EğlenceManşetler

4K Ultra HD Blu-ray disk formatı bu yaz hayata geçiyor

blu-ray-disk-4k-uhd-130515

Blu-ray Disk Birliği (BDA) 4K ultra yüksek çözünürlüklü Blu-ray medyalarının bu yaz itibarıyla gerçeğe dönüşeceğini açıkladı.

BDA’nın duyurusuna göre, diskler sadece 3840 x 2160 çözünürlükteki UHD kalitesinde videoları depolamakla kalmayacak, aynı zamanda yüksek dinamik aralığı (HDR) ve yüksek çerçeve hızı (HFR) gibi avantajları da sunacak. Böylelikle önceki nesil Blu-ray disklerde depolanan film ve görüntülere göre daha zengin renklere ve daha yüksek kare hızına sahip görüntülerin zevkini yaşamak mümkün olacak.

Ses de yeni nesil nesne tabanlı ses formatlarının desteklenmesi sayesinde zenginleştirilecek.

ultra-hd-blu-ray-logo-130515

BDA yeni disklerin sadece bu standardı destekleyen yeni nesil Blu-ray oynatıcılarda oynatılabileceğini söylüyor. Bu diskler içeriğin daha yüksek bant genişliğinde iletilmesini gerekli kılıyor, veri transferi için de HDMI 2.0 standardı kullanılacak. Ancak bu oynatıcılar geriye dönük standart desteğine sahip olacak, yani bunlarla eski Blu-ray diskleri de oynatma imkanı bulunacak.

Yeni diskler “dijital köprü” işlevini de destekleyecek, yani bir kere disk aracılığıyla satın alınmış içeriğin dijital kopyasının da herhangi bir cihaz üzerinden izlenmesi mümkün olacak.

Ultra HD Blu-ray’in lisanslanmasına bu yaz başlanacak, daha sonraki aylarda da diskleri ve oynatıcı cihazları görmeye başlayacağız.

İLGİLİ HABERLER