Teknoloji

Uluslararası Uzay İstasyonu’na aylar sonra ilk malzeme yüklemesi yapıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

uluslararasi-uzay-istasyonu-130515

Uluslararası Uzay İstasyonu’na yaklaşık üç aylık bir aranın ardından tekrar malzeme yüklemesi yapılabildi. İstasyona bir önceki yükleme 14 Nisan tarihinde gerçekleştirilmişti. NASA’dan yapılan açıklamada, Rus kargo gemisi Progress 60’ın 5 Temmuz itibarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlandığı belirtildi. Progress 60 ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na yakıt, oksijen, su, yedek parça, donanım ve deney malzemesi ulaştırıldı.

Progress 60, yolculuğuna 2 Temmuz tarihinde fırlatılan bir Soyuz roketiyle başlamıştı. Bundan önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na gerçekleşmesi planlanan iki kargo görevinin başarısızlıkla sonuçlanması, Progress 60 yolculuğunun önenini biraz daha artırmıştı. SpaceX’in Falcon 9 roketinin geçtiğimiz hafta havada infilak etmesi, Falcon 9’a bağlı olan Dragon kargo gemisindeki malzemelerin de boşa gitmesine neden olmuştu. Nisan ayındaki görevdeyse kargo gemisi ve Uluslararası Uzay İstasyonu arasındaki bağlantı kesilmiş ve kargonun teslimatı gerçekleştirilememişti.

Bundan önceki iki görevin başarısızlığına rağmen; NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatının asla tehlikede olmadığının ve istasyonda önümüzdeki ekim ayına kadar yeterli olacak malzeme bulunduğunun altını çizmişti. Uzayda bir yıl geçirme hedefiyle istasyona giden ve 100 gününü dolduran Amerikan astronot Scott Kelly, Progress 60’ın gelişinden duyduğu mutluluğu bir tweet ile paylaştı.

İLGİLİ HABERLER