İncelemelerManşetler

Huawei G7 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

huawei-g7-inceleme-00001

Huawei orta-üst ve üst sınıf Android telefonlarda gördüğümüz teknik özellikleri ve tasarımı daha uygun fiyatlardan tüketicilerle buluşturan seçenekler sunmaya devam ediyor. Geçtiğimiz eylül ayında IFA 2014’te duyurusu gerçekleştirilen Huawei G7 de bunlardan bir tanesi oldu. 5.5 inç büyük ekranı, dört çekirdekli işlemcisi ve 13 megapiksel arka kamerasıyla Huawei G7 üst sınıf bir deneyim vadediyor. Geçtiğimiz yılın sonunda Türkiye piyasasına giriş yapan bu uygun fiyatlı Android telefonuyla ilgili detayları incelememizde bulacaksınız.

Video İnceleme

Tasarım

huawei-g7-inceleme-00014

Huawei G7’nin ince ve metal barındıran gövdesi ilk bakışta etkiliyor. iPhone 5s ve iPhone 6 Plus’tan az da olsa izler taşıyan, göze hoş gelen bir tasarımı yakalamayı başaran Huawei Ascend G7, 153.5 x 77.3 x 7.6 mm.’lik boyutlarıyla biraz büyük bir alan kaplıyor. Huawei yüzey alanını düşük tutmak için ekranı çevreleyen çerçeveyi epey daraltmış. Özellikle her iki uzun kenarın çerçevesi yok denecek kalınlıkta, bu da telefonu avuç içinde kavramayı biraz daha kolay hâle getiriyor. Bununla birlikte 7.6 mm.’lik kalınlığıyla da telefon gövdesi epey ince görünüyor. Bu kalınlık değeriyle G7’nin kendi segmenti içindeki en ince seçeneklerden biri olduğunu da söylemek gerekiyor. Sonuç olarak Huawei G7’yi tek elle tutmak yine zor, ancak göründüğü kadar da zahmetli sayılmaz. 165 gr. ağırlıkla G7’nin gövdesi “ağır” sınıfına bir bakış atıyor. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse, Ascend G7’yi kullandığımız bir aya yakın süre zarfında ağır oluşu şeklinde bir şikayetimiz olmadı.

huawei-g7-inceleme-00015

[quote_left]HUAWEI G7 KENDİ FİYAT SEGMENTİ İÇİNDEKİ EN ÇEKİCİ TASARIMA VE KALİTELİ MALZEMEYE SAHİP ÜRÜNLERDEN BİR TANESİ.[/quote_left]

Huawei G7’nin beyaz renkli versiyonu, ön yüzündeki dokulu yüzeyi daha iyi yansıtıyor. Kare desenli dokulu yapı ışığa tutulduğunda daha iyi şekilde fark ediliyor. Telefonun ön yüzünde herhangi bir fiziksel tuş yok. Navigasyon işlevleri işletim sistemine entegre edilen yazılımsal tuşlar yardımıyla sağlanıyor. Yine de Huawei, G7’nin ekranının üst ve alt kenarlarını aynı genişlikte tutmayı tercih etmiş. Bunun telefonun içindeki çeşitli bileşenlerin dizilimiyle bir ilgisi olmalı. Ekranın üst kısmında Huawei logosu, onun üstünde ahize hoparlörü yer alıyor. Sol üst köşede sensör ve LED durum gösterge lambası, sağ üst köşede de 5 megapiksel ön kamera bulunuyor.

huawei-g7-inceleme-00010

G7’nin sol kenarı temiz bırakılmış, bütün tuşlar ve yuvalar sağ kenara yerleştirilmiş. Sağ kenarda yukarıdan aşağı doğru ses ve güç tuşlarını, microSD ve microSIM kart yuva tepsilerini görüyoruz. Kart tepsileri G7’nin kutusuna iliştirilen bir iğne yardımıyla yerlerinden çıkarılıyor. Alt kenarda microUSB portu ve mikrofon yer alırken, üst kenarda da 3.5 mm. kulaklık jakının bulunduğunu görüyoruz.

huawei-g7-inceleme-00017

Ascend G7’nin arka kapağı yerinden çıkarılmıyor. Zaten bu yüzden kart yuvaları da gövdenin kenarında bulunuyor. Arka yüzde de metal, kenarların bir uzantısı olacak şekilde büyük bir yer kaplıyor. Üstte 13 megapiksel kamera, LED flaş ve ikinci mikrofonun, altta da hoparlörün bulunduğu bölgelerde de plastikten yapılmış beyaz renkli şeritler mevcut. Bu tasarım telefonu biraz daha çekici kılıyor.

huawei-g7-inceleme-00032

G7’nin metal gövdesi çizilmelere karşı dayanıklı görünüyor, ancak Huawei telefonuna kıyamayanlar, bir kılıf da aramak istemeyenler için özel bir kılıf eklemiş. Sert plastikten yapılmış bu kılıf G7’nin ön yüzü, tuşları, kamerası ve portları dışında kalan bölgeleri tamamen kapatıyor, telefonu daha rahat şekilde kullanmanızı sağlıyor. Bu kılıf G7’nin hacmini çok fazla artırmıyor, bu nedenle de kullanması çok zahmetli olmuyor.

Donanım ve Performans

Huawei G7’de 5.5 inç, 1280 x 720 piksel çözünürlüklü IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. 267 ppi piksel yoğunluk değerine sahip olan bu ekranın gayet tatmin edici ve yeterli bir görsel deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. Görüntüler yeterli keskinlikte, doğrusunu söylemek gerekirse, Huawei G7’nin teknik özellikler tablosuna göz atmasak, ekranın çözünürlüğünün Full HD olduğunu yazma hatasına düşebilirdik. G7 ekranın yeteri kadar parlak, görüş açıları da fena sayılmaz. Ancak ekrana bakış açısını artırmaya başladığınızda renk ve parlaklıktaki değişimi diğer kaliteli IPS ekranlara göre biraz daha çabuk fark ediyorsunuz. Onun dışında ekranla ilgili herhangi bir rahatsız edici durum söz konusu değil. Gün ışığı altında da bu 5.5 inç ekran yeterli görüşü sağlıyor. Ascend G7’nin 5.5 inç ekranı sayesinde telefondan mümkün olan en yüksek seviyede görsel deneyimi elde edeceksiniz gibi görünüyor. Bu arada Huawei G7’nin Ekran ayarları bölümünden ekranın renk sıcaklığını ayarlamak da mümkün.

huawei-g7-inceleme-00028

İşlemci tarafında Huawei’nin bu telefonda dört Cortex-A53 çekirdekli 1.2 GHz Qualcomm Snapdragon 410 işlemciyi tercih ettiğini görüyoruz. 2 GB RAM bu işlemciye eşlik ediyor. 16 GB dahili hafızaya ek olarak 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırabilirsiniz.

huawei-g7-inceleme-00024

Huawei G7’nin sahip olduğu bu donanım paketi telefonun ortalama bir performans tutturmasını sağlıyor. Testlerde sıklıkla başvurduğumuz AnTuTu Benchmark yazılımında Huawei G7, 20000 civarında bir sonuç elde etti. HTC One mini 2, LG G3 Beat, Samsung Galaxy S5 mini gibi orta segmentin diğer önde gelen üyeleri de hemen hemen aynı aralıklarda sonuçlar elde ediyor. Pratikteki duruma baktığımızda da Huawei G7’nin rahatsız etmediğini, akıcı bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcı arayüzünde gezintide takılmalar gözlemlenmiyor, uygulamalar hızlı şekilde açılıyor, internet tarayıcısının siteleri yükleme ve sayfaları işleme hızı da kötü sayılmaz. Uzun lâfın kısası, Ascend G7 belki çok çok yüksek performans sunmuyor; ancak yarı yolda da bırakmıyor, baş ağrıtmıyor.

huawei-ascend-g7-inceleme-antutu

[quote_left]HUAWEI G7 SAHİP OLDUĞU 3000 MAH KAPASİTELİ PİLİ SAYESİNDE İKİ GÜN BOYUNCA TEK ŞARJLA KULLANIM İMKANI SAĞLIYOR.[/quote_left]

Pil tarafında da Huawei G7, sahiplerini fazlasıyla memnun edecek gibi görünüyor. 3000 mAh kapasiteli batarya Huawei G7’nin normal kullanımda 2 güne kadar tek bir şarjla çalışmasına olanak sağlıyor. Ekran parlaklığını azaltarak, Wi-Fi ve 3G işlevlerini kullanmadığınız zamanlarda kapatarak bu ortalama iki günlük süreyi daha da yukarılara çıkarmanız mümkün olacaktır.

huawei-ascend-g7-inceleme-guc-yonetimi

G7’de yüklü gelen Telefon Yöneticisi adlı uygulama sayesinde Huawei G7’nin performansını ve pil tüketimini kontrol etmek daha kolay hâle geliyor. Uygulama içinde yer alan Telefon hızlandırıcı bölümü bellekteki gereksiz uygulama veya süreçlerin durdurulmasını, böylelikle bellek kullanımının optimize edilmesini sağlıyor. Depolama temizleyicisi de gereksiz dosyaların ve önbelleğin hızlı ve kolay şekilde temizlenmesini sağlıyor. Güç tasarrufu bölümünde ise telefonun pil tüketimini takip etmeniz, sunulan üç farklı güç tasarruf modundan birini seçmeniz mümkün oluyor. Trafik yöneticisi de Huawei G7’nin veri tüketimini izlemenize, gerektiğinde sınırlamanıza imkan veriyor.

huawei-ascend-g7-inceleme-telefon-yoneticisi

Veri tüketimi demişken, Huawei G7 kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 + LE, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, NFC, FM radyo gibi destekleri sunuyor. Mobil geniş bant tarafında da Huawei G7 ihtiyaçları karşılıyor. Mevcut yüksek hızlı mobil veri şebekelerinin yanı sıra 4G LTE şebekeleri hizmete girdiğinde, G7 ile bundan da yararlanma fırsatı bulabileceksiniz.

Yazılım

Huawei G7’de Android 4.4.4 KitKat yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de Huawei’nin Emotion UI olarak adlandırılan özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü yüklü olarak karşımıza çıkıyor. Huawei, bu yıl içinde G7’ye Android 5.0 Lollipop güncellemesini sunacaktır, ancak daha şimdiden Emotion UI’da Material Design’ın etkilerini görüyoruz.

huawei-ascend-g7-inceleme-emotion-ui-ana-ekran

Ekranın alt kısmında yer alan navigasyon çubuğuna baktığınızda Google’ın Android 5.0 Lollipop’ta sunmuş olduğu sade görünümlü navigasyon ikonlarının kullanıldığını göreceksiniz. Bunun dışında Emotion UI’nin genelinde de sade bir tasarım anlayışı söz konusu. Uygulama menüsü yok, bütün kısayollar ana ekran panellerine yerleştiriliyor. Eğer daha önce başka bir Android telefonu kullandıysanız, Ascend G7’deki bu dizilim size biraz garip gelebilir. Yine de, kısa sürede alışacağınızı söyleyebiliriz.

[quote_left]EMOTION UI DAHA ŞİMDİDEN MATERIAL DESIGN’IN ÇEŞİTLİ UNSURLARINI BÜNYESİNDE BARINDIRIYOR.[/quote_left]

huawei-g7-inceleme-00020

Huawei G7’nin kilit ekranındayken parmağınızı ekranın alt kısmından, saat ve tarih bileşeninin bulunduğu bölümden yukarı sürüklediğinizde karşınıza çıkacak hızlı erişim paneli içinde iPhone ve iPad’deki Denetim Merkezi’ne benzer şekilde çeşitli kısayollar bulunuyor. Takvim, Hesap Makinesi, El Feneri ve Ayna uygulamasına bu panel üzerinden hızlıca erişebilirsiniz. Öte yandan G7’nin kilit ekranındaki duvar kağıtları özel olarak seçildi, G7’nin ekranında da oldukça güzel görünüyor. Sözünü ettiğimiz panel üzerinden bu fotoğrafların slayt gösterisi şeklinde akmasını sağlayabilir, istediğiniz fotoğrafı kolaylıkla erişebileceğiniz şekilde G7’nin dahili hafızasına kaydedebilirsiniz.

huawei-g7-inceleme-00022

Huawei G7’de Google’ın Gmail, YouTube, Google+, Haritalar, Play Kitaplar, Drive gibi uygulamaları yüklü olarak geliyor. Bütün Google uygulamaları “Google” olarak adlandırılan bir kısayol klasörü içine yerleştirilmiş. Araçlar kısayolu içinde de Hava Durumu, Kayıt Cihazı, Büyüteç, Yedekleme, El Feneri gibi, Huawei’nin yüklediği çeşitli uygulamalar bulunuyor. Donanım ve Performans bölümünde sözünü ettiğimiz Telefon Yöneticisi uygulaması da Huawei G7’nin önemli araçlarından bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Dosyalar uygulaması da kullanışlı kullanıcı arayüzü ve kategorilendirilmiş yapısı sayesinde Huawei G7’nin dahili hafızasını ve varsa takılı olan bellek kartını daha dügün şekilde yönetmenizi sağlıyor.

huawei-g7-inceleme-00021

Yukarıda saydığımız uygulamaların dışında, uygulama kısayolları ve klasörleriyle doldurulan ana ekranlara bileşenler de ekleyebilir, işinize en fazla yarayacak bir ana ekran düzeni elde edebilirsiniz. Öte yandan Temalar bölümü altından da Huawei G7’nin temasını değiştirmek, daha farklı görünümler ve deneyimler elde etmek de mümkün oluyor.

Kamera

Huawei Ascend G7’nin arkasında 13 megapiksel, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera bulunuyor. Bu kamera coğrafi etiketleme, ekrana dokunarak istenen noktaya odaklama, yüz veya gülümseme algılama, panorama ve HDR gibi özellikleri barındırıyor.

huawei-g7-inceleme-00027

Huawei G7’nin kamera uygulaması kolay kullanımlı ve sade kullanıcı arayüzüyle fotoğraf ve video çekimini kolaylaştırıyor. Fotoğraf ve video çekim modları arasında geçiş sadece bir parmak sürükleme hareketiyle sağlanıyor. Bu iki modun yanı sıra “Tüm otomatik odaklar” olarak adlandırılan bir çekim modu da mevcut. Bu mod dahilinde fotoğraf çekildikten sonra odak noktası değiştirilebiliyor. Bunu daha önce başka Android telefonlarında da görmüştük.

huawei-g7-kamera-fotograflari-00037

G7’nin arka kamerasıyla çekilen fotoğraflara baktığımızda detaylardan ödün verilmediğini görüyoruz. Yüksek çözünürlüklü fotoğraflarda yakınlaştırma yaptığınızda detayları rahatlıkla görebilirsiniz. Üstelik fotoğraflara ekrana sığacak şekilde baktığınızda da keskinlik hayran bıraktıracak derecede oluyor. Renk sıcaklığı biraz düşük, bu da çekilen fotoğraflarda gerçekçiliği küçük derecede de olsa olumsuz etkiliyor. Düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde de Huawei G7’nin fena iş çıkarmadığını söyleyebiliriz.

huawei-g7-kamera-fotograflari-00017

Önde de 5 megapiksel kamera yer alıyor. Kamera uygulamasında yer alan Güzellik adlı bir mod sayesinde yüzünüzün selfie fotoğraflarda daha güzel, cildinizin daha pürüzsüz çıkmasını sağlayabilirsiniz.

[quote_left]FLİGRAN İŞLEVİ SAYESİNDE ÇEKTİĞİNİZ FOTOĞRAFLARA HAVA DURUMU, KONUM VE TARİH BİLGİLERİNİ OTOMATİK OLARAK EKLEYEBİLİRSİNİZ.[/quote_left]

En iyi fotoğraf işlevi art arda birkaç kare çekip içinden en iyisini otomatik olarak kaydetmeyi sağlarken, Fligran modu da çekilen fotoğrafa tarih, konum ve hava durumu verilerini eklemeyi sağlıyor. Özellikle doğa yürüyüşlerinde yapacağınız çekimlerde Fligran modunu açık tutmanızı tavsiye ederiz.

Huawei G7’nin arka kamerasıyla 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca öndeki kamera da 720p HD video kayıt yeteneğine sahip. Huawei G7 ihtiyaç duyduğunuz anlarda işinizi rahatlıkla görecek şekilde video kamera işlevlerini de yerine getirebiliyor.

Sonuç

Huawei’yi üst sınıf akıllı telefonlarda gördüğümüz özellikleri daha uygun fiyatlara sahip seçeneklerle sunmasıyla biliyoruz. Huawei Ascend G7 de bu bağlamda aynı şekilde değerlendirilebilecek bir seçenek olarak dikkat çekiyor. 1000 TL’nin biraz yukarısı ve aşağısında salınan fiyatlarıyla Huawei G7, gayet uygun koşullarda büyük ekranlı ve tatmin edici performanslı bir akıllı telefona sahip olma fırsatı sunuyor.

huawei-g7-inceleme-00025

[quote_right]HUAWEI G7’Yİ TERCİH ETMENİZDEKİ EN ÖNEMLİ ETKEN KAMERALARI OLABİLİR.[/quote_right]

Huawei G7’nin tasarımı, ekranı ve yazılım özellikleri bu telefonu satın almak için en önemli nedenler arasında yer alıyor, ancak G7’yi tercih etmenizi sağlayacak, bunlardan da daha önemli neden kamera olacaktır. Hem ön hem de arka kamera gerek çekilen fotoğraf ve videoların kalitesi, gerekse Kamera uygulamasının kullanışlılığı ve sunduğu ek işlevler olsun, Huawei G7’yi yanınızda temel fotoğraf makinesi ve video kamera gibi rahatlıkla taşımanızı sağlayacaktır.

Bugünlerde bir akıllı telefon satın almayı düşünüp de kendisine 1000 TL’lik bir üst limit belirleyenler için, Huawei G7 en başta tercih edilecek seçenekler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER