Eğlence

Facebook Haber Kaynağına müzik videoları yerleştirmek için görüşmeler yapıyor

facebook hizmet türkiye

facebook-logo-230415

Facebook’un Haber Kaynağına müzik videoları yerleştirmek için büyük plak şirketleriyle görüşmeler yürüttüğü söyleniyor. Billboard ve The New York Times’ta yer alan haberlere göre, şirket bu hamlesiyle halihazırda YouTube’un domine ettiği pazardan pay almaya çalışıyor. Sosyal ağın geride kalan haftalarda çok sayıda plak şirketiyle görüştüğü ve önümüzdeki aylarda da plak şirketleri tarafından seçilen videoları Haber Kaynağına yerleştirmeye başlayacağı belirtiliyor.

Facebook’un reklam gelirlerini plak şirketleriyle paylaşmayı planladığı belirtilse de, anlaşmanın koşulları üstünde henüz uzlaşılmadığı söyleniyor. Billboard’un haberine göre, Facebook reklam gelirinin paylaşımı konusunda YouTube ile aynı yaklaşımı izleyecek. Bu durumda gelirin yüzde 45’i Facebook’a, yüzde 55’lik kısmıysa hak sahiplerine aktarılacak. The New York Times ise Facebook’un plak şirketlerine YouTube’dan daha iyi anlaşmalar önereceğini iddia etti. Sosyal paylaşım sitesinin izinsiz videoları kaldırma konusunda YouTube’dan daha aktif bir tutum takınmanın sözünü verdiği de gelen haberler arasında yer alıyor. Bu da Facebook’u yeni videoların yayınlanması konusunda YouTube’un önüne geçirecek bir faktör olarak niteleniyor.

Facebook’un plak şirketleriyle görüştüğüne dair haberler ilk olarak geçtiğimiz hafta gündeme gelmişti. Sosyal paylaşım sitesinin müziğe ilgisinin nedeni konusunda ilk başta ortaya bir iddia atılmamış, ancak daha sonra Facebook’un çevrim içi müzik servisi kuracağı öne sürülmüştü. Şirket bu iddiayı fazla vakit kaybetmeden yalanlamış ve çevrim içi müzik servisi kurma gibi bir planının bulunmadığının altını çizmişti.

Müzik videolarına yönelmenin Facebook adına mantıklı bir seçim olacağı rahatlıkla söylenebilir. Sosyal paylaşım sitesi daha önce Jay-Z’nin “Holy Grail” videosunun prömiyerine aracılık etmiş, kısa süre önce ise Instant Articles adını verdiği haber makalelerine kısa videolar yerleştirmeye başlamıştı. Müzik video sektörünün büyüklüğü ve Facebook’un kullanıcı tabanı itibarıyla YouTube’a kafa tutabilecek sayılı platformlardan biri olması, şirketin bu alandaki şansını artırıyor. Facebook henüz konuya ilişkin sessizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER