Teknoloji

Google Earth Timelapse ile dünyanın yıllar içindeki değişimini görün – Video

google earth timelapse

Google Earth kullanıcıları bundan böyle iklim değişikliğinin son kırk yıldaki çarpıcı etkisini görme fırsatını elde ediyor. 2017 yılından bu yana yapılan en büyük güncellemeyi alan Google Earth’ün en son özelliği Timelapse, Dünya’nın iklim değişikliği ve insan davranışı nedeniyle nasıl değiştiğine dair görsel kanıtlar sağlıyor ve deyim yerindeyse insanların gözünü açıyor.

Bu yazılım aracı, platformun statik görüntülerini alıp dinamik bir 4D deneyimine dönüştürerek kullanıcıların eriyen buzulları, gerileyen buzulları, muazzam kentsel büyümeyi ve orman yangınlarının tarım üzerindeki etkisini vurgulayan zaman aralıkları içinde gezinmesine izin veriyor.

Google’ın Google Cloud’daki binlerce makinede iki milyon işlem saati aldığını söylediği bir çalışma eşliğinde Timelapse, 1984’ten 2020’ye kadar çekilmiş 24 milyon uydu fotoğrafını derledi. Proje için şirket, Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmaların, dünyanın en uzun süredir devam eden Dünya gözlem programı olan Landsat programı, Avrupa Birliği’nin Copernicus programı ve Sentinel uyduları ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nin arkasındaki teknolojinin geliştirilmesine yardımcı olan CREATE Lab ile çalıştı.

Google Earth’te bir Timelapse’ı görmek için kullanıcıların, ister bir yer işareti isterse büyüdükleri mahalle olsun, arama çubuğuna herhangi bir konumu yazmaları yeterli oluyor. Google, görüntülerden bulutlar ve gölgeler gibi öğeleri çıkardığını ve 1984’ten beri her yıl Dünya’daki her konum için tek bir piksel hesapladığını söyledi. Sonuç olarak bunlar birleştirilerek bir timelapse, yani hızlı çekim videoya dönüştürülüyor.

Şirket, hükümetlerin, araştırmacıların, gazetecilerin, öğretmenlerin ve savunucuların görüntüleri, kimlik eğilimlerini analiz etmelerini ve bulgularını paylaşmalarını beklediğini de söylüyor.

Google Earth’ün direktörü Rebecca Moore perşembe günü konuyla ilgili olarak yayınlanan bir blog yazısında, “Görsel kanıtlar, kelimelerin karmaşık sorunları herkese aktaramayacağı noktada işe yarar ve tartışmanın özünü kesebilir.” dedi. Şirket, hükümetlerin, araştırmacıların, gazetecilerin, öğretmenlerin ve savunucuların görüntüleri, kimlik eğilimlerini analiz etmelerini ve bulgularını paylaşmalarını umduğunu söyledi.

Moore, “Timelapse’ı kendi ellerine almaya ve onu başkalarıyla paylaşmaya davet ediyoruz – ister değişen kıyı şeridinde, mega kentlerin büyümesini takip ediyor olun, ister ormansızlaşmayı takip ediyor olun,” dedi. “Google Earth’teki Timelapse, tek evimizin sağlığını ve refahını değerlendirmek için uzaklaştırma yapmakla ilgilidir ve eylemi eğitip ilham veren bir araçtır.”

İLGİLİ HABERLER