Teknoloji

Anonymous Türkiye’ye geniş ölçekli siber saldırı düzenliyor

Anonymous Turkiye

Ünlü hacker grubu Anonymous Türkiye’nin siber sistemine oldukça ciddi ve geniş ölçekli bir saldırı düzenledi. Söz konusu saldırının ardından hem kamu kuruluşlarının hem de bankaların internet sitelerine ve mobil uygulamalarına erişimde sıkıntı yaşanırken, üniversitelerin yerel ağlarının da saldırıdan etkilendiği söyleniyor.

Anonymous’un siber saldırısının hedefleri arasındaki devlet siteleri arasında Turkiye.gov.tr başı çekerken, pek çok bankanın internet sitesine de saldırı nedeniyle bir süre erişilemedi. Haberimizin yayına hazırlandığı dakikalarda söz konusu hedef sitelerin neredeyse tamamına ulaşmak mümkün, ancak sayfa yükleme sürelerinin normalden biraz daha uzun olduğu rahatlıkla anlaşılabiliyor. Geri dönüş sürecinde bankacılık sistemlerinde kesintiler sürerken, kaynaklar sıkıntıların POS makinelerine kadar yansıdığını dile getiriyor.

Anonymous, geçtiğimiz gün YouTube üzerinden yayınladığı bir açıklamayla 14-17 Aralıkta “.tr” uzantılı sitelerde yavaşlamaya yol açan saldırıyı üstlenmiş ve Türkiye’yi yeni saldırılar düzenlemekle tehdit etmişti. Söz konusu videoda Türkiye hükümetini petrol alışverişi yaparak ve yaralılarını tedavi ederek IŞİD’i desteklemekle suçlayan hacker grubu, bu desteğin kesilmemesi halinde Türkiye internetine, DNS’ine ve bankalarına saldırmayı sürdüreceğini de açıklamıştı. Grup aynı açıklamada kritik bankacılık sistemlerini, devletle bağlantılı özel sektör şirketlerini ve askeri nitelikteki kurumları da hedefleri arasında saymıştı.

Yapılan açıklama ve ardından bugün yaşananlar göz önüne alındığında Türkiye’nin siber sistemindeki problemin kaynağı olarak Anonymous’u işaret etmek pek de yanlış olmayacaktır. Bu saldırılarının yenilerinin yaşanması muhtemel gözüküyor. Siber güvenlik uzmanları, borsa ve havayolu sistemlerinin de benzer saldırılara maruz kalabileceğine dikkat çekiyor. Yine de, bugünkü sıkıntıların ardından tüm kuruluşların sistemlerini daha katı hâle getirmek için vakit kaybetmeden çalışmaya başlayacağını görmek zor değil.

İLGİLİ HABERLER