DosyaManşetler

Apple MacBook 2016 ve MacBook 2015 karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple macbook 2016 vs macbook 201512 inç Retina ekranlı Apple MacBook, geçtiğimiz yılın nisan ayında piyasaya çıkmıştı. Pek çok kişideki yaygın beklenti, Cupertino merkezli şirketin bilgisayarı yenilemesi yönündeydi. Bu beklentiyi boşa çıkarmayan Apple, yenilenen 12 inç MacBook’u görücüye çıkardı. Apple MacBook 2016 ve MacBook 2015 arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

Fiziksel olarak 2016 model MacBook ile 2015 çıkışlı versiyon arasında fark bulunmuyor. Aynı renkli versiyonlar yan yana geldiğinde, iki model arasında bir fark görmek mümkün olmayacaktır. 2016 versiyonu da, 2015 versiyonu gibi, 13.1 x 280.5 x 196.5 mm.’lik boyutlara sahip. Yükseklik en ince kenarda 3.5 mm.’ye kadar iniyor. Bilgisayar tartıda 0.92 kilogram çekiyor.

İki versiyon arasındaki en önemli görsel fark ise Apple’ın iPhone ve iPad’de kullanmaya başladığı roze altın renk seçeneğini yeni modelle birlikte MacBook’a da getirmesi oluyor. Roze altın dışındaki altın rengi, uzay grisi ve gümüş renk seçenekleri MacBook 2015’te de mevcut.

Her iki versiyonda da cihazın üstünde sadece USB Type-C girişi bulunuyor. Ethernet, microSD ve USB için kullanıcıların faydalanabileceği çok sayıda üçüncü taraf aksesuar bulunuyor.

Ekran

Tıpkı tasarım gibi, ekran da 2015 ve 2016 çıkışlı MacBook’ların ortak noktaları arasında yer alıyor. Her iki modelde de, IPS teknolojisine sahip 12 inç LED arkadan aydınlatmalı ekran bulunuyor. 2304 x 1440 piksel çözünürlüğündeki ekran 226 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Görüntü oranı ise 16:10.

İşlemci

Apple MacBook 2016 ve 2015 arasındaki temel farklar işlemciyle birlikte görülmeye başlıyor. Geçtiğimiz yılki serinin giriş seviyesi ürününde 1.1 GHz çift çekirdekli Intel Core M işlemci bulunuyordu. Apple’ın Turbo Boost teknolojisiyle bu işlemcinin hızı 2.4 GHz’ye yükseliyordu.

Yenilenen giriş seviyesi modelde ise işlemci olarak 1.1 GHz Intel Core M3 işlemci yer alıyor. Turbo Boost ile bu işlemcinin hızının 2.2 GHz’ye çıkması ise garip bir tercih olarak dikkat çekiyor.

Bir üst kademeye çıkıldığında ise geçtiğimiz yılki seride bulunan ve Turbo Boost ile hızı 2.6 GHz’ye yükselen 1.2 GHz çift çekirdekli Intel Core M işlemcili modelin yerini 1.2 GHz çift çekirdekli Intel Core M5 işlemciye sahip modele bırakıyor. Turbo Boost bu işlemcinin hızını 2.7 GHz’ye çıkarıyor.

Kullanıcılara Apple.com üzerinden oluşturacakları özel konfigürasyonlu MacBook’lar için bir işlemci seçeneği daha sunuluyor. Geçtiğimiz yıl, bu amaç doğrultusunda hızı Turbo Boost ile 2.9 GHz’ye yükselen 1.3 GHz çift çekirdekli Intel Core M işlemci seçenekler arasına eklenmişti. Bu yıl ise Turbo Boost ile hızı 3.1 GHz’ye yükselen 1.3 GHz çift çekirdekli Intel Core M7 işlemci, özel konfigürasyon isteyenlerin karşısına çıkıyor. Bu noktada Skylake mimarisiyle geliştirilen yeni işlemcilerin sadece performans değil, pil ömrü gibi konularda da daha iyi sonuçlar verdiğini belirtmekte fayda var.

Grafikler

Yeni MacBook, grafik konusunda da dikkatten kaçmayacak bazı yenilikler getiriyor. Geçtiğimiz yılki modelde Intel HD Graphics 5300 grafik işlemcisi bulunuyordu. Apple MacBook 2016 ise Intel HD Graphics 515 grafik işlemcisi barındırıyor. Şirket, yeni grafik işlemcisinin yüzde 25 oranında daha hızlı çalıştığına dikkat çekerken, H.265/HEVC videoların yonga üzerinde çözülebilmesi de önemli bir ilerleme niteliği taşıyor. Böylelikle yüksek çözünürlüklü videoların daha sorunsuz biçimde oynatılabilmesi amaçlanıyor.

Bellek ve Depolama

İki modelde sunulan depolama seçenekleri arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da giriş seviyesi model 256GB of PCI-e flaş depolama alanıyla geliyor. Üst sınıf MacBook’ta ise depolama alanı 512 GB’ye çıkıyor.

RAM’deki değişim ise operasyon hızını etkileyecek olması açısından önem taşıyor. 8 GB olan RAM boyutu değişmese de, hızın 1600 MHz’den 1866MHz’ye yükseltilmesi performansı artıracak bir değişim olarak ön plana çıkıyor.

Pil

Apple, yeni MacBook’un selefine kıyasla daha uzun bir pil ömrüne sahip olmasına da özellikle vurgu yapıyor. Şirket, geçtiğimiz yıl çıkan modelde 9 saat olan web’de gezinme süresini 2016 model MacBook’ta 10 saate çıkarıyor. Geçtiğimiz yılki modelde 10 saat olan iTunes üzerinden film oynatma süresi de yeni modelde 11 saate yükseliyor.

Bu durumda birincil etken olarak yerleşik batarya kapasitesinin 39.7 watt – saatten 41.2 watt-saate çıkması göze çarpıyor. Gelişmiş pil yönetimi ve iyileştirilmiş bileşenleri de diğer faktörler arasında değerlendirmek yanlış olmayacaktır.

Sonuç

Apple MacBook 2016’nın geçtiğimiz yılki modele kıyasla daha iyi olduğu bir gerçek. Ancak aradaki farkın çok büyük olmadığını ve bazı noktalarda hiçbir farktan söz edilemeyeceğini unutmamak gerekiyor.

Uygulamalarda ve yazılımlarda hız artışını hissetmek ve bazı oyunları daha hızlı çalıştırmak mümkün. Ancak bu değişimin çok ufak kapsamlı kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

5 bin 199 TL başlangıç fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmazken, 512 GB depolama alanına sahip model için fiyat 6 bin 299 TL’de kalıyor. Ancak özel konfigürasyon seçenekleri doğrultusunda bu rakamın daha da üstüne çıkılabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Hali hazırda MacBook 12 inç sahibi olanlar için Apple MacBook 2016, pek mantıklı bir alışveriş hamlesi gibi gözükmüyor. MacBook satın almayı düşünenler içinse daha fazla hız getiren yeni versiyon, eski versiyona kıyasla daha cazip gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER