EğlenceManşetler

TRT Fenerbahçe – Ajax maçını 4K olarak yayınlayacak

trt-4k-samsung-turksat-mediapro-201015

4K görüntü kalitesi sunan televizyonların sayısı her geçen gün artıyor. Bu artış, yayıncıları da 4K içerik sunma konusunda önemli ölçüde teşvik ediyor. Geçtiğimiz şubat ayında 4K yayınlara özel kanalını faaliyete geçiren TRT, 4K yayıncılığında önemli bir adım daha atmaya hazırlanıyor. 22 Ekimde Fenerbahçe ile Ajax arasında oynanacak UEFA Avrupa Ligi karşılaşması TRT, Türksat, Mediapro ve Samsung’un işbirliğiyle 4K olarak yayınlanacak.

22:05’te başlayacak Fenerbahçe – Ajax maçını 4K kalitesinde seyredebilmek için öncelikle 4K yayını destekleyen bir televizyona sahip olmak gerekiyor. Saniyede 50 kare destekli Ultra HD TV’ye sahip kullanıcılar, HEVC (H.265) kodlanmış yayını alabilen uydu alıcılarıyla Türksat 2A uydusunda 12123 MHz frekansını, H (yatay) polarizasyon ve 15000 sembol hızını ayarlayarak Fenerbahçe – Ajax maçını şifresiz olarak 4K kalitesinde seyredebilecek.

Fenerbahçe – Ajax maçı, TRT 4K üzerinden Avrupa Yayıncılar Birliği (EBU) vasıtasıyla tüm dünyaya 4K olarak servis edilecek. Yayının tüm maliyeti Samsung tarafından karşılanacak. 4K yayını internet ortamı üzerinde yasal biçimde izlemek henüz mümkün değil.

İşbirliğinin duyurulması için düzenlenen basın toplantısında konuşan Samsung Electronics Türkiye Başkanı Yoonie Joung, hızla yaygınlaşan UHD içeriğin kısa sürede bir dünya standardına dönüşmesinin beklendiğini belirtti. Samsung olarak Türkiye’de hızla artan 4K talebine yenilikçi ürünleriyle karşılık vermenin yanı sıra içerik desteği de sunduklarını söyleyen Joung, TRT ile yaptıkları anlaşmayla futbolseverlere bir ilk yaşatmaktan ötürü gururlu olduklarını sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan TRT Genel Müdürü Şenol Göka ise TV yayıncılığındaki ilerlemelerini radyoya taşımaya da hazır olduklarını söyledi. Digital Audio Broadcasting (DAB) standardında yayın gerçekleştirecek donanımı barındırdıklarını belirten Göka, otomobil üreticileriyle konuya ilişkin temaslarının olduğunu dile getirdi, radyo ve cep telefonu üreticilerine de DAB standardını destekleyen cihazlar üretmeleri için çağrıda bulundu. En yüksek kalitede ses deneyimini vadeden DAB’ye geçiş takvimini açıklayan ilk ülke Norveç olmuştu.

İLGİLİ HABERLER