Manşetler

Facebook F8: Messenger Bot’ları, Surround 360 ve diğer yenilikler

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook f8

Facebook geleneksel F8 geliştirici konferansını açtı ve açılış konuşmasını doğal olarak sosyal ağın kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg gerçekleştirdi. Zuckerberg, Messenger sohbet robotları ve önümüzdeki 10 yılın yol haritası gibi bazı önemli duyurularda bulundu. Facebook’un Live video canlı yayın özelliğini kullanarak canlı yayınladığı F8 açılış konuşması toplantısının önemli duyurularını sizin için listeliyoruz.

Facebook F8: Messenger Bot’ları

facebook messenger bot

Facebook geliştiricilerin Facebook Messenger için bot’lar geliştirmesine olanak sağlayacak yeni geliştirici araçları tanıttı. Böylelikle mesajlaşma uygulamasına yeni özellikler eklemek mümkün olacak. Facebook’un gelecek vizyonunda Messenger iş yerleriyle etkileşim kurmak veya işletmelerin müşterileriyle iletişime geçmek için kullanılan bir alan olacak. Bot’lar da yapay zekayı insan etkileşimiyle birleştirebilecek.

Messenger’ı kullanarak müşteri hizmetleri desteği almak, haberleri öğrenmek veya çiçek sipariş etmek mümkün olacak. Zuckerberg, F8’deki açılış toplantısı sırasında CNN ve 1-800-Flowers şirketleri tarafından hazırlanan Messenger sohbet robotlarını gösterdi. CNN bot’u kullanıcılara zamana göre değişen kısa haber başlıklarını sunarken 1-800-Flowers da kullanıcılara günlük hayattaki konuşma dillerini kullarak çiçek siparişi verme imkanı sağlıyor.

Zuckerberg, Facebook Messenger uygulamasının 2015’te sosyal ağın en çok büyüyen platformu olduğunu söyledi, şu anda 900 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Ayrıca Facebook Messenger ve WhatsApp’taki toplam aktivitenin küresel SMS mesaj hacminin üç katına ulaştığını da vurguladı. Facebook’un mesajlaşma servisleri günde 60 milyar mesaj iletirken, SMS trafiği günde 20 milyar etrafında dönüyor.

Messenger Bot’ları duyurusunun yanı sıra Zuckerberg Messenger’ın dünya çapında iOS’in en popüler ikinci uygulaması olduğunu, her ay 500 milyon işletmenin bunu kullanarak bir milyarın üstünde mesaj gönderdiğini kaydetti.

Messenger şefi David Marcus, Messenger Platform’un beta versiyonunun 12 Nisanda faaliyete geçtiğini, geliştiricilerin uygulama için hemen bot’lar oluşturmaya başlayabileceğini kaydetti.

Facebook F8: Facebook Surround 360

facebook surround 360

Facebook video çekim sistemi için bir referans tasarımı gösterdi ve bu tasarımı GitHub üzerinden açık kaynak kodlu bir proje olarak dağıtacağını açıkladı. Facebook Surround 360 adını taşıyan bu tasarım 17 kameralık bir diziye sahip, bunun içinde 14 adet geniş açılı kamera ve altta ve üstte olmak üzere üç tane de balık gözlü kamera bulunuyor. Ayrıca web tabanlı yazılım da kullanıyor.

Kameralar ve yazılım birlikte çalışarak 360 derecelik görüntüler kaydediyor ve bunları otomatik olarak işliyor. Bu düzenek rolling shutter yerine global shutter kullanıyor. Facebook Surround 360’ı en iyi 360 derece kamera olarak pazarlıyor, bunun ısınmadan saatlerce çalışabileceğini ve 8K’ya kadar çözünürlüğe sahip videolar üretebileceğini söylüyor. Düzenekten elde edilen medya içerikleri Gear VR, Oculus Rift ve Facebook uygulaması ile görüntülenebiliyor.

Facebook, bir Surround 360 sistemini oluşturmanın maliyetinin 30 bin dolar olacağını belirtiyor. Şirketin bir kamera üreticisi olmak gibi planı bulunmuyor.

Facebook F8: Her cihazdan canlı yayın

Facebook geçtiğimiz günlerde yeni araçlarla birlikte Live canlı video yayını özelliğini yenilemiş, canlı video yayını özelliğini biraz daha ön plana çıkarmaya başlamıştı. F8 geliştirici etkinliğinde genişleme planlarıyla ilgili de konuştu. Live API dosyalarını geliştiricilere ve üreticilere açan Facebook, onlara herhangi bir cihazdan Facebook Live canlı yayını yapmayı sağlama imkanı veriyor.

Konferans sırasında Zuckerberg DJI üretimi olan ve içinde canlı Facebook Live yayını desteği barındıran bir hava aracını gösterdi. Bunun önümüzdeki iki gün boyunca geliştirici konferansından canlı yayın yapacağını kaydetti.

Facebook F8: Facebook’un gelecek 10 yıllık yol haritası

Bağlanabilirlik

F8 açılış konuşması sırasında Zuckerberg Facebook’un 10 yıllık yol haritasını da açıkladı. Bu haritada geliştirmekte olduğu her şeyle ilgili detay bulmak mümkün. Messenger botları gibi yeni teknolojileri duyuran, Live API’yi herkesin kullanımına açan şirket, herkesi internete bağlayacak uçaklar ve uydular geliştirdiğini de söyledi. Güneş enerjisiyle çalışan ve karbon fiber motorlar barındıracak uçaklar yere internet yayını yapacak.

facebook-internet-ucak-130416

İnternet uyduları da uçaklara benzer şekilde çalışacak, Zuckerberg ilk uydunun Sahra altı Afrika bölgesi için çok yakında faaliyete geçirileceğini kaydetti. Facebook dünyadaki herkesin internete erişmesini sağlamak istediğini gösteriyor. Şirket bağlanabilirlik olayına kullanılabilirlik, hesaplılık ve farkındalık olmak üzere üç boyuttan yaklaşıyor.

AR, VR ve AI

Facebook artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zeka konularına da değinmeden geçmedi. Mevcut Facebook ürünlerinin yapay zekayı kullanarak kullanıcıların servisleriyle daha kolay etkileşim kurmasına yardımcı olduklarını dile getirdi. Örneğin Moments yüz tanıma yazılımı kullanırken Haber Kaynağı yapay zekadan yardım alarak kullanıcıları en fazla ilgilendiren hikayeleri akıllı şekilde belirliyor.

facebook-gozluk-ar-vr-130416

Messenger bile yapay zekayı kullanarak okumak istemediğiniz gereksiz mesajları filtreliyor. Facebook AI ile hangi noktaya geldiğini gösterirken Torch modüllerini açık kaynak tabanlı hâle getireceğini, böylelikle aralarında geliştiricilerin de bulunduğu herkesin daha hızlı süreç için yapay zeka alanındaki gelişimlerden yararlanabileceğini kaydetti.

Zuckerberg gelecekte yapay zekanın doktorlar tarafından hastalıklara daha doğru tanılar koymakta kullanılacağını düşünüyor, örneğin basit bir fotoğraftan cilt kanserinin anlaşılabileceğini söylüyor. CEO VR ve AR’ın geleceğinin nasıl olacağı hakkında da hayalini paylaştı, günün birinde basit görünümlü bir gözlükle her iki deneyimi de kesintisiz şekilde yaşamanın mümkün olacağını dile getirdi.

Hatta Zuckerberg günün birinde televizyon ekranlarının geçmişte kalacağını, AR/VR gözlükleri takarak ve 1 dolarlık bir uygulama satın alarak içeriklerin izlenebileceğini düşünüyor. Facebook, geçtiğimiz yıllarda Oculus VR’ı satın almıştı ve şu sıralar Oculus Rift sanal gerçeklik başlığını daha önce sipariş vermiş olanlara dağıtmaya başladı.

Dokunmatik Kumandalar

oculus rift touch

Facebook, Rift için dokunmatik kumandaları bu yılın ilerleyen zamanlarında çıkaracağını açıkladı. Böylelikle kullanıcılar sanal gerçeklik deneyimine ellerini de katabilecekler, etraflarındaki dünyayı modifiye edebilecekler. Ayrıca iki kişinin sanal dünyada birbirleriyle kurdukları etkileşim ve oynadıkları oyun da F8 açılış toplantısı sırasında gösterilenler arasındaydı.

facebook-vr-oyun-etkilesim-130416

Facebook F8 ile ilgili daha fazla haber

Facebook F8 ile ilgili daha fazla haberi Facebook geliştiriciler web sitesinde bulabilirsiniz. Orada ilginizi çekecek video içerikler de yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER