Teknoloji

Apple üreticisi çalışanların haklarını ihlâl etmekle suçlanıyor

apple pegatron

pegatron-apple-191214

BBC tarafından yayınlanan bir haber, Apple’ın önemli üreticilerinden birinin çalışanlarının koruma standartlarını öne sürüyor. Şangay’da bulunan Pegatron fabrikasına muhabirlerini gizlice sokarak haberi hazırlayan BBC; çalışanların uzun süreli vardiyalardan dolayı yorgun düştüğünü, çalışanlara dinlenmeleri için zaman verilmediğini, çalışanlara barınmaları için sıkışık yatakhaneler verildiğini ve zorunlu toplantılara katıldıklarında ödeme yapılmadığını ortaya çıkardı. Apple ise vakit kaybetmeden BBC’nin ortaya çıkardığı sonuçları yalanladı. Şirketten yapılan açıklamada yatakhane sorununun çözüldüğü ve tedarikçilerin çalışanlarına katıldıkları toplantılar için ödeme yapmalarının zorunlu kılındığı ifade edildi.

Apple tarafından BBC’ye gönderilen açıklamada, Apple’ın adil ve güvenli çalışma koşulları sağlama konusunda diğer şirketlerden çok daha fazla çaba sarfettiğinin altı çizildi. Sıkıntıların çözümü için tedarikçilerle işbirliği yapıldığını belirten şirket, sürekli ve bariz ilerlemelerin kaydedildiğini ancak bu yöndeki çalışmaların hiçbir zaman sonunun gelmeyeceğini vurguladı. Ancak Cupertino merkezli şirketin açıklamasına ve düzenli olarak yayınladığı konuya dair verilere rağmen, BBC’nin haberi Pegatron’daki çalışanlar için halen ciddi sıkıntılar olduğunu ortaya koyuyor.

BBC’nin haberinde Pegatron’un Apple’ın çocuk işçiler konusundaki tutumunun ihlâl edildiği belirtilse de, bu ihlâllerin ne olduğu konusunda bir açıklama getirilmiyor. Haberde Pegatron çalışanlarının fazla mesaiye de zorlandığı ve fazla mesainin bir gereklilik gibi gösterildiği bilgisi de yer alıyor. BBC’nin fabrikaya gizlice soktuğu muhabirlerden bir tanesi en uzun vardiyanın 16 saat olduğunu söylerken, bir diğer muhabir de aynı vardiyada 18 gün boyunca çalışmak gerektiğini ifade etti. Apple’dan BBC’ye gönderilen açıklamada 1 milyonu aşkın Pegatron çalışanının çalışma saatlerinin izlendiği ve haftalık ortalama çalışma süresinin 55 saat olduğu belirtildi.

Pegatron tarafından BBC’ye yapılan açıklamada ise işçi güvenliği ve refahının fabrikanın en büyük önceliği olduğu belirtildi. Bu konuda çok yüksek standartlar belirlendiğini vurgulayan şirket; yöneticilere ve çalışanlara sürekli olarak eğitimler verildiğinin, aynı zamanda fabrikanın gelişimi için sürekli dış denetçiler tarafından ziyaret edildiğinin altı çizildi. Pegatron, BBC tarafından ortaya atılan iddiaların inceleneceğini ve gerektiği takdirde düzeltici önlemler alınacağını belirtmeyi de ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER