Teknoloji

Apple CEO’su Tim Cook Çin’i ziyaret etmeye hazırlanıyor

tim cook
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tim cookApple CEO’su Tim Cook, mayıs ayı içinde Çin’i ziyaret etmeye hazırlanıyor. Reuters’in haberine göre; Cook, ziyaretinde üst düzey devlet yetkilileriyle bir araya gelecek. Söz konusu görevlilerin arasında propagandadan sorumlu yetkililer de bulunacak. Bu ziyaret Cook’un doğal iş akışının bir parçası olarak değerlendirilmeye müsait olsa da, Apple’ın Çin’deki gelirlerinin düşmeye başladığı bir ortamda bu ziyaretin gerçekleştirilmesi dikkat çekiyor. Çin, Cupertino merkezli şirketin ABD’nin ardından en büyük ikinci pazarı olma niteliğini taşıyor.

Apple’ın iBooks mağazası ve iTunes çatısı altında faaliyet gösteren film servisi, Çin Devlet Basın Yayın Radyo Sinema ve Televizyon İdaresi’nin kararı doğrultusunda ülkedeki faaliyetlerini durdurmuştu. Ülkede henüz altı ay önce faaliyete geçen iki dijital mağazanın kapatılması, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ülkede internet ve medyayı kontrol etme isteğinin bir göstergesi olarak nitelenmişti. Bu tarz müdahalelerin Apple yatırımcılarında rahatsızlığa yol açtığı da bir sır değil. Şirketin önemli hissedarlarından biri olan Carl Icahn, geçtiğimiz hafta Apple’daki hisselerini sattığını açıklamış ve Çin hükümetinin ülkede Apple ürünleri satışını zorlaştırmasını kararında rol oynayan faktörler arasında sıralamıştı.

The New York Times’ta yer alan habere göre, Apple’ın servislerinin kapatılması kararı, Devlet Başkanı Şi Cinping’in Çinli teknoloji şirketlerinin yöneticilerini ağırladığı toplantıdan sonra alındı. Söz konusu toplantıya Huawei ve Apple gibi şirketlerin yöneticilerinin de katıldığı belirtildi. Cinping, ülkenin siber alanının yönetimi konusunda kendisini geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

Tim Cook’un Çin ziyareti gerçekleştiği takdirde bu konunun gündeme gelmesi oldukça muhtemel gözüküyor. Geçtiğimiz hafta çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Apple CEO’su, Çin’de rüzgarın artık arkalarında olmadığını ancak buna rağmen kendisinin Çin pazarına dair iyimserliğini koruduğunu belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER