Teknoloji

Ukrayna’nın altyapısı siber saldırıların hedefi oldu

ukrayna

Ukrayna altyapısı, yeni yılla birlikte bir dizi siber saldırıya maruz kaldı. Son olarak, bu hafta içinde ülkenin en büyük havalimanının ağ sistemlerinde zararlı bir yazılıma rastlandı. Zararlı yazılımın aktive edilmiş gibi gözükmediği ve havaalanına gözle görülebilir cinsten bir zarar vermediği belirtilirken, yetkililer zararlı yazılımın ortaya çıkarılmasının ardından konuya ilişkin bir güvenlik değerlendirmesi başlattı.

Bundan iki hafta önce gerçekleştirilen bir diğer siber saldırı, ülkenin kırsal bölgelerine enerji üreten bir elektrik santralini vurmuş ve on binlerce insanın saatler boyunca elektriksiz kalmasına neden olmuştu. Araştırmacılar, elektrik santraline yapılan saldırıdan alınan zararlı yazılım örneğinin havaalanı saldırısında keşfedilen zararlı yazılımla eşleştiğini belirtti ve her iki saldırının arkasında da aynı grubun bulunabileceğine işaret etti.

Ukrayna altyapısı üzerine gerçekleştirilen saldırıların arkasında Rusya’nın olduğuna dair iddialar yüksek sesle dile getirilirken, ortada bu iddiayı destekleyecek bazı işaretler de bulunuyor. Rusya’nın Ukrayna ile ilişkilerinin oldukça kötü olduğunu ve Kırım’ı işgalinin ardından ülkenin doğusundaki ayrılıkçı gruplara destek verdiği biliniyor. Elektrik santrali saldırısını mercek altına alan çeşitli güvenlik şirketleri, zararlı yazılımın geçmişte Rusya destekçisi başka saldırılarda da kullanıldığına dikkat çekmişti. Havaalanı saldırısında kullanılan zararlı yazılımın da Rusya sınırları içinde bulunan bir sunucu üzerinden yönlendirilmiş olması, şüpheleri biraz daha artırıyor. Ancak bu noktada siber saldırılarda kullanılan sunucuların kiralanabildiğini de unutmamak gerekiyor.

Türkiye’de de geçtiğimiz yıl 31 Mart tarihinde ülke genelini etkileyen bir elektrik kesintisi yaşanmış ve bu kesintinin ardında bir siber saldırının bulunduğu iddia edilmiş. Türkiye, son olarak da 2015’in son günlerinde Anonymous’un üstlendiği yoğun bir siber saldırının hedefi olmuştu.

İLGİLİ HABERLER