Manşetler

iPhone X Apple’ın en son finansal tablosuna nasıl katkı yaptı?

iphone x
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple iphone xGeride kalan üç aylık dönem Apple için önemliydi. Çünkü o zaman zarfında, şirket tarihindeki en fazla konuşulan, beklenti yaratan ürünlerden bir tanesi olan iPhone X piyasaya sunulmuştu. Şirketin açıkladığı rakamlara göre; ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan 2018 mali yılının ilk çeyreğinde 77.3 milyon adet iPhone satıldı. Satışlar geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 78.3 milyonluk rakamın yüzde 1.3 oranında altında kalmış oldu.

iPhone satışa çıktığından bu yana ilk kez yıl sonu döneminde iPhone satışlarının yıldan yıla azaldığı görülüyor. Bu durum hem iPhone pazarının doygunluğa ulaşmaya başladığına, hem de iPhone’a yapılan yıllık donanım güncellemelerinin nispeten daha küçük adımlar teşkil ettiğine işaret olarak yorumlanabilir. Buna rağmen Apple, iPhone X’un kasım ayı başında satışa çıktığından bu yana her hafta en çok satan iPhone ürünü olduğunun altını çiziyor. Öte yandan, satışlar azalsa da, iPhone gelirleri yıldan yıla yüzde 13’lük artış gösterdi. Bu artışta iPhone X’un yüksek fiyatının katkısının olduğu açık şekilde görülüyor. Eğer Apple kasasına daha fazla para koyabiliyorsa, o hâlde satış rakamlarındaki küçük düşüş kendisi için çok önemli olmasa gerek.

Mac satışları da az da olsa, 5.1 milyon birime geriledi; yıldan yıla yüzde 5’lik bir düşüş görüldü. iPad satışlarında ise yeniden toparlanma sürüyor. Bir önceki yıla göre yüzde 1’lik artışla 13.2 milyon birim seviyesine çıkıldı. Son üç çeyrektir iPad satışları yıldan yıla artış gösteriyor ki, bu durum Apple’ın da hoşuna gidiyor olmalı. Apple’ın son birkaç yıldır gelirler açısından en büyük ikinci ürün kategorisi olan Servisler biriminin geliri çeyrek yıllar karşılaştırıldığında yatay bir seyir izledi ve 8.5 milyar dolar olarak kaydedildi. Ancak yıldan yıla duruma bakıldığında yüzde 18’lik bir artış görüyoruz.

Son olarak, içinde Apple Watch, AirPods, Beats donanımı ve diğer ürünleri barındıran “Diğer Ürünler” kategorisi de iyi bir performans sergiledi. Gelirler yıldan yıla yüzde 70 artarak 5.5 milyar dolara çıktı. Bu, Apple Watch ile kaydedilen başarıyı da gösteriyor. Gerçekten Tim Cook da, Apple Watch’un satışlarının ve gelirlerinin yıldan yıla yüzde 50 civarında arttığını söyledi. Ayrıca yükselişin art arda dördüncü çeyrekte de sürdüğünü vurguladı.

Sonuç olarak, Apple’ın toplam gelirleri yıldan yıla yüzde 13 oranında artarak 88.3 milyar dolara çıktı. Net kâr ise 20 milyar dolar olarak kaydedildi, bir önceki yıla göre yüzde 12 artmış oldu. Mac ve iPhone satışlarındaki küçük düşüşlere rağmen, Apple geride kalan yıl sonu dönemini epey memnun kapatmış olmalı.

2018 birinci mali çeyrek yıl rakamlarının açıklanmasından sonra düzenlenen telekonferans görüşmesinde Apple, normalde çeyrek yıllık dönemlerin 14 hafta sürdüğünü, ancak geride kalan son çeyreğin 13 hafta uzunluğunda olduğunu vurguladı. iPhone satışlarının haftada neredeyse 6 milyon seviyesinde gerçekleştirdiğini, yani normalde iPhone kategorisinde de satışlarda düşüş olmadığını dile getirdi.

Ayrıca Tim Cook, Apple’ın 1.3 milyar aktif cihazının olduğunu, bunun son iki yılda yüzde 30 yükseldiğini söyledi. Cook, aktif cihaz sayısının en yüksek seviyeye ulaşmasının, şirketin servislerinin de yüksek hızda büyümesini sürdürmesine yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER