Manşetler

2012’nin En İyi iOS Uygulamaları

iOS cihazların mevcut popülaritelerine ulaşmalarındaki en büyük faktörlerden biri kuşkusuz gelişmiş uygulama ekosistemi. iOS, uygulama yelpazesinin genişliğiyle rakiplerine karşı avantaj sağlarken, hem geliştiricileri hem de kullanıcıları mutlu etmeyi çoğunlukla başarıyor. iOS cihazların bir sanal asistana dönüşmesinde önemli bir role sahip olan uygulamalar, işin eğlence ve haberleşme gibi kısımlarında da oldukça önemli görevlere sahip. 2012 yılında kullanıcılar tarafından büyük ilgi görmüş, sıklıkla kullanılmış ve beğenilmiş iOS uygulamalarından bazılarını sizler için sıraladık.

Her ne kadar 2010’da yayınlanmış olsa da, Instagram 2012’de de popülaritesini katlayarak sürdürmeyi başardı. Yola bir iOS uygulamasıyla çıkan platform daha s0nra Web ve Android’e doğru genişlese de ilk ivmeyi kazandığı iOS’i de asla arka plana atmadı. Üstelik Android uygulamasının yayınlanması iOS uygulamasının da iyi reklamı oldu. 2012’de de Instagram iOS kullanıcılarının büyük ilgi gösterdiği uygulama, Instagram’ın Facebook tarafından satın alınmasının ardından bu popülaritesini katladı. 2012’nin son günlerinde bir güncelleme alan uygulama, 2013’e yeni arayüzüyle ve Mayfair ve Willow adını taşıyan iki yeni filtreyle merhaba diyor. Bir uygulamadan büyük bir sosyal medya platformuna dönüşmesiyle pek çok geliştiriciye ilham kaynağı olan Instagram’ın iOS’teki popülaritesini 2013’te de sürdüreceği konusunda pek çok kişi hemfikir.

instagram02

Çıkışı tıpkı Instagram gibi geçmiş yıllarda gerçekleşse de, iPhone sahiplerinin kullanmaktan vazgeçemediği uygulamalardan birisi de WhatsApp. iMessage öncesi dönemde kendisine iPhone sahiplerinin gönlünde sağlam bir yer edinen uygulama, sonraki dönemde de iPhone sahiplerinin hem birbirleriyle hem de diğer mobil işletim sistemlerine sahip cihazları kullanan arkadaşlarıyla mesajlaşmalarında en popüler platform olma özelliğini korumuştu. Sunduğu farklı mesajlaşma deneyimi sayesinde pek çok iPhone kullanıcısı için iMessage’dan daha öncelikli bir tercih olan WhatsApp, 2012 içinde kazandığı yeni yetenekleriyle de bu popülaritesini perçinlemeyi bildi. Halen WhatsApp kullanmayan iPhone sahipleri yılbaşı fırsatından yararlanarak uygulamaya ücretsiz olarak sahip olabilecekerini belirtelim.

whatsapp-messenger08

Multimedya deneyimi pek çok kişi için iOS cihazların önemli parçalarından. Bu deneyimin en önemli ayaklarından biri olan video izleme kısmındaysa pek çok kişinin aklına gelen ilk adres YouTube oluyor. iOS 6’ya kadar olan işletim sistemlerinde varsayılan bir uygulama olarak yer alan YouTube uygulaması, iOS 6’da bu özelliğini yitirmişti. Bu kararın açıklanmasıyla beraber pek çok kişi hayal kırıklığına uğrasa da, Google iOS 6’nın çıkışından bir süre önce yayınladığı iOS için YouTube uygulamasıyla bu endişeleri ortadan kaldırmakta başarılı olmuştu. Güncellemelerle birlikte iPad desteği kazanan uygulama, daha önceki iOS sürümlerinde yer alan varsayılan uygulamaya kıyasla daha kapsamlı olmasıyla pek çok kişinin ilk günden beğenisini kazanmayı başarmıştı. Google’ın iOS uygulamalarındaki alışılmış arayüzüne sahip olan uygulama, sunduğu geniş paylaşım opsiyonları ve hesap üstünden giriş yapılabilmesiyle kullanıcıların daha bütün bir YouTube deneyimi yaşamasına önemli katkı sağlıyor. iPad desteğinin de eklenmesiyle beraber varsayılan YouTube uygulamasını arayan kullanıcı sayısısının önemli miktarda azaldığını söylemek pek de yanlış olmayacaktır.

youtube10

Türkiye pazarına bakıldığında 2012’de en çok konuşulan markalardan birisi Yandex oldu. 2011 yılında Türkiye pazarına giren şirket, 2012’de izlediği agresif büyüme stratejisiyle pek çok kişi tarafından bilinir hale geldi. Yandex’in bu stratejisindeki en önemli parçalardan birisini ise hiç kuşkusuz Yandex.Haritalar uygulaması oluşturdu. iOS 6’nın varsayılan haritalar uygulamasının yarattığı hayal kırıklığıyla daha popüler hale gelen uygulama, Türkiye’deki kullanıcılar için canlı trafik bilgisi sağlamasıyla da ayrıca tercih edilir hale geldi. Kullanıcılara navigasyon konusunda da destek veren uygulamanın sokak görüntülerini de kullanıcılara son derece canlı bir biçimde sunmayı başarıyor. Google Haritalar uygulamasının da henüz Türkiye App Store’a giriş yapmadığı düşünülünce Yandex.Haritalar’ın popülaritesini 2013’e de taşıyacağı rahatlıkla söylenebilir.

yandex-haritalar09

Müziğin iOS cihazlardaki rolünü yadsımak pek mümkün değil. Pek çok kişi için iOS cihazları bir müzikçalar vazifesi görse de, kimi zaman kullanıcılar cihazlarında kayıtlı olanlardan farklı şarkılar dinlemeyi isteyebiliyor. Böyle anlarda imdada yetişen uygulamalardan birisi de 8tracks radio uygulaması. Popüler müzik servisi 8tracks’in iOS uygulaması sayesinde kullanıcılar müzik zevklerine göre hazırlanmış özel listeleri dinleme şansına sahip oluyor. Masaüstünden dinlenmeye başlanan listeleri kalınan yerden dinlemeye devam etme imkanı sunan uygulama, her ruh haline uygun çalma listeleriyle iOS cihaz sahiplerinin ellerinin altına oldukça geniş bir müzik arşivi yerleştiriyor.

8tracks-radio01

iOS cihazların artık son derece önemli bir okuma aracı olarak da işlev gördüğü kesin. Pek çok kişi günlük okumalarının önemli bir kısmını bu cihazlar üstünden yürütürken, bazı uzun makaleleri bir çırpıda okumak mümkün olmuyor. Her zaman internet bağlantısının bulunmayabileceği de göz önüne alınırsa web’de yer alan makaleleri daha sonra okumayı sağlayan uygulamalar ön plana çıkıyor. Daha önce Read It Later adını taşıyan Pocket da bu uygulamalar arasında ön plana çıkanlardan birisi. iOS’in varsayılan internet tarayıcısı Safari de böyle bir hizmet sunsa da, Pocket’ın bu hizmeti Safari’nin ötesine Twitter’a ve masaüstüne genişletmesi Pocket’ı ayrı bir yerde konumlandırıyor. Twitter ya da masaüstünden okunan makaleler için de daha sonra okuma desteğini sağlayan uygulama, iOS’in en fonksiyonel uygulamaları arasında kendisine üst sıralarda yer buluyor.

pocket04

Görsellik günümüzün akıllı cihazlarının en faydalı olduğu alanlardan birisi. Artık, akıllı cihazlar sayesinde belli bir seviyedeki düzenlemelerin çoğunu bilgisayarları açmadan yapmak mümkün. Fotoğraflar üstünde bilgilendirme amaçlı olarak bazı görsel eklemeler yapmak da pek çok kişinin özellikle sunumlarda kullandığı bir yöntem. Anlatılmak istenen şeyi vurgulamakta önemli bir rol oynayan bu yöntemi kullanmak isteyenler içinse en önemli iOS uygulamalarından biri Skitch. Evernote bünyesine girmesiyle beraber daha popüler hale gelen Skitch, Mac’teki başarısını iOS’e de taşıdı. Uygulama üstünden hazırlanan projeler Evernote entegrasyonu sayesinde özel bir Evernote defterinde saklanırken, internet sayfalarından ekran görüntüsü alarak bu görüntüler üstünden düzenleme yapmak da mümkün kılınmış durumda. Haritalar üstüne de işaretler eklemeye izin veren uygulama sayesinde adres tariflerinin de daha akılda kalıcı olduğu kesin. Skitch adına 2012’de kazanılan ivmenin 2013’te de devam etmesi bekleniyor.

skitch05

Kitapçılarda seyahat rehberleri bölümü geçmişte önemli bir yer kaplamaktaydı. Ancak, mobil cihazların yaygınlaşmasıyla beraber bu rehberler de mobil uygulamalara dönüşerek iOS’te yerlerini aldılar. Seyahat rehberi vazifesi gören çok sayıda uygulama yayınlanmış olsa da, Triposo bu uygulamalar arasında spot ışıklarını kendisine çevirmeyi başarmış durumda. Dünyanın her yerinden pek çok seyahat noktasını barındıran uygulamanın yetenekleri kullanıcılarına bilgi sağlamakla da sınırlı değil. Uygulama aracılığıyla cihaz sahipleri otel rezervasyonu yaptırıp, tiyatro ya da konser biletleri de satın alabiliyorlar. İnternet bağlantısının olmaması da seyahat rehberini kullanmaya engel değil. Gezginler rehberleri internet bağlantısına sahip oldukları zaman gittikleri şehrin rehberini indirip dilediklerince kullanabiliyorlar. Sıklıkla seyahat edenler için Triposo olmazsa olmaz uygulama özelliğini korumaya devam edecek.

triposo07

Instagram’ın mobil fotoğrafçılığa büyük popülarite getirdiği kesin. Instagram’ın mobil fotoğrafçılık alanında başlattığı yürüyüşü paralel bir kulvar olan mobil videoda Socialcam yürütüyor. Şifreli maçları internet üzerinden izlemek isteyenlerin yakından tanıdığı Justin.tv adını taşıyan uygulama, iOS cihaz sahiplerine cihazlarıyla çektikleri ya da cihazlarında bulunan videoları biraz daha kişiselleştirme imkanı sunuyor. Videoları sıradanlıktan kurtaran uygulama sayesinde kullanıclar videolarına müzik ya da değişik formatlarda bilgilendirme grafikleri ekleyebiliyorlar. Facebook’tan Dropbox’a kadar uzanan çok geniş bir entegrasyon listesine sahip olan uygulamada kullanıcılar tıpkı Instagram’da olduğu gibi sevdikleri isimleri takip edip onların videolarını beğenebiliyorlar. Video temelli olması nedeniyle YouTube’u da hatırlatan Socialcam, 2012’de ulaştığı büyük başarıyı 2013’te daha da genişletme imkanına fazlasıyla sahip.

social-cam06

Kişi listesi pek çok kişi için mobil telefonların en önemli noktası. Kişi listesinde yer alan bilgilerin ulaşılamaz hale gelmesinin pek çok kişinin korkulu rüyası olduğu kesin. iOS cihazlarda bu sorun sıklıkla yaşanmasa da, kullanıcıların önemli bir kısmı yedekledikleri telefon defterinin başına bir şey gelmemesi ve yeni bir cihaz aldıklarında da sıkıntı yaşamadan kişi listesine ulaşmak için farklı uygulamaları kullanıyor. Bu uygulamaların içinde en pratik ve popülerler olanlardan birisi de My Contacts Backup uygulaması. Son derece basit bir kullanım prensibine ve sade arayüze sahip olan uygulama sayesinde adres defterini kısa süre içinde yedeklemek, e-posta üzerinden göndermek veya e-posta kutusunda saklamak mümkün oluyor. E-postada yer alan dosya da tek dokunuşla indiriliyor ve kişi listesi yeni cihaza kolaylıkla aktarılabiliyor. Kullanıcıları büyük bir dertten kurtaran My Contacts Backup, 2012’de kişi listelerini güvence altına almak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu bir uygulama oldu. Uygulamanın, ana fonksiyonun üstüne ekstra dokunuşlar koyan bir Pro versiyonu da bulunuyor.

my-contacts-backup03

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER