Eğlence

Spotify Apple’ın App Store politikasında yaptığı değişiklikleri yeterli bulmadı

spotify muzik

spotify app storeApple, uygulama geliştiricilerinin abonelerini bir yılı aşkın bir süre boyunca korumaları durumunda uygulama gelirinden geliştiricilere daha fazla pay vereceğini açıklamıştı. Ancak Apple’ın geçmişte uyguladığı gelir dağılımı konusunda memnuniyetsizliğini sıklıkla dile getiren ve Cupertino merkezli şirket tarafından yapılan kesintiyi “Apple vergisi” olarak niteleyen Spotify, yeni politikadan etkilenmişe benzemiyor. Çevrim içi müzik servisine göre, Apple sorunun özünü kavrayabilmiş değil.

The Verge sitesine konuşan Spotify’ın küresel kurumsal iletişim ve politika sorumlusu Jonathan Prince, Apple’ın hoş bir jest yaptığını, ancak şirketin Apple vergisi ve ödeme sistemiyle ilgili problemin ne olduğunu kavrayamadığını belirtti.

Prince, Apple’ın kurallarını değiştirmemesi ve fiyat esnekliğini engellemeye devam etmesi durumunda Spotify’ın müşterilerine özel teklifler sunamayacağını ve tasarruflarını paylaşamayacağını dile getirdi. Cupertino merkezli şirketin geliştiriciler ve müşterileri arasına girmeye devam ettiğini söyleyen Spotify yöneticisi, bunun geliştiricilerin uzun vadeli müşteri kazanımını engellemeyi sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Spotify App Store üzerinden yıllık abone olanlara web sitesi veya diğer platformlar üzerinden yıllık abone olanlara kıyasla daha yüksek bir fiyat tarifesi uyguluyor.

Apple, abonelerini bir yıldan fazla süre boyunca tutmayı başaran geliştiricilere uygulama gelirlerinden yüzde 85 oranında pay verecek. Şirket, daha öncesinde tüm geliştiricilerin gelirlerinden yüzde 30 oranında kesinti yapıyordu. Spotify yeterli bulmasa da, Apple’ın gelir dağılım modelinde yaptığı değişikliğin çok sayıda abonesi bulunan Spotify ve Netflix gibi servislerin yararına olacağı konuşuluyor. Yeni sistemin bağımsız oyun geliştiricilerini de mutlu edeceği söylense de, uygulama içi satın alma gelirlerinin dağılımında herhangi bir değişiklik yapılmaması bu iddiaya temkinli yaklaşılmasına neden oluyor.

İLGİLİ HABERLER