Manşetler

Google Maps: iOS için Haritalar nihayet geldi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-maps-ios-0001

Google Maps iOS uygulaması, Türkiye’deki kullanıcılar tarafından uzun süredir bekleniyordu. 2012’den bu yana devam eden bu bekleyiş nihayet son buldu ve Google Maps iOS uygulaması, iTunes App Store Türkiye mağazasındaki yerini aldı. Türkiye’deki iPhone ve iPad sahipleri, iOS 7’den beri mahrum kaldıkları Google haritalarına tekrar kavuşurken, daha önce deneyimlemedikleri bazı özelliklerle de tanışıyor.

google-maps-ios-0010

Google Maps iOS uygulaması, Türkiye’ye giriş yaparken servisin diğer platformlarında da bugüne kadar sunulmayan bir özelliği beraberinde getirdi. Bundan böyle hem Google Maps iOS uygulamasında hem de servisin Android ve web versiyonlarında gerçek zamanlı trafik yoğunluğu bilgilerine ulaşmak mümkün olacak. Bugüne kadar Türkiye’de kullanıcılarına sadece navigasyon bilgisi sağlayan Google Haritalar, artık gerçek zamanlı trafik yoğunluğuna göre navigasyon bilgisi sunabilecek.

google-maps-ios-0003

Google Maps iOS uygulamasıyla birlikte Android ve web versiyonlarının da gerçek zamanlı trafik durumunu gösterme yeteneğine kavuştuğunu belirtmekte fayda var. Google Maps iOS uygulamasının trafik yoğunluğunu gösterme yeteneği sadece İstanbul ile de sınırlı kalmıyor. Uygulama, şehirlerarası yollardaki ve diğer büyük şehirlerdeki trafik yoğunluğu bilgisini de kullanıcılarına aktarıyor.

google-maps-ios-0009

Google Maps iOS uygulaması, kullanıcılarına arabayla veya yürüyerek gerçekleştirecekleri yolculuklarda farklı rota seçeneklerini de gösteriyor. Bu seçenekler sıralanırken hangi yolun daha yavaş ulaşım sağladığı veya yolda ekstra araçlara ihtiyaç duyulup duyulmadığı da gösteriliyor. Şirket sunduğu bu imkanlara rağmen, Google Haritalar’ın navigasyon özelliğinin henüz beta durumunda olduğunu belirtmeyi ihmal etmiyor. Google Maps iOS uygulamasında navigasyon bilgilerine ana ekranın sağ alt kısmında bulunan sağa dönüş ikonuna dokunarak da erişilebiliyor. Google Maps iOS uygulamasında navigasyon seçeneklerinin sıralandığı ekranın üst kısmında mavi bir alan bulunuyor. Kullanıcılar bu alanda yer alan kutuların içine nereden nereye gitmek istediklerini yazabiliyor. Kutuların hemen altında ise üç ikon bulunuyor. Varsayılan olarak seçilen araba ikonu, kullanıcılara arabayla takip edebilecekleri rotayı gösteriyor. Yürüyen insan ikonu ise yaya olarak yolculuk etmek isteyenlerin rotasını hazırlıyor.

google-maps-ios-0004

Bu iki ikonun ortasında bulunan tren ikonu ise Google Maps iOS uygulaması kullanıcılarına toplu taşıma bilgilerini sunmak için yerleştirilmiş. Ancak söz konusu ikon, henüz Türkiye’de işlemiyor. Google Maps iOS uygulaması üzerinden toplu taşıma bilgilerine henüz ulaşılamazken, Android uygulaması sadece İstanbul’daki metro hattına ilişkin bilgileri aktarıyor. Bu özelliğin şu an için yurt dışına gidenlerin bir hayli işine yarayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

google-maps-ios-0005

Google Maps iOS uygulamasında ana ekranın üst kısmında bulunan arama kutusunun sol kısmında yer alan liste ikonu, uygulamanın kontrol panelini ortaya çıkarıyor. Bu panel üzerinden Google Haritalar uygulaması içinde dolaşmak, farklı görünümlere ulaşmak ve ayar değişiklikleri yapmak mümkün oluyor. Kontrol panelinde yer alan “Yerleriniz” sekmesi, Google hesabıyla Haritalar uygulamasına giriş yapan kullanıcıların etiketli konumların ve kaydedilen yerlerini görmelerini mümkün kılıyor. Bu menü üzerinden “etiketli yerler” olarak tanımlanan ev ve iş adresleri değiştirilebiliyor. Çevrimdışı harita kayıt özelliğine de yine bu sekme üzerinden erişiliyor. Ancak Türkiye’deki alanların şu an için çevrimdışı erişim amacıyla indirilemediğini belirtmek gerekiyor.

google-maps-ios-0007

Google Maps iOS uygulamasında bulunan “Katkılarınız” sekmesi ise kullanıcıların Haritalar servisini yorumları ve fotoğraflarıyla geliştirmelerine imkan veriyor. Kontrol paneli üzerinde Trafik, Toplu Taşıma, Bisiklet, Uydu ve Arazi gibi çeşitli seçenekler bulunuyor. Ancak bu seçeneklerin hepsinin henüz Türkiye’de aktif olarak işlemediğini belirtmek gerekiyor. Örneğin, Toplu Taşıma ve Bisiklet seçenekleri kullanıcıların karşısına işlenmemiş haritalardan başka bir şey çıkarmıyor.

google-maps-ios-0006

Apple Harita ve Yandex.Navigasyon gibi uygulamalara alternatif arayan Türkiye’deki iPhone ve iPad sahipleri, Google Maps iOS uygulamasını uzun süredir bekliyordu. Bu bekleyiş nihayet son bulurken; uygulamanın yanında getirdiği yeni işlevler hem iOS hem de Android kullanıcılarını fazlasıyla sevindirecek cinsten. Google Maps iOS uygulamasını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER