Apple, iOS 26.1 Beta 4 sürümünde arayüz tasarımına yönelik dikkat çekici bir yenilik sunuyor. Şirket, Liquid Glass adını verdiği saydam cam efektini artık iki farklı biçimde kullanılabilir hale getirdi. Kullanıcılar bu sayede arayüzdeki şeffaflığı kendi tercihleri doğrultusunda düzenleyebiliyor. Özelliğin hâlen deneme aşamasında bulunmasına rağmen genel sistem tasarımına önemli bir esneklik kazandırdığı görülüyor. Bu güncelleme, Apple’ın son yıllarda tasarımda kullanıcı kontrolünü artırma yaklaşımının bir devamı niteliğinde.
Yeni seçeneklerden biri olan “Saydam” görünüm, Liquid Glass efektinin klasik halini koruyor. Bu mod, arka plandaki içeriği daha fazla görünür kılarak arayüzün derinlik hissini güçlendiriyor. “Tonlu” görünüm ise daha az şeffaflık sunuyor ve özellikle okunabilirliği artırmayı hedefliyor. Apple, kullanıcı geri bildirimlerinde şeffaflık seviyesinin yüksek olmasının metin okunurluğunu zaman zaman zorlaştırdığını belirtti. Bu nedenle yeni ayar, hem estetik hem de işlev açısından denge sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca bu seçenek yalnızca ana ekranla sınırlı değil; bildirim merkezi, kilit ekranı ve destekli uygulama arayüzleri de bu tercihten etkileniyor. Böylelikle, sistem genelinde tutarlı bir görsel deneyim elde edilebiliyor.
Kullanıcılar açısından Liquid Glass değişikliğinin etkileri
Bu yenilik, kişisel kullanım alışkanlıklarına göre farklı avantajlar sunuyor. Örneğin, yoğun görsellerin bulunduğu arka planlarda “Tonlu” seçeneği daha net bir okuma deneyimi sağlıyor. Öte yandan sade bir estetik arayan kullanıcılar için “Saydam” mod daha hafif bir görünüm oluşturuyor. Her iki seçenek de ekran parlaklığı ve kontrast dengesine duyarlı çalışıyor. Bu nedenle kullanıcıların farklı aydınlatma koşullarında en uygun seçeneği belirlemeleri öneriliyor. Ayrıca, bu ayarın pil tüketimi ve performans üzerinde küçük farklılıklar yaratabileceği belirtiliyor. Özellikle eski cihazlarda, yüksek saydamlık düzeyinin işlem gücü açısından daha fazla kaynak kullanabileceği düşünülüyor.
Apple, Liquid Glass arayüzünü ilk kez iOS 26 ile tanıtmıştı. O dönemde tasarım dili, cam benzeri bir derinlik ve yumuşak geçiş efektleriyle dikkat çekmişti. Ancak bazı kullanıcılar yüksek saydamlık nedeniyle arka plan ve metin arasındaki kontrastın yetersiz olduğunu belirtmişti. Bu geri bildirimlerin ardından şirket, Beta 4 sürümünde ayarlanabilir şeffaflık özelliğini sisteme entegre etti. Böylece kullanıcıların arayüz üzerindeki kontrolü genişletilmiş oldu. Özelliğin kararlı sürümde de korunacağı tahmin ediliyor, ancak Apple henüz bu konuda resmi bir bilgi paylaşmadı. Beta sürümde yapılan testler, sistemin genel performansını etkilemeden bu geçişin sorunsuz çalıştığını gösteriyor.