Dosya

Apple iPad etkinliği: 16 Ekimde neler bekliyoruz?

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-logo-060614 (800 x 600)

Apple’ın iPhone 6, iPhone 6 Plus ve Apple Watch’u tanıtmasının üzerinden henüz fazla uzun bir zaman geçmemiş olsa da, şirketin tepe yönetimi 16 Ekimde yeniden sahneye çıkmaya hazırlanıyor. Merakla beklenen yeni akıllı telefonlarını ve akıllı saatini geçtiğimiz ay görücüye çıkaran şirketin, önümüzdeki perşembe günü düzenleyeceği etkinliğinin daha mütevazı bir kimlik taşıması öngörülüyor. Yine de, yeni iPad’ler, yeni bir iMac ve yeni OS X sürümünün bu etkinlikte tanıtılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yeni iPad Air

Yeni bir iPad Air’in Apple’ın ajandasında olduğu konusunda pek şüphe bulunmuyor. Ancak yeni iPad Air’in köklü değişiklikleri beraberinde getirmesi beklenmiyor.

Yeni iPad Air’deki en önemli eklemenin Touch ID parmak izi sensörü olması öngörülüyor. Böylelikle Touch ID ilk kez bir tablette kullanılmış olacak. iPad Air’e Touch ID’nin eklenmesi durumunda daha fazla uygulamanın bu sensörden faydalanması muhtemel gözüküyor.

ipad-air-inceleme-00018

Hali hazırda Apple, iPad Air için gümüş ve uzay grisi olmak üzere iki farklı renk seçeneği sunuluyor. Yeni iPad Air ile bu seçenekler arasına altın renginin de eklenmesi ihtimaller arasında yer alıyor. Ekranda kullanılacak yansıma önleyici kaplama sayesinde yeni iPad Air’in ekranının güneş ışığı altında daha iyi bir görüş açısı sunması bekleniyor.

Bunların dışında yeni iPad Air’in selefinden farklı olmayacağı öngörülüyor. Her yeni modelde görülen işlemci iyileştirmelerinin yeni iPad Air’de de uygulanması, aynı zamanda daha gelişmiş bir RAM ve artırılmış dahili hafızanın kullanıcılara sunulması beklentiler arasında yer alıyor. Şirketin 12.9 inç’lik bir iPad üzerinde çalıştığı da söylense de, bu modelin 2014 içinde tanıtılmasına pek ihtimal verilmiyor.

Yeni iPad mini

Apple’ın ana ürün kategorilerini her yıl güncelleme alışkanlığı göz önüne alınınca perşembe günü düzenlenecek etkinlikte yeni iPad mini’nin duyurulma ihtimali biraz daha yükseliyor. Ancak yapılan çalışmalara yönelik haberlerin kısıtlı olması dikkat çekiyor.

ipad-mini-retina-inceleme-00032

Apple iPad mini’yi güncellediği takdirde bu güncellemenin iPad Air’e yapılacak güncellemeyle benzerlik göstermesi muhtemel gözüküyor. Bu da Touch ID’nin, altın rengi seçeneğinin, yansıma önleyici kaplama barındıran ekranın ve yeni bir işlemcinin en önemli yenilikler olabileceği anlamına geliyor. Apple iPad mini’yi güncellemese bile tabletin başlangıç fiyatını aşağıya çekmesi ihtimaller arasında yer alıyor.

Retina ekranlı iMac

Yüksek çözünürlüklü Retina ekrana sahip yeni bir iMac’in 16 Ekim etkinliğinin yıldızları arasında yer alması bekleniyor. Apple Retina ekranı ilk kez bir masaüstü bilgisayarda kullanacağı için söz konusu ürün ayrı bir önem taşıyor.

Retina ekranlı iMac’in hangi ekran boyutları ve hangi çözünürlüklerle birlikte sunulacağı ise şu an için belirsizliğini koruyor. Bazı kaynaklarda Apple’ın ilk etapta sadece 27 inç’lik 5K çözünürlüğünde bir modeli piyasaya süreceği belirtiliyor. Mevcut 27 inç’lik Apple iMac’te 2560 x 1440 piksel çözünürlüğünde bir ekran bulunuyor.

imac-2012-080812

 

Apple Retina ekrana sahip ürünlerine standart versiyonlara kıyasla biraz daha yüksek bir fiyat biçiyor. Aynı yaklaşımın Retina ekranlı iMac’te de sürdürülmesi bekleniyor. Retina ekranlı iMac’in kategorisinin zirvesine yerleşmesine kesin gözüyle bakılsa da, bu ekranın bir kategori standardına dönüşmesi için bir süre daha beklemek gerektiği öngörülüyor. Retina ekranlı iMac’te çeşitli donanım iyileştirmelerinin de sunulmasına kesin gözüyle bakılıyor.

OS X Yosemite

Apple yeni OS X sürümünü geçtiğimiz haziran ayında tanıtmıştı. O zamandan bugüne halen beta sürecinde olan OS X Yosemite’ın final sürümünün de 16 Ekim etkinliğinde duyurulması bekleniyor. Kapsamlı değişiklikler ve yeni özellikleri beraberinde getiren işletim sisteminin en kolay dikkat çeken yanı ise iOS ile daha uyumlu hâle gelen basit ve renkli tasarımı oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: OS X Yosemite Beta İncelemesi

Yeni özellikler sayesinde OS X’in yetenekleri iOS’e biraz daha yaklaşıyor. Yosemite sayesinde kullanıcılar gelen aramaları Mac üzerinde cevaplayabiliyor, SMS alıp gönderebiliyor, hatta akıllı telefon veya tabletlerinde düzenlemeye başladıkları bir doküman üzerinde çalışmayı sürdürebiliyor.

MacBook’lar

Apple yılın bu zamanında Macbook’lar üzerine konuşmayı sevse de, 2014 ajandasında Macbook’lara yer yokmuş gibi gözüküyor. Hem MacBook Air hem de MacBook Pro geçtiğimiz yıl güncellendiği için Apple’ın bu kategorilerde herhangi bir yeniliğe gitmemesi sürpriz olarak karşılanmayacaktır.

apple-macbook-air-mid-2013-190713

Apple’ın 12.9 inç’lik Retina ekranlı bir MacBook Air üzerinde çalıştığına dair haberler bir süredir konuşulsa da, şirketin ilk etapta sadece kısa bir ön gösterim yapabileceği ve ürünü daha sonra piyasaya sürebileceği iddia ediliyor. Apple geçtiğimiz ay düzenlediği etkinlikte duyurduğu Apple Watch için de benzer bir yaklaşım izlemiş ve ürünün çıkışını 2015’e bırakmıştı. Ancak gelen son haberler Retina ekranlı MacBook Air’in 16 Ekimde duyurulması ihtimalinin düşük olduğu yönünde.

iPod

Apple 2012’den bu yana iPod serisi için fazla bir şey yapmış değil. Serinin güncelleme zamanı gelmiş geçmiş olsa da, perşembe günkü etkinlikte bir yenilik yapılacağına dair herhangi bir işaret bulunmuyor. iPod touch her geçen gün biraz daha tarihi geçmiş bir ürüne dönüşse de, Apple bu durumu avantaja çevirmek için cihazın fiyatını aşağıya çekiyor. iPod artık Apple için öncelikli bir ürün kategorisi olmadığı için herhangi bir güncelleme işaretinin gelmemiş olması doğal karşılanıyor.

İLGİLİ HABERLER