Teknoloji

Yeni MacBook Pro parmak izlerini iPhone gibi koruma altına alacak

yeni macbook pro
Görsel: The Verge

Apple’ın sonunda görücüye çıkardığı yeni MacBook Pro, sürpriz bir yonga barındırıyor. Bizzat Apple tarafından geliştirilen ve T1 adını taşıyan bu yeni yonga, Cupertino merkezli şirketin yeni dizüstü bilgisayarlarına Secure Enclave’i getiriyor. iPhone ve iPad’lerde Secure Enclave adı verilen koruma sisteminin varlığını mümkün kılan bileşenler uzun süredir bulunuyordu. Apple yeni MacBook Pro ile bu özelliği dizüstü bilgisayarlarına da taşıdı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple MacBook Pro duyuruldu, Touch Bar kontrol çubuğu resmileşti

T1, Apple’ın yeni dizüstü bilgisayarının ana işlemcisi değil. Pek çok işlem yine Intel’in Core i7 veya i5 işlemcisi üzerinden gerçekleştirilecek. Ancak Apple imzalı T1 ile bazı önemli güvenlik özelliklerini hayata geçirmek mümkün oluyor.

Apple’ın iPhone ve iPad’lerde kullandığı A7 işlemcisi, fabrikadan çıkmadan kırılamaz özel bir anahtarla şifreleniyor. Bu A7’nin Secure Enclave özelliğinin bir parçası olarak sunuluyor. Söz konusu anahtar iMessage şifrelerini çözmek gibi bazı güvenlik fonksiyonları için kullanılıyor. Daha önceki MacBook modellerinde özel anahtarlar yazılım üzerinden erişilebilen bir bellekte saklanıyordu. Üçüncü taraf yongalara olan bağımlılık nedeniyle Apple, bu daha az güvenli alternatifi tercih ediyordu.

Yeni MacBook Pro T1 ile Touch ID’yi daha güvenli kılıyor

T1’in varlığı özellikle Apple’ın MacBook Pro’da Touch Bar’a entegre ettiği Touch ID parmak izi tarayıcısı için önem taşıyor. Yeni Apple MacBook Pro, Touch ID parmak izi tarayıcısını barındıran ilk dizüstü bilgisayar olurken, kullanıcılara parmak izini algıladıktan sonra anında farklı hesaplar arasında geçiş yapma imkanını sunacak.

Secure Enclave’in getirdiği koruma özellikleri, Touch ID’de kullanılan parmak izlerinin cihazın dışına çıkarılmaması konusunda büyük önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER