Teknoloji

Avrupa Birliği internet devleriyle birlikte nefret söylemine karşı savaşacak

avrupa birliği dijital hizmetler yasası
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avrupa birligi internetAralarında Facebook, Twitter, Microsoft ve YouTube’un da bulunduğu teknoloji devleri, Avrupa Birliği ile nefret söylemine karşı hızlı hareket etme konusunda anlaştı. Anlaşma çerçevesinde çevrim içi ortamda paylaşılan ve nefret söylemi barındıran içeriklerin fark edilmelerinin ardından 24 saat içinde değerlendirilmeleri ve gerektiği takdirde kaldırılmaları öngörülüyor.

AB söz konusu değişikliği nefret söylemiyle ve terörist propagandayla mücadele için uygulamaya koyduğu yeni davranış kuralları çerçevesinde hayata geçirmeyi amaçlıyor. Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan yeni kurallar, şirketlerin çevrim içi ortamda nefret söylemi ve terörist propagandaya karşı görüşleri ön plana çıkarmasını zorunlu kılıyor.

Brüksel ve Paris’te gerçekleşen terör saldırıları ve mülteci krizinin ardından nefret söylemi ve terör propagandası Avrupalı devletlerin öncelikli endişelerinden birine dönüştü. Söz konusu olaylar bazı ülkelerde ırkçı eylemlerin dozunun yükselmesine neden olmuştu.

Avrupa Birliği internet devlerinin nefret söyleminin yayılmasını önleme konusunda yeterince çaba sarfetmediğini öne sürmüştü. Almanya Adalet Bakanı’nın bu doğrultudaki eleştirilerinin ardından Facebook ve Alman hükümeti ırkçı ve yabancı düşmanı içeriklerle daha proaktif biçimde mücadele etmek için işbirliğine gitmişti. Facebook, Google ve Twitter Almanya’da nefret söylemini platformlarından 24 saat içinde kaldırmayı daha önce kabul etmişti.

Avrupa Birliği internet devlerinin terörizm propagandası konusunda da daha sert bir tavır takınmasını istiyor. Aralarında Facebook’un da bulunduğu bazı şirketler, bu çağrı doğrultusunda IŞİD gibi gruplara karşı kendi propaganda materyallerini hazırlıyor.

Yeni açıklanan davranış kuralları, Avrupa Birliği’nde nefret söylemiyle mücadele yöntemlerinin birleştirilmesi yönünde atılan ilk adım olma niteliğini taşıyor.

İLGİLİ HABERLER