Ulaşım

Volkswagen yöneticilerinin emisyon iddialarından geçen yıl haberdar olduğu söyleniyor

volkswagen-logo-071015

Volkswagen üretimi dizel motor barındıran 11 milyon otomobilde emisyon testlerinden sorunsuz biçimde geçildiği için hile yapıldığı, geçtiğimiz eylül ayında ortaya çıkmıştı. Alman otomotiv devi, kasım ayının ilk günlerinde ise 800 bin otomobilinde daha hem benzer bir emisyon hilesine rastlandığını hem de yakıt verimliliği konusunda problemlerin görüldüğünü duyurmuştu. Şirket yetkilileri, dizel emisyon skandalının büyümesinin ardından durumdan henüz haberdar olduklarını dile getirmişti. Ancak Alman gazetesi Bild am Sonntag, Volkswagen yöneticilerinin bu iddialarını yalanladı. Gazeteye göre, otomotiv devinin yöneticileri dizel emisyon skandalına dair iddialardan tam bir yıl önce haberdar oldu.

Bild am Sonntag’ın haberinde, 2015’in ilkbahar aylarına ait raporlara bakıldığında o dönemki Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn’un durumdan haberdar olduğunun anlaşıldığı belirtiliyor. Şirketin Polo TDI BlueMotion modelini piyasadan çekmesinde otomobilin gerçek karbon salınım ve yakıt verimliliği oranlarının etkili olduğu da iddialar arasında yer alıyor. Ancak Alman otomotiv devi, söz konusu iddiayı yalanlamayı sürdürüyor. Bild am Sonntag’a gönderilen açıklamada, Polo TDI BlueMotion’ın piyasadan çekilmesinde otomobile olan talebinin ana neden olduğu ifade edildi. Aynı açıklamada, 2012’den bu yana piyasaya sürülen tüm otomobillerin karbondioksit değerlerinin listede belirtilen rakamlarla olan farklılığını ölçmek için test edildiğinin de altı çizildi.

Martin Winterkorn, 2012 yılında yakıt emisyonlarının 2015’te 2006’ya kıyasla yüzde 30 oranında azaltılacağının sözünü vermişti. Bild am Sonntag’a göre, Winterkorn’un bu taahhüdünü yerine getirme konusunda başarısız olan Volkswagen mühendisleri, çözümü çoğunluğu Avrupa’da satılan 800 bin otomobildeki motorların emisyon testlerinde hile yapmakta buldu. Hile yapılırken faydalanılan yöntemler arasında lastik basınçlarını yapay olarak yükseltme, motor yağı karışımına dizel yakıt ekleme gibi işlemler bulunuyor.

Volkswagen, daha öncesinde emisyon skandalından şirket içindeki ”çürük elmalar”ı sorumlu tutmuştu. Şirketin Amerika birimi CEO’su Michael Horn, emisyon testlerinde hile yapılması için kullanılan aracın kurulumu konusunda suçu yazılım mühendislerine atmıştı. Bild am Sonntag’ın iddiası, otomotiv devinin yöneticilerinin skandal patlak verdiklerinde takındıkları ilk tutumun da sorgulanmasına neden oluyor. Ancak bu yaşananların Martin Winterkorn’u artık pek fazla etkilemeyeceği bir gerçek. Winterkorn, geçtiğimiz eylül ayının sonlarında Volkswagen CEO’luğu görevinden ayrılmıştı. Şirket, diğer yöneticilerinin durumdan haberdar olup olmadığı konusunda ise şimdilik bir açıklamada bulunmadı.

İLGİLİ HABERLER