Teknoloji

Apple FaceTime’da patent ihlalinden dolayı 368 milyon dolar cezaya çarptırıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, mahkeme salonunda küçük bir yazılım güvenliği şirketi olan VimetX tarafından mağlup edildi. Şirket, FaceTime ile patent ihlalinde bulunduğu gerekçesiyle 368 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu yenilgi Apple’ın geçmiş patentlere ilişkin olarak kontrol sürecinde ilgin. bir noktanın da açığa çıkmasını sağladı. Bloomberg’e konuşan VimetX’in avukatı, Apple geliştiricilerinin sistemi geliştirirken başkalarının patentlerine dikkat etmediklerini kabul ettiğini ifade etti.

VimetX’in şikayetleri güvenli iletişimin gerçekleşebileceği sanal özel ağların oluşturulmasına ilişkin dört patentin etrafında şekilleniyor. Patentlerde kurulun için alan adı servisi kullanılırken, çoğunlukla ofiste yer alan dosyalara uzaktan erişim için kullanılıyorlar. Apple’ın da FaceTime’da aynı teknolojiyi kullanması üzerine harekete geçen VimetX, 700 milyon doları aşkın bir tazminat talebinde bulunmuştu. Mahkemede VimetX’i temsil eden avukat Doug Cawley, Apple’ın yıllar boyunca VimetX’in patentlerinin değerini ödemediğini ve ihlalde bulunmadığını iddia ettiğini ifade etti.

Apple cephesi ise FaceTime’da VimetX’in sisteminin kullanılmadığının yeniden altını çizerken, şirketin icat etmediği şeyler için para istediğini belirtti. Apple’ı temsil eden avukat Danny Williams nihai savunmasında VimetX teknolojisi kullanılsa dahi bunun büyük bir ürünün küçük bir parçası olabileceğini dile getirdi. VimetX 2010 yılında da Microsoft’tan patent ihlali gerekçesiyle 100 milyon dolar tazminat almıştı. Şirketin yine patent ihlaline ilişkin olarak Cisco ve Siemens gibi şirketlerle de davaları mevcut.

İlgili >> Bloomberg

İLGİLİ HABERLER