İncelemelerManşetler

Fitbit Versa İncelemesi

fitbit os wear
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Fitbit giyilebilir ürün pazarının en iddialı şirketleri arasında yer alıyor. Apple ve Xiaomi’nin gelişiyle birlikte Fitbit’in pazardaki hakimiyeti biraz olsun sarsılsa da, şirket bu durumun üstesinden ürün portföyünü genişleterek gelmeye çalışıyor. Ionic ile akıllı saat kategorisine merhaba diyen Fitbit, Ionic’in yanına bir seçenek daha ekleme konusunda da zaman kaybetmedi ve Versa’yı gözler önüne çıkardı. Fitbit Versa inceleme yazımızda Fitbit’in orta segmentte konumlanan mütevazı akıllı saatine dair detayları bulabilirsiniz.

Fitbit Versa inceleme: Tasarım

Versa, tasarımı itibarıyla Fitbit’in portföyündeki diğer giyilebilir ürünlerden daha farklı bir noktada duruyor. Kimi zaman şirketler eski giyilebilir ürünlerini biraz makyajlayıp tekrar vitrine çıkarmayı seçse de, Fitbit Versa için böyle bir tercihte bulunmamış. Taze bir tasarıma sahip olan cihaz, Fitbit’in diğer ürünlerine kıyasla Apple Watch’a biraz daha fazla benziyor.

Versa’nın ekran tasarımı Fitbit tarafından “Squircle” olarak tanımlanıyor. Söz konusu kelime, İngilizcede kare anlamına gelen “square” ve daire anlamına gelen “circle” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Fitbit bu tabirle yuvarlatılmış köşelere sahip kare ekran için bir tanımlama getirmiş oluyor.

Söz konusu isim kulağa biraz saçma gelse de, Versa’nın sade ve kullanıcı dostu bir ekran tasarımına sahip olduğu söylenebilir. Fitbit’in portföyündeki diğer cihazlarla, özellikle ilk akıllı saat Ionic ile karşılaştırıldığında Versa’nın genel görünümü sadeliğine rağmen kullanıcıları fazla rahatsız etmiyor.

Versa’nın tasarımı genel itibarıyla fazla sade olsa da, bunun kullanıcı deneyimi adına artı hanesine yazılması mümkün. Tasarımın sadeliği sayesinde kullanıcılar ekranın etrafına bakmak yerine doğrudan ekranın üstünde gördüklerine odaklanabiliyor.

Versa’nın sade tasarımına ek olarak, hafifliği de kullanıcı deneyimini iyileştiren noktalar arasında bulunuyor. Fazlasıyla hafif olması, Fitbit Versa’yı piyasadaki en rahat akıllı saatlerden biri hâline getiriyor.

Fitbit’e göre; Versa ultra ince, anodize edilmiş alüminyum kasasıyla piyasadaki en hafif akıllı saatlerden biri konumunda. Buna ek olarak, hafif konik ve açılı tasarım da saatin hem küçük hem de büyük bileklerde iyi durmasını sağlıyor.

Bu oldukça hafif materyalin en önemli kusuru ise saatin üst sınıf bir cihaz gibi görünmesini engellemesi. Özellikle Versa’yı bir spor aracından ziyade yaşam tarzını yansıtan bir aksesuar olarak görenler için bu durum biraz problem teşkil edebilir.

Fitbit’in ekranının sol kenarında saatin ana tuşu bulunuyor. Bu tuşa basıldığında ekran kapalıyken uyandırılıyor. Sağ tarafta ise hızlı biçimde egzersiz başlatmaya, egzersizleri durdurmaya ve alarm kurmaya yarayan iki adet tuş bulunuyor. Versa’nın odak noktalarından birinin egzersiz olması, tuşların fonksiyonu konusundaki bu tercihi mantıklı kılıyor.

Fitbit Versa ile birlikte gelen standart kayışı açmak ve bağlamak oldukça kolay. Söz konusu kayış, yoğun egzersizler sırasında bileğe sıkı biçimde tutunuyor. Ancak Apple Watch ve türevlerinde gördüğümüz düğmeli, modern kayışların biraz daha şık bir görünüm sağladığını söylemek gerekiyor.

Ionic’te olduğu gibi, Fitbit Versa’da da saatin kayışını değiştirmek mümkün. Bunun için kullanıcılara farklı renklerde metal, silikon veya kumaş kayış seçenekleri sunuluyor. Söz konusu kayışlarla saatin görünümünü ciddi ölçüde değiştirmek mümkün oluyor. Fitbit Versa’nın 50 metreye kadar suya dayanıklı olduğunu belirtmekte fayda var.

Fitbit Versa inceleme: Donanım ve Performans

Fitbit Versa’nın 1.34 inç büyüklüğündeki ekranı 300 x 300 piksel çözünürlük sunuyor. 1000 nit parlaklık seviyesine kadar çıkabilen dokunmatik ekran, oldukça canlı ve renkli bir deneyim yaşatıyor. Doğrudan güneş ışığında veya suyun altındayken bile saatin ekranını görme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Bunun için ekran parlaklığını maksimum seviyeye çıkartmak da gerekmiyor.

Saatin kasasındaki üç buton sayesinde kullanıcı arayüzünde gezinmek ve bazı uygulamalara hızlı şekilde erişmek mümkün oluyor. Buna ek olarak, bu tuşlara normalden biraz daha uzun basıldığında da farklı fonksiyonlara erişebiliyor. Örneğin, ekranın solunda kalan tuşa uzun süre bakıldığında müzik kontrollerinin ve ekran ayarlarının gösterildiği iki sekmeli bir panele erişilebiliyor. Söz konusu tuş normalde menüde geriye gitme ve ekranı açmak ya da kapatmak için kullanılıyor. Sağ üstteki tuş tek dokunuşla egzersiz uygulamasını açarken, uzun basıldığında bildirimleri gösteriyor. Sağ alttaki tuş ise kullanıcıları alarm uygulamasına yönlendiriyor. Bu tuşun ikinci bir görevi bulunmuyor.

Fitbit Versa’nın ağır basan, öne çıkan özelliklerini de donanımı belirliyor. Adım sayma özelliği ve yerleşik ivme ölçeri, Versa’nın sunduğu pakette dikkat çeken unsurlar oluyor. Ancak GPS donanımının eksikliği de saatin en belirgin açığı olarak göze çarpıyor. Fitbit Versa egzersizlere veri sağlama konusunda büyük ölçüde hareket tespit özelliğinden yararlanıyor. Fitbit Versa bir akıllı telefonla eşleştirildiğinde GPS verisini telefondan çekebiliyor. Ancak akıllı telefondan bağımsızlığı öne çıkaran özelliklere sahip bir akıllı saat için GPS’in önemli bir eksiklik olduğunu söylemek gerekiyor.

Fitbit Versa’nın arkasında optik kalp atış hızı sensörü bulunuyor. Söz konusu sensör, sadece egzersizler sırasında çalışmıyor ve sürekli olarak veri kaydı gerçekleştiriyor. Sürekli olarak Versa’yı kullananlar kalplerinin nasıl çalıştığını, ne zaman daha hızlı ve ne zaman daha yavaş çalıştığını kolaylıkla takip edebiliyor.

Pek çok kullanıcı için hareket tespiti ve kalp atış hızı sensörünün birleşimi, yeterli bir yetenek kombinasyonu olarak değerlendirilebilir. Her gün 10 bin ya da daha fazla adım atanlar veya egzersizinin büyük kısmını kapalı ortamda gerçekleştiren ve GPS’e ihtiyaç duymayanlar için Fitbit Versa’nın yeterli bir performans sağladığı rahatlıkla söylenebilir.

Fitbit Versa’da 4 GB’lık bir dahili depolama alanı bulunuyor. Bu alanın 2,5 GB’lık kısmı müzik depolamak için kullanılıyor. Suya dayanıklı olan akıllı saatte Bluetooth 4.0, Wi-Fi ve NFC desteği bulunuyor. NFC özelliği Fitbit’in mobil ödeme sistemi Fitbit Pay için de temel oluştursa da, bu sistemin Türkiye’de kullanılmadığını belirtmek gerekiyor.

Fitbit Versa inceleme: Sağlık ve Antrenman

Fitbit’in akıllı saat pazarındaki en önemli rakibinin Apple olduğunu söylemek yanlış bir önerme olmayacaktır. Cupertino merkezli şirketin Apple Watch Series 3 ile birlikte daha gelişmiş sağlık ve antrenman özellikleri sunması, Fitbit’i de bu konuda teşvik etmiş gibi görünüyor. Apple Watch Series 3 tanıtılmadan önce tanıtılan Ionic’te gelişmiş antrenman özelliklerine yer veren Fitbit, bunu Versa’da da sürdürüyor. Sadece GPS’in olmayışı önemli bir eksiklik olarak göze çarpıyor.

Fitbit Versa ile antrenmanları kayıt altına almak oldukça kolay bir süreç. Saatte bulunan Egzersiz uygulamasında pek çok antrenman türü için bir seçenek bulunuyor. Saatin sağ üst kenarındaki tuşa basıldığında açılan uygulamaya ana menüde de ilk seçenek olarak erişilebiliyor. Uygulama içinde Koşu, Bisiklet, Yüzme, Koşu Bandı, Ağırlık, Aralık Zamanlayıcısı ve Antrenman kategorileri bulunuyor. Bu kategorilerden birini seçip ardından ekrandaki başlatma ikonuna dokunulduğunda egzersiz başlıyor.

Egzersiz sırasında kullanıcılar saatin ekranı üstünde seçtikleri bazı vücut değerlerini ve bilgileri görebiliyor. Gösterilen değerler ve bilgiler yapılan egzersizin kategorisine göre de değişebiliyor. Örneğin, koşu sırasında ekranda süre ve katedilen mesafe görülüyor. Yüzme seçeneğinde ise sürenin yanında kaç boy ve kaç metre yüzüldüğü gösteriliyor. Genel egzersiz seçeneğinde ise kalp atış hızını ve yakılan kalori miktarını görmek mümkün oluyor.

Bunlar dışında egzersiz modu aktifken ekran üzerinde başka bilgilere de erişilebiliyor. O anki saat, yapılan egzersizde geçen süre gibi bilgiler ekran sola ya da sağa doğru sürüklendiği zaman görülebiliyor.

Kullanıcılar egzersizlerini tamamladıklarında Versa karşılarına bir özet çıkarıyor. Bu küçük özetler sayesinde kullanıcılar hakiki performansları hakkındaki ilk bilgilere hızlı biçimde erişebiliyor.

Örneğin, koşu yapıldığı zaman Versa’nın gösterdiği egzersiz özetinde maksimum kalp atış hızı ve ortalama kalp atış hızı gibi bilgiler öncelikli olarak gösteriliyor. Buna ek olarak, toplam egzersiz süresi ve toplam katedilen mesafe gibi bilgileri görmek mümkün oluyor.

Tıpkı egzersiz sırasında ekran üzerinde görülen bilgilerin değiştiği gibi, özetlerde gösterilen bilgilerin de değiştiğini belirtmek gerekiyor. Örneğin, şınav ve mekik çekilen standart bir antrenmanın tamamlanmasının ardından katedilen mesafe ve toplam süre yerine yakılan kalori miktarı görülüyor.

Fitbit Versa’yı akıllı telefonlarıyla eşleştirenler, yaptıkları egzersizlere ilişkin bilgileri akıllı telefonlarındaki Fitbit uygulaması üzerinde de inceleyebiliyor. Yapılan tüm egzersizlerin kaydının uygulama üzerinde tutulması, kullanıcıların günlük performansları konusunda daha iyi karşılaştırma yapabilmesini mümkün kılıyor.

Fitbit Versa’nın suyun içindeki performansı da oldukça başarılı. 50 metreye kadar suya dayanıklı olan akıllı saat, özel yüzme modu sayesinde suda ne kadar hareket edildiğini ve enerji harcandığını da gösterebiliyor.

Fitbit Versa 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olsa da, akıllı saati tuzlu suya sokma riskinden uzak durmanızı ve saatle denize girmemenizi öneririz. Güvenli su olarak tanımlanabilecek havuzda ise Versa’nın yüzme modu başarılı biçimde çalışıyor. Örneğin, havuz içindeki turları gayet iyi algılayan saat, havuzun ucuna ulaşıldığını anladığında otomatik olarak ikinci turu başlatıyor.

Versa’nın suyun içindeyken de iyi aydınlatılmış ekranı sayesinde öz ve anlaşılır bilgiler sunması da alkışı hak eden noktalar arasında bulunuyor. Ancak bu modda parmağı ekranda kaydırarak farklı modlar arasında geçiş yapmanın, doğal olarak, çok kolay olmadığını belirtmek gerekiyor. Ekran suyun altındayken parmakla yapılan dokunuşları algılayamıyor.

Fitbit Versa’da, daha önce Ionic’te de yer alan Run Detect özelliği de mevcut. Bu özellik sayesinde Versa, kullanıcıların egzersizlerine ara verip vermediğini otomatik olarak algılayabiliyor. Kullanıcı koşmayı bıraktığında Versa da egzersizin kaydını tutmayı bırakıyor. Egzersiz yeniden başladığında da kayıt otomatik olarak başlatılıyor. Söz konusu özelliğin aktive edilip edilememesi konusunda da karar kullanıcıya bırakılıyor. Kullanıcılar standart koşu egzersizine başlamadan önce ekranın sol üst kısmında yer alan dişli ikonuna dokunduklarında karşılarına ayarlar bölümü çıkıyor. Burada koşu egzersizine ilişkin ayarlar arasında seçim yapılabiliyor. Her egzersiz için kullanıcılara farklı ayarların sunulduğunu belirtmekte de fayda var.

Fitbit Versa’nın ekranının arkasına bakıldığında kullanıcıların karşısına kalp atış hızı sensörü çıkıyor. Sadece egzersizler sırasında çalışmayan ve sürekli olarak ölçüm yapan bu sensör, Fitbit Versa kullanıcılarına oldukça kapsamlı veriler sağlıyor. Versa’nın sürekli olarak kalp atış hızını ölçmesi sayesinde kalbin ne kadar dinlendiği ve zaman zaman ne kadar stresle yüklendiği rahatlıkla görülebiliyor. Kalp atış hızının saatin varsayılan kullanıcı arayüzü üzerinde de adeta gerçek zamanlı biçimde takip edilebildiğini belirtmekte fayda var.

Fitbit Versa ile kullanıcılar uyku düzenlerini de takibe alabiliyor. Ancak bunun için bir aktivasyon işlemi yapmak gerekmiyor. Kullanıcılar yatağa Fitbit Versa ile girdiklerinde hareketsizliği, sabitliği ve kalp atış hızının düşmesini algılayan saat, uykuyu izlemeye başlıyor.

Fitbit Versa sahipleri sabah uyandıklarında telefonlarındaki Fitbit uygulaması üzerinden gece nasıl uyuduklarına ilişkin verileri görebiliyor. Burada hafif uyku ve derin uyku, uykuya dalma süresi, yatakta ama uyanık geçen zaman gibi bilgiler görülebiliyor.

Fitbit Versa inceleme: Pil

Fitbit’ten yapılan açıklamada Versa’nın normal bir kullanım senaryosu çerçevesinde dört gün boyunca şarja ihtiyaç duymadan çalışabileceği belirtilmişti. İki haftalık kullanımımız sonucunda yaptığımız gözlemler de bunu doğruluyor. Fitbit’in pil ömrü konusunda gerçekçi bir vaatte bulunmasının etkileyici olduğunu söylemek gerekiyor.

Fitbit Versa’nın pil ömründe egzersiz yoğunluğu öncelikli faktör olarak öne çıkıyor. Egzersiz yoğunluğu arttıkça Versa’nın vadedilen pil ömründe değişiklikler yaşanabiliyor. Saatin geceleri uyku takibinde kullanılmasının ve maksimum parlaklık seviyesi gibi değerlerin de pil ömrü konusunda etkili olduğunu belirtmekte fayda var.

Tam şarjın ardından iki yoğun egzersiz ve uykuda kullanımın da dahil olduğu 24 saatlik bir kullanım senaryosunun sonunda saatin pil ömrü sadece yüzde 70 seviyesine iniyor. Bu senaryo üç gün boyunca tekrarlandığında ise pil kapasitesi yüzde 10 seviyesine geriliyor. Dördüncü günde ise pil günü tamamlamadan bitiyor. Bunun yoğun bir kullanım senaryosu olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Fitbit Versa’nın şarj cihazında ise saat yuvaya sıkıştırılıyor ve alttaki iğneler üzerinden şarj ediliyor. Şarj istasyonunun USB girişiyle bilgisayara bağlanabiliyor, ancak cihazın kutusundan ekstra olarak bir adaptör çıkmıyor.

Fitbit Versa inceleme: Yazılım

Fitbit Versa kutusundan Fitbit’in kendisine ait Fitbit OS işletim sisteminin 2.0 sürümüyle çıkıyor. Yeni sürümle birlikte kullanıcılara kişiselleştirilmiş bir gösterge paneli çıkıyor. Bu panelde sağlık ve antrenman verileri daha sade ve sezgisel bir biçimde gösteriliyor.

Fitbit’in işletim sisteminin arayüzü, etkileşim bakımıdan Google’ın Wear OS’ine kıyasla daha zengin bir deneyim yaşatıyor. Ancak bu durum arayüzün genel olarak sade bir yapıya sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Versa’nın arayüzünün tepkiselliği Apple Watch’a kıyasla biraz daha düşük olsa da, iki saat arasında fiyat farkı olduğu gerçeğini de unutmamak gerekiyor.

“Bugün” adını taşıyan panel, kullanıcılar ana ekranda parmaklarını aşağıdan yukarıya doğru sürükledikleri zaman ortaya çıkıyor. Burada kullanıcılar sağlık ve antrenman verilerini hem günlük hem de haftalık biçimde görebiliyor. Panelin üst kısmında ise kullanıcılara sağlık konusunda çeşitli ipuçları gösteriliyor.

Versa’da ekran üstündeki ikonların büyük kısmı oldukça net anlaşılabilecek biçimde yerleştirilmiş. Bu netlik sayesinde saati kullanırken herhangi bir kafa karışıklığı yaşama ihtimali oldukça azalıyor. Versa ile birlikte Fitbit’in sunduğu kişiselleştirme seçeneklerinin artması da sevindirici bir hamle olarak dikkat çekiyor. Kişiselleştirme konusunda kullanıcılardan yoğun bir talep geldiğini belirten şirket, bu talebin Versa’nın geliştirme çalışmalarındaki en büyük odak noktalarından biri olduğunu ifade etmişti.

Fitbit Versa’da kullanıcılar saat arayüzlerini diledikleri şekilde kişiselleştirebiliyor. Böylelikle saatin görünümü kullanıcıların beğenilerini daha iyi yansıtabiliyor. Söz konusu imkan Fitbit Ionic’te de mevcuttu. Ancak bu sefer kullanıcıların önünde seçim yapabilecekleri yüzlerce farklı tasarım bulunuyor.

Versa için hazırlanan saat arayüzü tasarımlarına akıllı telefondaki Fitbit uygulaması üzerinden erişilebiliyor. Burada hem Fitbit hem de üçüncü taraflar tarafından tasarlanan çok sayıda farklı saat arayüzü bulunuyor. Kullanıcılar seçtikleri arayüzün üzerindeki renk temasında da kendi tercihleri doğrultusunda değişiklik gerçekleştirebiliyor.

Piyasadaki akıllı saatlerin neredeyse tamamı gibi, Fitbit Versa da eşleştiği akıllı telefona gelen bildirimleri gösterebiliyor. Ancak Versa’nın bildirim gösteriminde biraz daha farklı bir yöntem izleniyor. Gelen arama veya kısa mesajların bildirimleri, herhangi bir müdahaleye ihtiyaç olmadan saatin ekranında gösteriliyor.

Ancak diğer uygulamaların bildirimlerini Versa’da görmek için öncelikli olarak akıllı telefondaki Fitbit uygulamasına gitmek gerekiyor. Bu uygulama üzerinden saatin kontrol paneline erişildiğinde kullanıcıların karşısına Bildirimler adını taşıyan bir seçenek çıkıyor. Bu seçeneğin üstüne dokunulduğunda açılan sekmede ise telefondaki uygulamaların listesini görmeyi sağlayan bir kısayol bulunuyor.

Burada telefondaki tüm uygulamalar gösterilmiyor. Fitbit Versa akıllı telefonla eşleştikten sonra bildirimi telefona düşen uygulamalar bu listede yer alıyor. Kullanıcılar Fitbit Versa’nın ekranında bildirimini görmek istedikleri uygulamaları buradan manuel olarak seçebiliyor. Bildirim sekmesi üzerinden varsayılan olarak açık gelen bildirimler de devredışı bırakılabiliyor.

Fitbit Versa’ya kullanıcılar diledikleri takdirde çeşitli uygulamalar da yükleyebiliyor. Fitbit OS’in uygulama mağazası henüz çok büyük olmasa da, mağazada dikkat çekici bazı seçenekler yer alıyor. The New York Times, Flipboard, Nest, Hue Lights, Uber gibi uygulamalar mağazada göze çarpıyor. Popüler sosyal ağlar ve mesajlaşma çözümleri ise şu an için listede bulunmuyor.

Mağazadaki uygulamalardan bazılarında Fitbit’in bazılarında ise üçüncü taraf geliştiricilerin imzası bulunuyor. Uygulamalarla ilgili ince ayarlar ise akıllı telefondaki Fitbit uygulaması üzerinden yapılıyor.

Fitbit Versa için hazırlanmış uygulamalar şu an için kullanıcı deneyiminde büyük bir fark yaratmıyor. The New York Times, Flipboard gibi uygulamalar haber almak için pratik olsalar da, burada yer alan haberleri uzun uzadıya saat üzerinde okumak pek kolay olmuyor. Saati ışık kaynağına çeviren el feneri uygulamalarının ise gece karanlığında işlevsel olabiliyor. Hue Lights ve Nest gibi uygulamalar ise evinde “akıllı ev” çözümlerini kullananlar için bir kolaylık sağlayabiliyor. Yine de, bu durum Fitbit OS’in uygulama ekosisteminin gelişmesi gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.

Fitbit Versa’nın en önemli özelliklerinden birisi de kullanıcılarına akıllı telefona gerek kalmadan müzik dinleme imkanı sunması. Bu imkanın temelinden cihazın 4 GB’lık dahili depolama alanı bulunuyor. Kullanıcılar Fitbit’in masaüstü uygulaması üzerinden saatlerine şarkı yükleyip bir Bluetooth kulaklık yardımıyla müzik dinleyebiliyor.

Ancak günümüzde insanların “şarkı indirme” alışkanlığının oldukça azaldığını unutmamak gerekiyor. Bu gerçeğin farkında olan Fitbit, Versa sahiplerinin daha kolay müzik dinleyebilmesi için çevrimiçi müzik servisi Deezer ile bir işbirliğine gitmiş. Deezer uygulaması Fitbit Versa’da ön yüklü olarak sunuluyor.

Hâli hazırda Deezer abonesi olmayanlar da kendilerine verilen özel aktivasyon koduyla 3 ay boyunca Deezer+ servisinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Üyelik ve aktivasyon işlemlerinin ardından içerik yönetimi için yine akıllı telefondaki Fitbit uygulamasına gitmek gerekiyor. Burada yer alan Medya bölümü içindeki Deezer sekmesi üzerinden kullanıcılar tercih ettikleri çalma listelerini saatlerine yükleyebiliyor. Deezer tarafından özel olarak hazırlanan çalma listelerinin yanı sıra kullanıcıların Deezer üzerinde oluşturdukları veya favorilerine ekledikleri çalma listeleri de burada yer alıyor.

Müzik ekleme ve eklenenleri yönetmek biraz zahmetli bir süreç olsa da, Fitbit Versa’nın telefona olan ihtiyacı ortadan kaldırması, spor yaparken mümkün olduğunca hafiflemek isteyenler için önemli bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Saati bir Bluetooth kulaklıkla eşleştirme işlemi de oldukça hızlı biçimde gerçekleştiriliyor. Fitbit Versa’nın Ayarlar uygulaması içinde yer alan Bluetooth bölümü üzerinden saat kolaylıkla bir Bluetooth kulaklıkla eşleştirilebiliyor veya eşleştirilmiş bir Bluetooth kulaklık listeden çıkarılabiliyor.

Fitbit’in akıllı telefon uygulaması, Versa’nın kullanıcı deneyiminde oldukça önemli bir yere sahip. Saate yüklenen uygulama ve içeriklerin, saatin kaydettiği verilerin ve saate verilen görevlerin yönetimi bu uygulama üzerinden yapılıyor.

Fitbit Versa’yı iPhone ile eşleştirdiğimiz için testlerimizde Fitbit’in iOS uygulamasını kullandık. Bu noktada Fitbit’in hem iOS hem de Android uygulamasında Türkçe desteğinin bulunmadığını belirtmekte fayda var.

Uygulamada Kontrol Paneli, Meydan Okumalar, Rehberlik, Arkadaşlar ve Hesap olmak üzere beş sekme bulunuyor. Kullanıcıların zamanı çoğunlukla Kontrol Paneli sekmesinde geçiyor. Burada gün içinde Versa tarafından toplanan tüm sağlık ve egzersiz verileri görülebiliyor. Buna ek olarak, gün içinde tüketilen gıda ve su miktarları da manuel olarak bu bölüm üzerinden girilebiliyor.

Fitbit Versa tarafından kaydedilen tüm veriler,  Kontrol Paneli sekmesinde ekranın üst kısmındaki yuvarlak çubuklar eşliğinde gösteriliyor. Kullanıcı hedefini gerçekleştirmeye yaklaştıkça bu çubuk saat yönünde doluyor. Bu çubuklardan birinin üzerine dokunulduğunda ise kullanıcılara ilgili konu hakkında daha kapsamlı detaylar gösteriliyor.

Fitbit uygulamasının Hesap bölümünde ise kullanıcılar günlük hedeflerini oluşturabiliyor. Burada hareket, antrenman, beslenme ve vücut, uyku kategorileri altında hedefler belirlenebiliyor. Örneğin, hareket başlığı altında atılacak adım, yakılacak kalori, aktif dakika, tırmanılacak kat, katedilecek mesafe gibi hedefler oluşturuluyor. Meydan Okumalar bölümünde Fitbit tarafından oluşturulan motivasyon amaçlı hareket aktiviteleri yer alırken, Rehberlik bölümünde de çeşitli egzersizler bulunuyor. Ancak söz konusu egzersizlere erişmek için Fitbit Coach uygulamasını indirmek gerekiyor.

Fitbit Versa inceleme: Sonuç

Versa ile Fitbit akıllı saat pazarındaki iddiasını daha geniş bir kitleye taşımayı amaçlamış gibi görünüyor. Ionic ile üst segmente seslenen şirket, orta segmenti tavlamak için de Versa’yı sahaya sürmüştü. Teknik özellikler bakımından iki saat arasındaki mesafe çok açık olmasa da; Versa’nın tasarım açısından daha hafif ve daha kullanıcı dostu bir cihaz olduğu söylenebilir.

fitbit versa incelemeNet, parlak ve güzel bir ekrana sahip olan Fitbit Versa, yeni ve gelişmiş bir kalp atış hızı sensörü barındırıyor. Bu sensör, önümüzdeki dönemde yayınlanacak yazılım güncellemesiyle yeni özellikler de kazanacak gibi görünüyor. Akıllı bildirim ve Türkiye’de kullanımda olmasa da temassız ödeme desteklerinin varlığın da Versa için artı hanesine yazılıyor.

Fitbit Versa, Ionic’te görülen zengin özellik setini daha “gündelik” bir cihaz formunda sunuyor. Bu da saati spor fanatiklerinden ziyade spora hayatında yer vermeye çalışan kişiler için daha uygun bir cihaza dönüştürüyor. Pil ömrü ve GPS desteği dışında Ionic’ten çok farklı olmayan Fitbit Versa; mobil platform kısıtlaması olmadan kullanabileceği, egzersizlerinde kendisine eşlik edecek ve makul pil ömrüne sahip bir akıllı saat arayanlar için oldukça uygun bir ürün profili çiziyor.

İLGİLİ HABERLER