Bilim

3D yazıcıyla basılan omurga 12 yaşındaki çocuğa yerleştirildi

omurga-3d-260814

Pekin Üniversitesi 3D yazıcıyla basılan ilk omurgayı omuriliğinde kötü huylu bir tümör bulunan 12 yaşındaki bir çocuğa yerleştirmeyi başardı. 2009 yılında 3D baskı programını başlatan üniversite, 2010 yılında hayvanları deney sürecine dahil etmiş; 2012 yılında ise insanların da dahil olduğu klinik deneyleri başlatmıştı.

Doktorlar beş saat süren bir ameliyatla kanserli omurgayı çıkararak üç boyutlu yazıcıyla basılan omurgayı hastaya nakletti. Yeni omurgada bulunan küçük gözenekler sayesinde büyüyecek alan elde eden kemikler çimento veya vidaya ihtiyaç duymadan kendilerini sağlama alabiliyor. Pekin Üniversitesi Ortopedi Birimi Direktörü Liu Zhongjun, düşük bir olasılık olmasına rağmen, vücut içindeki uzun vadeli basınç nedeniyle geleneksel implantların kemiklere kaynamasının kademeli olarak gerçekleşebileceğini veya kaynamanın ardından kemikler ile omurganın ayrılmasının muhtemel olduğunu belirtti. Zhongjun suni omurganın hammadesinin ortopedik nakillerde sıklıkla kullanılan titanyum tozu olduğunu ifade etti.

CCTV ameliyatın ardından 12 yaşındaki hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu, ancak ameliyatın nihai sonucunu görmek için bir süre beklemenin gerektiğini bildirdi. Üç ay boyunca boynunu sabit tutması amacıyla kafasında özel bir aletle gezmesi gereken hasta, bu süre içinde konuşma ve hareket konusunda çeşitli sıkıntılar yaşayacak. Herhangi bir komplikasyon oluşmadığı takdirde 3D baskı teknolojisinin tıpta daha geniş kapsamda kullanılması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER