Apple, iOS 26 güncellemesinde yer alacak bazı yeni özellikleri Avrupa’daki kullanıcılara sunamayacağını resmi olarak duyurdu. Şirketin hukuk biriminin başındaki isim Kyle Andeer, Avrupa Birliği’nin Dijital Piyasalar Yasası (DMA) nedeniyle bu kararın alındığını söyledi. Özellikle iPhone ekranını Mac’e yansıtma özelliği ve Live Activities gibi işlevlerin Avrupa’da geçerli olmayabileceği vurgulandı. Bu gelişme, iOS kullanıcıları arasında hayal kırıklığına yol açtı.
Avrupa’daki kullanıcılar, Apple cihazlarını ABD’dekilerle aynı fiyat aralığında satın alırken yazılım özelliklerinden tam olarak faydalanamıyor. Şirketin bu tutumu, hem tüketici hakları hem de bölgesel eşitlik açısından eleştiri alıyor. Apple’a göre, AB’nin zorunlu kıldığı düzenlemeler, inovasyon hızını düşürüyor ve kullanıcı deneyimini sekteye uğratıyor. Özellikle teknoloji paylaşımı zorunluluğu, Apple’ın gizlilik politikasına aykırı bulunuyor.
Kısıtlamalar hangi iOS 26 özelliklerini etkliyor?
DMA kapsamında Apple’ın rakip firmalarla teknolojik altyapısını paylaşması isteniyor. Apple, bu durumu kullanıcı verilerinin ve cihaz güvenliğinin tehlikeye atılması olarak yorumluyor. Şirketin iddiasına göre, Meta gibi firmalar, yasa üzerinden fayda sağlayarak Apple’dan kullanıcı bilgileri talep ediyor. Ne var ki bu talepler, Meta’nın sunduğu hizmetlerle doğrudan ilişkili değil.
Şirket, Avrupa yasalarının gerçek anlamda tüketiciyi değil, rakip firmaları koruduğunu savunuyor. Apple’a göre düzenlemeler, bazı teknoloji şirketlerinin lehine işliyor ve rekabet dengesini bozuyor. Fakat AB otoriteleri, bu iddiaları reddediyor ve amaçlarının dijital pazarda adil rekabet ortamı oluşturmak olduğunu vurguluyor. Her iki taraf da kendi pozisyonunu sert şekilde savunmayı sürdürüyor.
Gecikmesi ya da tamamen iptal edilmesi söz konusu olan özellikler arasında Mac’e iPhone yansıtma en dikkat çekenlerden biri. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, telefonlarını doğrudan masaüstü bilgisayarda kullanabilecekti. Ancak Avrupa’daki kullanıcılar, bu deneyimi bir süre daha yaşayamayacak gibi görünüyor. Aynı şekilde Canlı Etkinlikler özelliği de, canlı bildirimler ile bilgi takibini kolaylaştırmasına rağmen Avrupa’da ertelenmiş durumda.
Bunun yanında, AirDrop gibi temel kabul edilen bir özelliğin bile Avrupa’da sınırlanabileceği konuşuluyor. Bu iddia, kullanıcılar arasında tedirginlik yaratmış durumda. Apple bu konuda kesin bir karar vermiş olmasa da, düzenlemelere uyum sürecinin bazı hizmetleri sekteye uğratabileceğini belirtiyor. Avrupa’daki tüketiciler ise ürün fiyatları değişmemesine rağmen özellik kaybı yaşamaktan rahatsız.
Apple’ın AB ile yaşadığı bu uyum sorunu, şirketin Çin’deki tavrıyla da kıyaslanıyor. Çin’deki kurallara tam uyum sağlayan şirketin, Avrupa’da direnç göstermesi, bazı kesimlerce tutarsızlık olarak değerlendiriliyor. Her şeye rağmen, Apple AB yasalarının uygulanış biçiminden memnun değil. Şirket, bu durumun sadece kendisine değil, kullanıcıya da zarar verdiğini düşünüyor.
Avrupa Komisyonu ise DMA’nın büyük teknoloji firmalarının pazardaki hakimiyetini kırmak için gerekli olduğunu belirtiyor. Küçük firmaların rekabet gücünü artırmayı hedefleyen yasa, büyük şirketlerin altyapılarını diğer firmalarla paylaşmasını öngörüyor. Apple gibi entegre ekosistemlerle çalışan şirketler için bu durum karmaşa yaratıyor. Tüm bunların yanında, kullanıcıların bu süreçte bazı özelliklerden mahrum kalması kaçınılmaz hale geliyor.
Şirket, önümüzdeki dönemde bazı özellikleri Avrupa’ya getirebilmek için yasal uyumluluk sürecine devam edeceğini belirtiyor. Fakat bu süreçte hangi özelliklerin kalıcı olarak iptal edileceği ya da sadece erteleneceği belirsizliğini koruyor. Özellikle iOS 26 gibi kapsamlı bir güncellemede bölgesel farklılıkların ortaya çıkması, platformun küresel tutarlılığını zedeliyor.