhone 6s Plus ile belge tarama imkanı sunan Genius Scan uygulaması 3D Touch ile ana ekranınızdan kamerayla tarama, fotoğraflardan tarama, buluttan tarama gibi işleri hızlı şekilde gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor.

Feedly

Popüler RSS okuyucu uygulaması Feedly, geçtiğimiz günlerde gelen son güncellemeyle birlikte ana ekran ikonuna Quick Actions desteği getirdi. Böylelikle iPhone 6s ve iPhone 6s Plus sahipleri ana ekran ikonuna hafifçe bastırarak Today, Must Reads, Saved for Later ve Explore gibi Feedly’nin en sık kullanılan bölümlerine hızlı şekilde erişebiliyor.

feedly-3d-touch-251015

İLGİLİ HABERLER