Teknoloji

Intel’in Broadwell tabanlı 5’inci nesil Core işlemcileri kullanıcılarla buluşuyor

intel-besinci-nesil-core-060115

Broadwell kod adı aylardır Intel’in ağzında dolaşıyor. Yonga üreticisinin 14 nm üretim sürecine geçişi temsil eden bu yeni işlemci ailesinin beklenen çıkışı gecikti, ancak en sonunda bekleyiş sona eriyor, 5’inci nesil Core işlemcileri piyasaya çıkmaya hazırlanan bilgisayarlarla birlikte son kullanıcılarla buluşmaya başlıyor.

Mevcut Haswell yongalarına göre yüzde 20 ila 30 oranında batarya ömrü iyileşmesi sağlayan tipik bir 15W TDP çarpanlı Broadwell CPU video oynatımı sırasında selefi işlemciden ortalam 90 dakika daha uzun süre oynatma imkanı sağlıyor. Broadwell ailesinin ilk üyeleri geçen yıl Core M markası altında tanıtılmıştı, ancak bu işlemciler 2’si 1 arada cihaz kategorisinde bulunan, ne tablet ne de dizüstü bilgisayar olup bunların arasında konumlanan ürünleri hedefleyecek.

Intel Core i3, i5 ve i7 tasarımlarına 14 yeni işlemci ekliyor. Ayrıca Pentium ve Celeron serilerini de yeni modellerle zenginleştiriyor. Şirketin tarihinde ilk kez son kullanıcı CPU serisinin her bir segmenti aynı anda yenileniyor. Aslında Core M tabanlı cihazlar da çok fazla yaygınlaşma fırsatı bulamamıştı, bu nedenle Intel Broadwell platformunun hemen hemen sıfırdan başlangıç yaptığını söyleyebiliriz.

Intel’in yeni yongalarında plaka boyutu yüzde 37 oranında azaltılıyor, ancak yüzde 35 daha fazla miktarda tranzistör bu dar alana sıkıştırılıyor, toplamda 1.3 milyar tranzistöre ev sahipliği yapıyor. Intel’e göre, 3D grafik işlemede yüzde 22’ye varan oranda artış sağlanıyor, standart video kodlama işlerinde yüzde 50’ye varan oranda performans iyileşmesi kaydediliyor. Özellikle yonganın grafik tarafında önemli bir güçlendirme yapılıyor ve Intel’in WiDi kablosuz görüntü yayın seçeneği da tam 4K çözünürlükte yayın desteği kazanıyor.

Intel’in Broadwell serisiyle sunulacak bu iyileşmeleri tabii ki, yepyeni işlemcileri barındıran ürünlerle deneyimlemek mümkün olacak. Samsung’un Ativ Book 9, Asus’un da Transformer Book Chi modelleri yepyeni Broadwell işlemcilerle geliyor. Buna farklı üreticilerin ürünleri de CES süresince ve yılın ilerleyen zamanlarında eklenecektir. Apple’ın 2015’te çıkaracağı MacBook Air ve Pro serisi dizüstü bilgisayarları da Broadwell’in sunacağı avantajlardan yararlanacaktır.

Intel Broadwell güncellemesiyle odağını güç tüketim verimliliği ve mobilite üstünde yoğunlaştırıyor. Masaüstü tarafındaki kullanıcılar için Broadwell hatırı sayılır bir performans artışını temsil etmiyor. Performans bakımından Haswell tabanlı işlemciler, Broadwell tabanlı halefleriyle hemen hemen aynı seviyede işlemci performansı sunuyor.

Intel Broadwell daha çok dizüstü bilgisayar, 2’si 1 arada ürünler, tabletler, dönüştürülebilir bilgisayarlar ve güç tüketimi bakımından cimri davranan masaüstü PC’leri hedefliyor. Intel beşinci nesil Core yongalarının üretimini birkaç aydır gerçekleştiriyor ve donanım ortakları da yeni nesil makinelerinde nihayet bu yeni işlemcilere yer vermeye başlıyor. Broadwell’i bekleyiş uzun sürdü, ancak bu beklemeye değecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER