Teknoloji

Apple HealthKit: iOS’in egzersiz takip ihtiyaçları tek merkezde toplanıyor

Apple’ın iOS 8 ile duyurduğu yeniliklerden birisi de HealthKit oldu. Kullanıcıların kişisel sağlık ve egzersiz verilerini daha iyi biçimde takip etmeleri adına tasarlanan HealthKit, iPhone sahiplerinin sağlık değerlerini günlük olarak ölçmelerini sağlayacak bir merkez işlevini görecek. Bu merkez aracılığıyla geçmişe dönük uzun vadeli sağlık eğilimlerini görmek de mümkün olacak.

apple-healthkit-ios-8-020614

Craig Federighi HealthKit’in mevcut duruma göre belirgin bir ilerleme anlamına geldiğini ifade ederken, HealthKit’in farklı uygulamalara dağılan sağlık ve egzersiz verilerini tek merkeze toplayacağını dile getirdi. Her şeyi merkezileştirme adına HealthKit üçüncü taraf uygulamalarından da veri çekecek. Apple’ın daimi iş ortağı Nike, HealthKit vagonuna ilk atlayan şirketlerden biri olurken, Apple checkup’lardan veri çekmek için sağlık kurumlarıyla da işbirliğine gidecek. Şirket bu hassas kayıtların korunması konusunda özenli davranacağının da sözünü verdi.

Son dönemde sağlık ve egzersiz uygulamalarının kullanıcı nezdindeki popülaritesi göz önüne alınınca HealthKit’i Apple’ın pazarı domine etme arzusunun bir parçası olarak nitelemek yanlış olmayacaktır. HealthKit’in halen duyurulmayan ve resmiyet kazanmayan iWatch ile birlikte çalışması ihtimali de kulağa oldukça mantıklı geliyor.

Kendi egzersiz yazılımını oluşturma konusunda yıllardır çekingen davranan Apple; FitBit, Nike, Jawbone, RunKeeper, Map My Fitness gibi uygulamalara mobil platform sağlamıştı. Şirket iPhone 5s’e yerleştirdiği M7 hareket işlemcisiyle de iPhone’un bir egzersiz aracı olarak daha yoğun kullanılması yönündeki isteğini ortaya koymuştu.

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER