Dosya

Apple Beats’i satın alıyor: Detaylar ve bundan sonrası

Beats Music ve Beats Electronics Apple tarafından satın alınıyor. Peki, bu satın almanın perde arkasında neler gelişti? Dr. Dre, Jimmy Iovine ve Tim Cook ile yapılan röportajlar sayesinde satın alma öyküsünü öğrenme fırsatı elde ediyoruz. Gelin bunları bir araya getirelim, ayrıca gelecekte nelerin olabileceğini de özetleyelim.

apple-beats-satin-alma-300514

Dre, Iovine ve Cook’un açıklamaları

Satın almanın bir parçası olarak, Beats kurucuları Jimmy Iovine ve Dr. Dre Apple’a katılacak. Wall Street Journal’ın haberine göre ikili Apple’da “Jimmy ve Dre” olarak anılacak. Yani herhangi bir yönetici sıfatları bulunmayacak.

Iovine Interscope Records’taki yönetim kurulu başkanlığı görevini bırakacağını söyledi. Apple’da tam zamanlı çalışacak olan Iovine muhtemelen müzik ve film stüdyolarıyla yeni anlaşmaların imzalanması için çalışacak.

Dr. Dre de Wall Street Journal’a müzik yapımcılığına devam edeceğini, ancak Apple için de elinden gelen çabayı göstereceğini dile getirdi.

Beats Music’in Android ve Windows Phone uygulamaları da satın almanın sonrasında kalmaya devam edecek. Financial Times’a konuşan Cook bu müjdeyi verdi ve “Her şey müzik için.” dedi.

Ayrıca her ne kadar manşetlerde satış fiyatının 3 milyar dolar olduğu belirtilse de, anlaşma 400 milyon dolarlık hak kazanımını da içeriyor. Her ne kadar belirtilmese de, bunun Iovine ve Dr. Dre’nin önümüzdeki birkaç yıl boyunca vereceği desteği ve hedefleri kapsadığı düşünülüyor. Bu, Apple için iyi bir haber anlamına geliyor. Çünkü 400 milyon dolara hak kazanmak için başarıya odaklanmaları ve Apple’a yararlı bir şeyler yapmaları gerekiyor.

Apple’dan New York Times’a yapılan açıklamada da Beats markasının Apple’dan ayrı olarak yaşamaya devam edeceği, Apple’ın hem Beats’in müzik dinleme servisini hem de kulaklıklarını sunmayı sürdüreceği belirtildi.

Ayrıca New York Times’ın haberinde, Tim Cook’un Dr. Dre ve Jimmy Iovine’ın Apple ile gelecek nesil müzik servisleri için çalışacağı şeklindeki demecine yer verildi. Ancak Cook gelecek ürünlerle ilgili herhangi bir detayı paylaşmaktan kaçındı. Ancak “Aklınızı uçuracak çeşitli özelliklerle ve şimdiye kadar hiçdüşünmediğiniz ürünlerle karşınıza çıkacaklar.” şeklinde bir ifade kullanmaktan geri durmadı.

Bundan sonra ne olacak?

Beats marka kulaklıklar Apple’ın bu satın almayı gerçekleştirmesinde önemli bir etken olmuş gibi görünüyor. Tim Cook’un çalışanlarına gönderdiği bilgi notunda, Beats kulaklıklar için Apple’ın perakende ve çevrim içi mağazalarında satılan en popüler üçüncü taraf ürünler arasında yer aldığı belirtiliyor.

Ayrıca internetten müzik dinleme servisiyle ilgili olarak da Cook, işini doğru yapan ilk abonelik tabanlı müzik servisi olduğunu ve bu nedenle bu işi sürdüreceklerini dile getirdi.

Apple’ın İnternet Yazılım ve Servislerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Eddy Cue da, müziğin Apple’ın DNA’sında önemli bir parça teşkil ettiğini ve bunun böyle devam edeceğini kaydetti. Beats’in eklenmesiyle müzik serilerinin daha iyi hâle geleceğini; iTunes Radio ile ücretsiz dinlemeden dünya standartlarındaki abonelik tabanlı Beats Music servisine kadar güçlü bir yelpaze oluşturulduğunu vurguladı. Tabii ki, yıllardır müşterilerine şarkı satan iTunes Store’a değinmeden de geçmedi.

Apple’ın yakın gelecekte hem Beats kulaklıklarını hem de müzik dinleme servisini müşterileri için daha fazla ön plana çıkarmaya başladığını görebiliriz.

Uzun vadede neler olabilir?

Satın alma anlaşmasının nihayete ermesinin ardından neler olabileceğine dair çeşitli tahminler yapılmaya başlandı. Ancak bunlardan bazıları, her ne kadar birçok insan tarafından arzu edilir olsa da, gerçekleşecek gibi görünmüyor.

Apple her iPhone, iPad veya iPod satın alanlara ürün kutusunda Beats kulaklık vermez gibi görünüyor. Beats kulaklıkların ne kadar iyi sattığını gören ve söyleyen Apple, bu kulaklıkları ücretsiz sunarak performansa balta vurmaz gibi görünüyor.

Ancak Beats Audio teknolojisinin gelecekteki Apple ürünlerine girdiğini görebiliriz. Beats Audio ses teknolojisi HP’nin dizüstü bilgisayarlarında kullanılıyor. Ayrıca geçmişte çıkan bazı HTC telefonlarında da Beats ses amplifikatörünü görmüştük. Ancak bunun 2014 model iPhone 6 veya iPad modellerinde olmasını beklememek gerekiyor. Ancak hiçbir şey için de kesin konuşmamak en iyisi. Ne de olsa karşımızda Apple gibi, ne yapacağı pek belli olmayan bir şirket var.

Beats Music internetten müzik dinleme servisi de iTunes içine eklenecek gibi görünmüyor. Beats güçlü bir marka ve Apple bu güçlü markanın ürünlerini harcamak istemeyecektir. Artık Apple’ın da güçlü bir abonelik tabanlı müzik dinleme servisi var. Zaten Apple’ın da iTunes Radio’nun yanına böyle bir servis eklemek istediği söyleniyordu.

Gelecek hafta başlayacak olan WWDC için pazartesi akşamı düzenlenecek basın toplantısında muhtemelen Beats’in satın alınmasıyla ilgili de birkaç şey söylenecektir. Ancak bu söylenenler yukarıda dile getirdiklerimizden çok da farklı şeyler olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER