Manşetler

Video: iOS 11 Ön İnceleme

Apple’ın geleneksel geliştirici etkinliği WWDC 2017, 5 Haziran akşamı düzenlenen açılış toplantısıyla başladı. Beklendiği gibi Apple’ın dört ana işletim sistemi; tvOS, watchOS, macOS ve tabii ki, iOS’in gelecek nesil sürümleriyle ilgili detaylar paylaşıldı. Tabii ki, iPhone ve iPad gibi, Apple’ın en çok ilgi gören cihazlarında yer aldığı için, yazılımlar tarafında ilgi esas olarak iOS’in üstündeydi. iOS 11, burada detaylarını verdiğimiz birçok yenilikle birlikte sonbaharda son kullanıcılarla buluşacak.

Apple geçen yıllarda olduğu gibi yine, WWDC açılış toplantısının hemen ardından geliştiriciler için beta sürümlerini yayınlamaya başladı. Biz de iOS 11 Beta 1 sürümünü iPhone 6s ve 12.9 inç iPad Pro’ya yükleyerek yakında tüm kullanıcılarla buluşacak yenilikleri önceden deneyimleme fırsatı bulduk ve deneyimlemeyi de sürdüreceğiz.

iPhone 6s’te iOS 11’in ilk betası biraz takılarak çalışıyor. Ana ekrana dönüş, uygulamaların açılışı, bildirim merkezi veya denetim merkezine erişimde az da olsa beklemeler var. Ancak bunun ilk beta sürümü olduğunu dikkate alarak performans konusunda bir hükme varmamanın en iyisi olacağını düşünüyoruz. İlerleyen beta sürümleriyle birlikte performans daha da iyi hâle gelecektir. iPad Pro’da ise performans konusunda herhangi bir sorun yok. Ne de olsa güçlü bir cihaz, aynı zamanda her ne kadar 1,5 yaşına gelmiş olsa da, donanım bileşenleri bakımından hâlâ Apple’ın güncel iPad ürünlerinden bir tanesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

iOS 11’de App Store ve iTunes Store uygulama ikonları dikkatimizi çeken ilk değişiklikler oluyor. Ayrıca durum çubuğunda da yazı karakterlerinde ve aynı zamanda simgelerde düzenlemeler yapılmış. Bildirim Merkezi, kilit ekranına benzemiş. Her ikisi de bildirimleri gösteriyordu ki, Apple bunları birleştirmenin daha iyi bir deneyim sunacağını düşünmüş olmalı. En beğendiğimiz değişikliklerden bir tanesi Denetim Merkezi’nde yapılmış. Her ne kadar kontrollere erişmek için biraz daha tıklatmak gerekecek olsa da, görünüş açısından oldukça hoş bir durum söz konusu. Apple burada 3D Touch teknolojisinden de fazlaca faydalanıyor ki, ön inceleme videosunda bunu görebilirsiniz.

Notlar uygulaması iOS 11 ile de önemli değişiklikler görmeyi sürdürüyor. Belge tarama özelliğinin yanı sıra şimdi iPhone için de çizim yapma ve el yazısı imkanı geliyor. El yazısıyla yazılan metinlerin tanınması ve Spotlight ile aranabilmesi de önemli yeniliklerden bir tanesi oluyor.

iOS 11 özellikle iPad sahiplerinin hoşuna gidecektir. Yeni sürümle birlikte iPad Pro, bir PC deneyimini daha fazla sunar hâle gelecek. Mac’tekine benzer bir dock’un eklendiği iPad Pro’da çoklu görev deneyimi de baştan tasarlanıyor, Split View görünümünde kullanılan uygulamalar arasında geçiş, Slide Over’ın kullanımı gibi işler daha da pratik hâle geliyor. Son uygulamalar ekranı da baştan aşağı yenilenmiş, biraz daha Mac’deki Mission Control’e benzeyen, Denetim Merkezi kontrollerini de barındıran bir yapı var. Parmağın ekranın alt kısmından ortasına doğru sürüklenmesi ile birlikte dock ortaya çıkıyor. Daha önce bu hareket Denetim Merkezi’ni çağırmak için kullanılıyordu.

Yazıyı burada keselim ve sözü videoya bırakalım. Yaz boyunca iOS 11, gelecek beta sürümleriyle gelişimini sürdürecek ve sonbaharda, muhtemelen eylül ayında final sürüm yayınlanacak. O zaman iOS 11 ile ilgili daha detaylı bir inceleme yazısı da Teknoblog’da olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER