Teknoloji

Google Apple ve Microsoft önderliğindeki patent konsorsiyumuna yeni bir davayla karşılık verdi

GigaOm’da yer alan habere göre, Google bu hafta içinde Apple, Microsoft, BlackBerry, Sony ve Ericsson’un sahibi olduğu Rockstar isimli patent şirketine dava açtı. Rockstar patent portföyünün önemli bir kısmını iflas eden Kanadalı telekom devi Nortel’den devralmıştı. Geçtiğimiz ekim ayında Google ve aralarında Samsung, LG ve HTC’nin de bulunduğu çeşitli Android cihaz üreticilerine dava açan Rockstar, bu şirketleri Nortel’den kendisine devredilen patentleri izinsiz olarak kullanmakla suçlamıştı.

google-logo-280613

Google tarafından Rockstar’a açılan karşı davada ise internet devi doğrudan patent konsorsiyumunun kuruluş amacını hedef alıyor ve Rockstar’ı bir ”patent trolü” olmakla suçluyor. Rockstar’ın bir ürün, bir pratik veya bir patent üretmediğini söyleyen Google, şirketin sadece Kanada’da diğer şirketlerin ürünlerini inceleyen bir grup mühendisi olduğunu ve bu mühendislerin diğer şirketlerin başarılı ürünlerini inceleyerek Rockstar’ın patent ihlali iddiasını ortaya atmasını sağlayacak bir şeyler bulmaya çalıştığını iddia etti.

Google, aynı zamanda Rockstar’ın doğrudan Android’i hedef almasını da eleştirdi ve şirketin sahip olduğu patent portföyünün temelde çok daha geniş bir alanda kullanılabileceğini belirtti. İnternet devinin dava dosyasında ”Rockstar’ın Android’e Karşı Mücadelesi” başlıklı bir bölüme yer vermesi de ayrıca dikkat çekiyor. Davaya konu olan Android üreticilerinin farklı platformları kullandıkları cihazlarının da olduğunu ifade eden Google, bu cihazların davanın dışında bırakıldığının da altını çiziyor.

Google daha önce de Android nedeniyle çeşitli patent ihlal suçlamalarına maruz kalmıştı. Hatta şirketin Motorola Mobility’yi satın almasındaki en önemli nedenlerden biri olarak fikri mülkiyet konusundaki pozisyonunu güçlendirme isteği gösterilmişti. Rockstar’ın ortaklarından biri olan Microsoft, halihazırda Android üreticilerinden önemli miktarda bir lisanslama ücreti alıyor.

Google’ın dava dosyasında Rockstar’a yönelik olarak kullandığı dil de dikkat çekiyor. Şirket Rockstar’ı Android’in tepesine ”kara bir bulut göndermek” ile suçluyor. Rockstar’ın Google’ın Android cihaz üreticileriyle olan ilişkilerine müdahale ettiği iddiası da dosyada kendisine yer buluyor. Google açtığı bu karşı davayla hem kendisine ait Nexus serisi cihazlarını hem de Android’in pazar lideri konumundaki Samsung tarafından hazırlanan cihazları koruma altına almayı amaçlıyor.

İlgili >> GigaOm

İLGİLİ HABERLER