Teknoloji

Touch Bar yeni Apple MacBook Pro’ya farklı bir soluk kazandırıyor

touch bar

touch barApple uzun süredir beklenen yeni MacBook Pro’yu sonunda resmen duyurdu. Yeni dizüstü bilgisayarın en dikkat çekici özelliği ise şirketin Touch Bar adını verdiği dokunmatik kontrol çubuğu oldu.

Söz konusu dokunmatik kontrol çubuğuna dair dedikodular birkaç aydır etrafta dolaşıyordu. Resmi duyuruya çok az bir süre kala internete sızan görseller de bu çubuğun varlığını doğrulamıştı. Fonksiyon tuşlarının yerini alan Touch Bar, uygulamalara özgü tuş ve komutların klavye üzerinde gösterilmesini mümkün kılıyor.

Örneğin, Mail uygulaması açıldığında Touch Bar yeni mesaj oluşturma, gelen e-postaları yanıtlama veya e-posta silmek için kullanılacak tuşlar gösterecek. Safari’de ise dokunmatik kontrol çubuğu sayesinde trackpad kullanmadan yeni bir sekme açılabilecek veya favori sitelere gidilebilecek. Fotoğraflar uygulamasında ise Touch Bar yardımıyla fotoğraflar arasında geçiş yapılabilecek, videolar ileriye veya geriye sarılabilecek, düzenleme işlemleri gerçekleştirilebilecek. Kullanıcılar dokunmatik kontrol çubuğunu kendi tercihleri doğrultusunda kişiselleştirebilecek.

Touch Bar ile birlikte Touch ID de yeni MacBook Pro’da yerini alıyor

Yeni MacBook Pro’daki yenilikler dokunmatik kontrol çubuğuyla sınırlı kalmıyor. Force Touch trackpad’in boyutunu ikiye katlayan Apple, 12 inç MacBook’ta bulunan kelebek klavyenin yeni versiyonunu da dizüstü bilgisayara yerleştirdi. Yeni 15 inç MacBook Pro’ya sesin dinamik aralığını ikiye katlayan hoparlörler yerleştiren Apple,  kulaklık jakından vazgeçmedi.

Safir kristalle kaplanmış ikinci nesil Touch ID sensör de yeni MacBook Pro’da dokunmatik kontrol çubuğunun sağındaki yerini aldı. Kullanıcılar Touch ID sayesinde Apple Pay’i kullanarak Safari üzerinde yaptıkları alışverişlerin ödemesini gerçekleştirebilecek.

Touch ID’nin varlığı, MacBook Pro üzerindeki farklı kullanıcı hesapları arasında parmak izini okutarak geçiş yapmayı mümkün kılıyor. Bunun dizüstü bilgisayar paylaşanları sevindirecek cinsten bir özellik olduğu söylenebilir. Touch ID’nin güvenliği ise T1 adını taşıyan yeni yonga sayesinde sağlanıyor.

İLGİLİ HABERLER