Manşetler

Twitter: Türkiye’deki yasağın hiçbir hukuki zemini yok

avrupa birliği twitter elonjet

Twitter geçtiğimiz perşembe gecesi Türkiye’de başlayan erişim engellemesiyle ilgili yeni bir açıklama daha yaptı. Şirketin blogu aracılığıyla yapılan açıklamada siteye Türkiye sınırları içinden erişimin 6 gündür engellendiği ve bu süre içinde yetkili makamlarla görüşüldüğü, ayrıca engellemenin kaldırılması için gerekli hukuki girişimlerin gerçekleştirildiği belirtildi.

twitter-yeni-kus-logo-060612

Engelleme kararının üç farklı mahkeme kararına dayandırıldığını hatırlatan Twitter, bu kararlardan iki tanesinin içerik olarak Twitter’ın kendi kurallarına da aykırı olduğunu ve söz konusu içeriklerin bulunduğu hesapların kapatıldığını; ancak kaldırılması istenen son hesabın (@oyyokhirsiza) eski bir bakanla ilgili yolsuzluk suçlamalarına yer verdiği için kapatılmasının istendiğini ve bu durumun şirket cephesinde endişeyle karşılandığını açıkladı.

Siyasi konuşma özgürlüğünü en önemli özgürlük olarak niteleyen Twitter, ortada devlet eliyle gerçekleştirilen bir yolsuzluğun olma ihtimali varken bu özgürlüğün daha da önemli hale geldiğini vurguladı ve bu nedenle söz konusu hesapla ilgili kararı alan mahkemeye itirazın gerçekleştirildiğini duyurdu.

Bütün bu hukuki girişimlere ek olarak, Twitter itiraz süresince @oyyokhirsiza isimli hesabı ”Ülkede Kısıtlı İçerik” haline getirdiğini açıkladı. Mikro blog servisinin Türkiye’de ilk kez kullandığı bu aracı söz konusu hesaba Türkiye sınırları içinden erişimi engellerken, farklı ülkelerden bu hesabın paylaşımlarını görmeyi mümkün kılıyor.

Bütün bu süreçte kullanıcılara ait hiçbir verinin devletle paylaşılmadığının altını bir kez daha çizen Twitter, Türkiye’de uygulanan yasağın hiçbir hukuki zemini olmadığını hatırlattı; 30 Martta gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesinde yasağın kaldırılmasını ve insanlara açık bir çevrim içi iletişim imkanının sunulmasını beklediğini belirtti.

Gün içinde Ankara 15. İdare Mahkemesi Twitter’a erişimin engellenmesi için TİB tarafından alınan kararın yürütmesini durdurmuştu.

İlgili >> Twitter Blog

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER