DosyaManşetler

Sony Xperia XZ, Xperia X Performance ve Xperia X karşı karşıya

sony xperia xz vs sony xperia x performance vs sony xperia xSony en yeni amiral gemisi telefonu Xperia XZ, geçtiğimiz hafta Berlin’de düzenlenen IFA 2016 kapsamında tanıtılmıştı. Cihazla ilgili sızıntılar son birkaç aydır gündemdeydi. İsim haricinde dedikoduların büyük kısmı gerçek çıkarken, teknoloji meraklıları sadece bir-iki sürprizle karşılaştı. Sony’nin akıllı telefonu Xperia XZ ile şirketin Barselona’da düzenlenen MWC 2016’da tanıttığı Xperia X Performance ve Xperia X arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

Xperia XZ, Sony’nin geçmişte piyasaya sürdüğü telefonlardaki OmniBalance tasarım dilini bazı küçük değişiklikler olmasına rağmen koruyor. Üst ve alt kenarların daha düz ve yuvarlak hâle getirilmesi, göze çarpan ilk farklılıklar oluyor. Xperia XZ’nin 146 x 72 x 8.1 mm.’lik boyutlara sahip metal kasası, tartıda 161 gram çekiyor.

Akıllı telefonun parmak izi tarayıcısı, kenardaki güç butonuna entegre edilmiş. USB Type-C girişi, Xperia XZ ile birlikte Sony’nin telefon portföyündeki bileşenler arasına giriyor. Arka kamera kurulumu da yenilenen unsurlar arasında bulunuyor. Telefonun kasasının suya ve toza dayanıklı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sony Xperia X İncelemesi

Hem Xperia X’in hem de Xperia X Performance’ın metal kasalarında OmniBalance tasarım dilinin varlığı yoğun biçimde hissediyor. Her iki cihazın hatları da Xperia XZ’ye kıyasla biraz daha yuvarlak. Parmak izi tarayıcısı, hem Xperia X’te hem de Xperia X  Performance’ta kenardaki güç butonuna entegre biçimde sunuluyor. Sadece Xperia X Performance’ın kasası suya ve toza karşı dayanıklıyken, iki telefonda da USB-C girişi bulunmuyor.

143 x 69 x 7.7 mm.’lik boyutlara sahip Xperia X, tartıda 152 gram çekiyor. 143 x 70.5 x 8.6 mm. boyutlarındaki Xperia X Performance’ın ağırlığı ise 164 gram. Xperia XZ, hem Xperia X’ten hem de Xperia X Performance’tan daha geniş olsa da, X Performance’a kıyasla daha ince ve hafif olduğunu belirtmekte fayda var.

Ekran

Sony Xperia XZ, Full HD çözünürlüklü 5.2 inç ekrana sahip. Bu ekranın piksel yoğunluğu ise 424 ppi. Xperia X ve Xperia X Performance’ta ise 1080p çözünürlüklü 5 inç ekran bulunuyor. Söz konusu ekran, 441 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Kağıt üzerinde Xperia X Performance ve Xperia X’in ekranı daha parlak olsa da, aradaki farkın insan gözüyle algılanamayacak cinsten olduğunu belirtmekte fayda var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sony Xperia X Performance Ön İnceleme

Her üç telefonda da Sony tarafından geliştirilen Triluminos ve X-Reality gibi görüntü teknolojileri bulunuyor. Yine her üç cihazda da ekranın üst ve alt kısmını büyük çerçeveler yan sarıyor. Xperia XZ’nin yan çerçeveleri ise fazlasıyla inceliyor. Loop adını taşıyan tasarım özelliği sayesinde Xperia XZ, kavisli bir ekrana sahipmiş gibi gözüküyor.

Kamera

Sony Xperia XZ, X Performance ve X’in arkalarında 23 megapiksel kamera bulunuyor. 23 megapiksel kameraya her üç telefonda da 13 megapiksel ön kamera eşlik ediyor. Yeni telefonda arka kamerada iki adet destekleyici sensör de yer alıyor. ISO ve deklanşör hızı gibi ayarlar üzerinde manuel kontrol gerçekleştirilebiliyor.

Üç telefonun arka kamerasının yanında bir LED flaş bulunuyor. Ön kamerada ise geniş açılı bir lens yer alıyor. Xperia X Performance ve X’in hem arka hem de ön kameralarıyla Full HD görüntü kaydı yapılabiliyor. Xperia XZ ise arka kamerasıyla 4K çözünürlüğünde görüntüler yakalayabiliyor. Ön kamera ise Full HD çözünürlüğünde görüntü kaydediyor.

Donanım

Sony Xperia XZ’nin Qualcomm Snapdragon 820 işlemcisine 3 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama konusunda ise kullanıcılara 32 ve 64 GB olmak üzere iki seçenek sunuluyor. microSD kart ile depolama alanı artırılabiliyor. USB Type-C girişine sahip cihazda 2900 mAh kapasiteli pil bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sony Xperia XZ ve Xperia Z5 karşı karşıya

Xperia X ise Snapdragon 650 işlemci barındırıyor. Bu işlemciyi 3 GB RAM destekliyor. Dahili depolama seçenekleri de yine 32 ve 64 GB oluyor. Akıllı telefon ihtiyaç duyduğu enerjiyi 2620 mAh kapasiteli pilinden alıyor.

Xperia X Performance’ta da Qualcomm Snapdragon 820 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. microSD kart ile dahili depolama alanı genişletilebiliyor. Cihazın pil kapasitesi ise 2700 mAh. Hem Xperia X Performance’ta hem de Xperia X’te microUSB girişi bulunuyor.

Xperia XZ, Xperia X Performance ile aynı performansı vadetse de daha uzun bir pil ömrü sunuyor.

Yazılım

En güncel Android sürümü Android 7.0 Nougat olsa da, Xperia XZ kutusundan Android Marshmallow ile çıkacak. Bu sürümü şirketin kullanıcı arayüzü tamamlayacak.

Xperia X ve Xperia X Performance’ta da Android Marshmallow ile Sony’nin kullanıcı arayüzü bulunuyor. Her üç akıllı telefonun da Android Nougat güncellemesini alacağını belirtmek gerekiyor.

Xperia XZ, bazı yeni yazılım özelliklerini de beraberinde getiriyor. Pil yönetimi ve manuel kamera kontrol seçenekleri, söz konusu yenilikler arasında öne çıkıyor. Ancak üç cihazın sunduğu deneyimin birbirine fazlasıyla yakın seyredeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Sony Xperia XZ büyük ekran, büyük pil ve USB-C ile ayrı bir noktaya geliyor

Sony Xperia XZ, donanım ve performans anlamında Xperia X’in önüne geçiyor. Ancak Xperia X Performance karşısında bu tarz bir üstünlükten söz edilemiyor. Üç cihazın tasarımı büyük ölçüde benzer olsa da, Xperia XZ’de bazı küçük dokunuşlarla farklılaştırma sağlanıyor.

Xperia XZ’nin diğer özellikleri X Performance’ınkilere kıyasla farklı gözükmüyor. Daha büyük ekran, daha büyük pil ve USB-C girişinin varlığı Xperia XZ’yi ayrı bir noktaya yerleştiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER