Teknoloji

HTC ve Valve ortak yapımı sanal gerçeklik başlığı: HTC Vive

htc-vive-010315

HTC 2015 Mobil Dünya Kongresi kapsamında düzenlediği etkinlikte Valve ile birlikte geliştirdiği sanal gerçeklik başlığı Vive’ı tanıttı. Bu yılın sonlarına doğru satışa sunulması beklenen cihaz, ilk olarak ilkbahar içinde HTC Vive Developer Edition ismiyle geliştiricilerle buluşacak. HTC Vive’ın yazılımcılarla ilk teması ise önümüzdeki hafta düzenlenecek Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda gerçekleşecek.

HTC’den yapılan açıklamada Vive Developer Edition’da 1200 x 1080 piksel çözünürlüğünde, 90 fps hızında yenilenen iki ekran bulunduğu belirtildi. Şirket bu ekranların titremeyi ortadan kaldırdığının ve foto gerçekçi görüntü sunduğunun altı çizildi. HTC açıklamasında Vive’ın tüm oda ölçeğinde bir sanal gerçeklik deneyimi sunacağını da vurguladı.

HTC Vive kullanıcıların kafa hareketlerini takip etmek için jirosensör, ivmeölçer ve lazer pozisyon sensörü kullanıyor. Steam VR baz istasyonu olarak anılan bir bileşenin varlığı ise HTC Vive’ın en ilginç özellikleri arasında yer alıyor. Bu istasyon sayesinde kullanıcılar bir kontrol cihazı kullanmak yerine sanal bir boşluğun içinde yürüyebiliyor.

HTC Vive’ın duyurusunda hafifliğine özellikle vurgu yapılırken, Vive Developer Edition’da bulunan kulaklık girişlerinin nihai versiyonda yerini yerleşik ses deneyimine bırakması bekleniyor. HTC Vive ile birlikte yine HTC tarafından geliştirilen kontrol cihazları da kullanıcılara sunulacak. Çok amaçlı olarak tasarlanan kontrol cihazlarının farklı sanal gerçeklik deneyimlerini sunacağının altı çizildi. Oyunlar Vive’ın sanal gerçeklik deneyiminde önemli bir yer tutsa da; HBO, Lionsgate ve Google gibi iş ortakları da bu deneyime katkı sağlayacak.

HTC CEO’su Peter Chou, sanal gerçekliğin dünyayla olan etkileşimi farklı bir boyuta taşıyacağını ve ana akım bir teknoloji haline geleceğini dile getirdi. Chou kullanıcıların Vive ile gerçek zamanlı konserlere katılabileceğini, tarihi daha iyi öğrenebileceğini ve anıları yeniden yaşayabileceğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER