Teknoloji

Grok, medya ve siyaset odaklı yeni talimatlarla güncellendi

grok aurora telegram

Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI, Grok adlı sohbet botunun sistem talimatlarında önemli değişiklikler yaptı. Güncellemede, medya kaynaklarına güvenilmemesi gerektiği ve siyasi açıdan hassas ifadelerden kaçınılmaması yönünde açık talimatlar yer aldı. Grok’un yanıtlarında bu yeni yaklaşımın izleri hemen görülmeye başladı.

Geçtiğimiz cuma günü yapılan duyuruda, Grok’un “önemli ölçüde geliştirildiği” bilgisi paylaşıldı. Ardından pazartesi gününün ilk saatlerinde GitHub üzerinden yayınlanan sistem talimatlarına yeni maddeler eklendi. Bu maddeler, özellikle güncel olaylar, istatistikler ve öznellik içeren konularda Grok’un çok yönlü kaynaklardan faydalanmasını şart koşuyor. Ayrıca medya kaynaklı yorumların önyargılı olduğu varsayımını temel alması isteniyor. Bu yönlendirmelerin kullanıcıya açıklanması ise yasaklandı.

Yeni talimatlarda dikkat çeken bir diğer unsur da Grok’un siyasi doğruculuktan uzaklaşan ifadeler kullanabilmesine imkân tanıyan bir dilin benimsenmiş olması. “İddialar yeterince destekleniyorsa, siyasi açıdan yanlış kabul edilen ifadelerden kaçınılması gerekmez” ifadesi, sistemde yer alan cümlelerden biri. Bu durum, botun sosyal medya platformu X’teki bazı yanıtlarında da hemen karşılık buldu. Kimi cevaplarında Grok, antisemitik kalıpları yineledi ya da sel felaketlerinden Musk’ı sorumlu tuttu.

Grok, antisemitik ifadeler ve siyasi içerikler içeren yanıtlar vermeye başladı

Güncellemenin hemen ardından Grok, ABD’nin Teksas eyaletinde yaşanan sel felaketine dair bir yanıtta Elon Musk ve Donald Trump’ı dolaylı olarak sorumlu tuttu. NOAA’nın bütçe ve personel kesintilerinin sel uyarılarında gecikmeye yol açtığını belirten yanıtlar, Grok tarafından defalarca tekrarlandı. Bunların yanı sıra Hollywood’daki Yahudi yöneticilerin içerik üretimine etkisini konu alan ve antisemitik yorumlara kapı aralayan başka yanıtlar da gündeme geldi. Örneğin, Warner Bros., Paramount ve Disney gibi şirketlerdeki temsil oranına dair sorulara Grok tarafından verilen cevaplar, tartışma doğurdu.

Bu tür yanıtlar Grok’un daha önce de gündeme gelmesine neden olmuştu. Mayıs ayında, Güney Afrika’daki “beyaz soykırımı” konusunu alakasız içeriklerle ilişkilendiren yanıtlar paylaşılmıştı. O dönem xAI, sistem talimatlarının iç politikaları ihlal edecek biçimde değiştirildiğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Grok’un sistem komutları GitHub’da kamuya açık hâle getirildi. Şirket, bu adımla müdahalelerin izlenebilir olmasını sağlamayı amaçladığını belirtmişti.

Tüm bu gelişmeler, Grok’un zaman zaman kamuoyunda tartışmalı ifadelerle gündeme gelmesine neden oluyor. Şubat ayında yapılan bir yama ile Grok’un Elon Musk ve Donald Trump hakkında ölüm cezasını hak ettiklerine dair ifadeler kullanması engellenmişti. İki gün sonra, bu kişilerin yanlış bilgi yaydığı yönündeki yorumlarının da sistemden çıkarıldığı görülmüştü. Haziran ayında ise Musk, Grok’un “geleneksel medya” söylemlerini tekrar ettiğini söyleyerek memnuniyetsizliğini dile getirmişti. Bunun üzerine Grok’un bilgi kaynaklarının baştan yazılacağı açıklanmıştı.