Manşetler

iOS 10.3 yayınlandı: AirPods için iPhone’u Bul desteği ve diğer yenilikler neler?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ios 10.3iOS 10.3, birkaç hafta boyunca süren beta testlerinin ardından, birtakım yeniliklerle bugünden itibaren iPhone ve iPad sahiplerine ulaşmaya başladı. Güncellemeyle birlikte AirPods, Siri ve hatta iTunes için yeni özellikler geliyor. Kısacası bu güncelleme iOS kullanıcıları için büyük yenilikler getiriyor.

iOS 10.3 yenilikleri arasında birçok dikkate değer madde bulunuyor, ancak en önemlisiyle başlayalım. Güncellemeyi uyguladıktan sonra AirPods kablosuz kulaklıkların yerini iPhone’umu Bul uygulamasıyla tespit etmek mümkün oluyor. Tıpkı bir iPhone veya iPad gibi, iPhone’u Bul uygulaması AirPods’un mevcut veya bilinen en son konumunu harita üzerinde gösteriyor.

Eğer AirPods’ların pili bitmediyse, kulaklıklardan bir tekinin veya ikisinin birden sesini çaldırmak mümkün oluyor. AirPods piyasaya ilk çıktığında, bu kulaklıkların çok çabuk şekilde kaybolacağına dair endişeler dile getirilmişti. Apple bu çözümle endişeleri gidermeyi planlıyor.

iOS 10.3 ile birlikte Siri de güç kazanıyor. Apple, sesli asistana birçok farklı işlev ekliyor, Siri’nin ödeme uygulamalarıyla düzgün şekilde çalışmasını sağlıyor. Destekleyen ülkelerde Siri ile faturaları ödemek veya faturaların durumunu kontrol etmek mümkün olacak. Ayrıca Uber ve Lyft gibi araç çağırma uygulamaları için zamanlama desteği de sunuluyor. Bunun yanı sıra otomobil sağlayıcılarının uygulamaları üzerinden gelen otomobilin tüm istatistiklerini kontrol etmek de imkan dahilinde bulunuyor.

Samsung’un çarşamba günü tanıtacağı Galaxy S8 ile birlikte çıkış yapacak Bixby’den hemen önce Apple’ın Siri için yeni destekler getirmesi dikkate değer. Samsung’un geliştirdiği yapay zekâ tabanlı yeni asistanı Bixby ile birlikte rekabet daha da artacak. Apple da Siri’nin yeteneklerini artırarak rekabette geri kalmamayı hedefliyor.

Tabii ki, yukarıda saydıklarımız dışında önemli yenilikler bulunuyor. iOS 10.3 ile birlikte Apple File System (AFS – Apple Dosya Sistemi) olarak adlandırılan yeni bir dosya sistemine geçiliyor. İlk kez WWDC 2016’da tanıtılmış olan AFS’yi Apple, “depolamada yeni nesil” olarak nitelendirmişti. Güncellemeyi iPhone, iPad veya iPod touch’a yükledikten sonra, AFS mevcut HFS+ dosya sisteminin yerini alıyor. Kullanıcılar değişikliği hemen hemen hiç fark etmeyecek olsa da, mevcut depolama alanında küçük bir artışı fark edebilirler. Ancak genel olarak AFS şifreleme, cihazlar arasında ölçekleme gibi alanlarda daha iyi verimlilik sağlayacak, ayrıca SSD’ler için de optimize edildi.

Geliştiriciler de iOS 10.3 ile birlikte gelen yorumlara cevap vermeye başlayacaklar. Bunun yanı sıra diğer kişilerin yorumlarını yardımcı veya yardımcı değil şekline işaretleyebileceksiniz. iTunes’dan kiralanan filmleri farklı cihazlar üzerinden izlemek de bu güncellemeyle birlikte daha kolay hâle gelecek.

iOS 10.3 güncellemesiyle ilgili bildirimi görmeye başlamış olmalısınız. Eğer henüz bildirim gelmemiş olsa bile, yazılım güncellemesi kontrolü yaparak iOS 10.3’ü yüklemeye başlayabilirsiniz. Yeni sürümle ilgili düşüncelerinizi yorum bölümüne bekliyoruz.

watchOS, macOS ve tvOS güncellemeleri de yayınlandı

watchOS 3.2 ile birlikte Apple en sonunda Siri’yi güncelliyor ve bu sanal asistanı tıpkı telefonda olduğu gibi üçüncü taraf uygulamalarla kullanmaya izin veriyor. Örneğin Siri sayesinde Apple Watch üzerinden bir kişiyi WhatsApp’ı kullanarak aramak mümkün oluyor. Ayrıca Tiyatro Modu butonu sayesinde sinema veya tiyatro gibi karanlık ortamlarda saatin ekranının otomatik olarak uyanmasının önüne geçiliyor.

macOS güncellemesi ise Night Shift özelliğini Mac bilgisayarlara getiriyor. Böylelikle geceleri daha sıcak renklerle çalışmak mümkün oluyor. Bu sayede geceleri bilgisayar başında uykunun kaçması gibi durumların önüne geçilebilir. Ayrıca iWork’ün macOS sürümlerinde gerçek zamanlı ortak çalışma özelliği de beta sürecinden çıkıyor.

tvOS 10.2 sürümü çok fazla yenilik getirmiyor, ancak bir Apple cihazında kiralanan filmin başka bir Apple cihazında izlenebilmesi özelliğinden bu güncellemeyle birlikte Apple TV de yararlanıyor.

İLGİLİ HABERLER