ManşetlerTeknoloji

Apple üst yönetiminde yeni ayrılıklar yaşanabilir

apple

Apple’ın operasyonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Jeff Williams’ın emeklilik kararı, şirketin yönetim kadrosunda daha geniş çaplı değişimlerin yaşanabileceğine işaret ediyor. Bloomberg muhabiri Mark Gurman, Power On bülteninde kaleme aldığı yazıda Apple içinde açıkça daha fazla üst düzey yöneticinin ayrılmasından söz edildiğini belirtti. Gurman, bu konuşmaların somutlaşması halinde önümüzdeki yıl en az bir önemli ayrılığın yaşanabileceğini, hatta sürecin daha da erken başlayabileceğini aktardı.

Apple CEO’su Tim Cook’un konumu sağlam, gözler diğer yöneticilerde

Apple CEO’su Tim Cook’un yakın dönemde görevden ayrılmasının gündemde olmadığı açıkça ifade ediliyor. Cook, birkaç gün içinde şirketin başında 14 yılı geride bırakacak ve emeklilik ihtimaline dair bir sinyal vermiş değil. Buna rağmen, Apple’ın liderlik sayfasında yer alan bazı diğer isimlerin geleceği daha tartışmalı hale gelmiş durumda.

Phil Schiller’in olası emekliliği konuşulan ihtimaller arasında yer alıyor. Fakat Apple Fellow unvanıyla yürüttüğü görev, daha çok sembolik bir pozisyon olarak öne çıktığından, şirketin günlük işleyişini büyük ölçüde etkilemeyecek gibi görünüyor. Diğer yandan, uzun yıllardır Apple’da görev alan Eddy Cue ve pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Greg “Joz” Joswiak’in konumu da gündeme geliyor. İki isim yaş açısından birbirine yakın. Cue’nun kişisel ilgi alanlarına daha fazla vakit ayırmak istemesi, onu emekliliğe yakın bir aday olarak öne çıkarıyor. Joswiak ise birkaç yıl önce Schiller’in görevlerini devraldı ve bu koltuğu sürdürme konusunda daha istekli görünüyor.

Öne çıkan en güçlü ayrılık ihtimali ise Makine Öğrenimi ve Yapay Zekâ Stratejisinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı John Giannandrea. Google geçmişiyle dikkat çeken Giannandrea, Apple’ın yapay zekâya son yıllarda yeterince odaklanmaması nedeniyle şirketteki konumunu kaybetmeye aday gösteriliyor. Özellikle ChatGPT ve benzeri yapay zekâ araçlarının popülerleşmesiyle Apple’ın bu alanda geri kaldığı eleştirileri, Giannandrea’nın olası ayrılığına dair beklentileri artırıyor.

Buna karşın, donanım teknolojilerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Johny Srouji’nin yakın vadede görevden ayrılması pek olası görünmüyor. Srouji’nin işine olan bağlılığı ve yerine geçecek bir ismin henüz öne çıkmamış olması, bu ihtimali zayıflatıyor.